Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning

Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning | Kapitola 14

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 10. 2012 14:00 12

Seznam kapitol

1. Matrix Platinum, monstrum přichází... 2. Představení karty 3. Detaily karty 4. Pohled do nitra karty 5. Porovnání karet a specifikace 6. Testovací sestava 7. Testovací hry a metodika 1/2 8. Testovací metodika 2/2 9. AvP, Battlefield 2, BattleForge
10. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2 11. Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 12. Stalker CoP, WIC, Unigine, Vantage, 3D11 13. Nové hry (Battlefield 3, Skyrim, Mafia 2, Witcher 2) 14. Shrnutí výkonu, ceny 15. Spotřeba a teploty 16. Přetaktování 17. Závěr

Výrobce Asus si dal s uvedením nejvyššího modelu Radeonu HD 7970 GHz celkem načas, tři čtvrtě roku po uvedení Radeonu HD 7970 nabízí Asus dva nejvymazlenější modely s tímto jádrem. My dnes testujeme vyšší model Platinum. Jak si karta povede proti konkurentovi "Lightning" od MSI? A půjde "nové" GHz jádro lépe taktovat?

Reklama
Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning
i Zdroj: PCTuning.cz

Tato kapitola vám nabídne průměrné shrnutí výkonu, jež ale není dogma. My k průměru musíme přistoupit, abychom mohli s nějakým číslem obecně operovat do budoucna (o kolik procent je která karta výkonnější) v obecné rovině. Pokud vás nebaví prohlížet každý graf, zaměřte se na hry jež vás zajímají (a z nich si udělejte obrázek sami) a nebo se podívejte na shrnutí v této kapitole. Pozorní z vás jistě už vědí, jak to dopadlo. Pojďme se ale podívat na výsledek řečí čísel.

POZOR! Zde je nutné říci, že u moderních karet hodně záleží na použitém portfoliu her, volbě způsobu testování, výkonném CPU a dalších okolnostech. Výsledky se tedy mohou na různých webech i hodně lišit. My si ale myslíme, že je komplexnější pohled na výkon i ve starších hrách, ale více titulech, lepší než testovat v šesti nenáhodně vybraných DX11 hrách jak to dělají jinde. Ostatně udělejte si závěr sami, projděte si množství testů na webu, vyberte si oblíbené hry a podle jejich výsledků posuzujte. Následující shrnutí platí pro naše hry a testy ..

Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning
i Zdroj: PCTuning.cz

Už před časem jsme změnili počítání výkonu grafik, stejně jako tomu je u procesorů již delší čas. Už nemáme žádnou kartu jako "opěrný bod" s hodnotou sta procent, k níž jsme ostatní srovnávali. Tentokrát měříme výkon vůči nejvýkonnější kartě v každém jednotlivém testu, čímž dostaneme lepší průměr a přehlednější škálování výkonu v grafu. Výsledek je pak průměr všech dosažených výsledků dané karty napříč všemi testy. Každý test a nastavení se na výsledku podílí rovným dílem.

Dnes nás bude zajímat hlavně výkon Radeonů HD 7970, v prvé řadě karty Lightning od MSI a Asus Matrix. Obě srovnáme s GHz edicí Radeonu HD 7970. Zajímavé je zjištění, že karta od MSI má o pár procent nižší výkon než Radeon HD 7970 GHz, pravděpodobně za to mohou pomalejší paměti karty MSI (5,6 GHz proti 6,0 GHz). Tak jader GPU je totiž víceméně stejný. Nejvýkonnějším řešením je pak samozřejmě karta Asus, ta díky frekvencím 1,1 GHz pro jádro a 6,6 GHz na pamětech jasně vítězí. Její náskok vůči kartě MSI je v průměru 6 procent. Proti GHz Radeonu je rozdíl o 2 procenta nižší. Hlavně paměti kartě hodně pomáhají ve výkonu.

Souboj Radeonů ...

Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning
i Zdroj: PCTuning.cz

Naše měření a výsledek ve starých hrách potvrzuje i měření nových titulů. Ve všech novinkách jsem se snažil nastavit vše na absolutní maximum a měnil jsem pouze rozlišení. Zkrátka jsem dal vše na max co hra umožňuje. Zde je karta od Asus průměrně o 10 procent výkonnější než přetaktovaný Radeon HD 7970 Lightning od MSI. Proti GHz edici je to pouze šesti procentní náskok. Škoda, že se MSI tak drželi zpátky s taktem pamětí, kartu to významně brzdí. Ručně ale dotaktovat není problém.

Ceny

Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning
i Zdroj: PCTuning.cz

Karta Matrix Platinum od Asus je jedním z dražších Radeonů HD 7970, i tak ale jeho poměr ceny a výkonu není z nejhorších. Graf nám to ukáže. Karta od MSI je sice o pár procent pomalejší, je také ale o kousek levnější. Téměř o 950 Kč (minulý měsíc by byl rozdíl 1900 Kč) a to se počítá. Všechny Radeony HD 7970 jsou dnes celkem výhodné s cenou za procento výkonu kolem 120 Korun. GeForce GTX 680 je dražší a rovnat se Radeonům může jedině GeForce GTX 670. Karta Asus Matrix je díky ceně nejméně výhodným Radeonem, ovšem stále výhodnější než Lightning verze GeForce GTX 680 prodávaná za "šílenou" cenu přes 13 000 Kč.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama