Assassin's Creed Syndicate - rozbor hry a nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Assassin's Creed Syndicate - rozbor hry a nastavení detailů

Assassin's Creed Syndicate - rozbor hry a nastavení detailů | Kapitola 8

Petr Diviš

Petr Diviš

2. 12. 2015 03:00 46

Seznam kapitol

1. Assassin´s Creed – pokračování vysokých HW nároků 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Vliv nastavení - rozlišení, režim obrazu 4. Vliv nastavení - kvalita prostředí, textury, AO 5. Vliv nastavení - kvalita stínů
6. Vliv nastavení - Vyhlazování hran 7. Maximální vs. minimální detaily 8. „Advanced tweaking“ – vylepšení grafiky přes ovladače VGA 9. Závěr

Po roce na naše PC přichází pokračování série Assassin's Creed – Syndicate. Je hra stejně náročná a trpí stejnými technickými problémy jako předchozí díl Unity? Na vše se podíváme v dnešním rozboru. Ukážeme si, jaké detaily se vyplatí snížit při nedostatku výkonu a jak ještě hru vylepšit pomocí ovladačů grafické karty.

Reklama

Vylepšení grafiky přes ovladače VGA

To, že nastavení grafiky nemusí končit jen tím, že ve hře nastavíte všechno na maximum, už víte z předchozích rozborů. Grafiku her je možné ještě doladit přes ovladače grafické karty. Assassin's Creed Syndicate umožňuje nastavit MSAA vyhlazování - konečně po delší době. Takže se můžeme pokusit vylepšit obraz o vyhlazování transparentních textur. A samozřejmě se i podíváme na vliv aktivace 16xHQAF přes ovladače grafické karty.

16x High Quality AF

Dnešní hry, až na výjímky (Watch Dogs), zapínají nějakou úroveň anizotropního filtru, ale ve většině případů není kvalita anizotropního filtrování nastavitelná ve hře tou nejkvalitnější možnou. Jednoduchým nastavením 16× HQAF přes ovladač grafiky si můžete aktivovat nejkvalitnější možný filtr pro všechny hry včetně těch, které AF vůbec nepodporují. Minimálně na grafikách Nvidie bez vyjímek funguje aktivace 16× HQAF bez problémů a v této kapitole si budeme ukazovat, jaký se zvýší kvalita obrazu proti původnímu AF a zaměříme se i na případné rozdíly proti filtraci u AMD...

Pokud jste nikdy AF filtr přes ovladač grafiky neaktivovali, zde máte jednoduchý návod:

Nvidia grafické karty:

Otevřete ovládací panel a zvolte nabídku: Nastavení 3D > Spravovat nastavení 3D, kde najdete rozličné položky, které lze v nvidia ovladači nastavit. Buď ponechte Globální nastavení (kvalitní AF doporučujeme mít na rychlých grafikách stále aktivní), anebo si vyberte v nabídce Nastavení programu přímo profil pro hru Assassin's Creed Syndicate. Rozdíl je jen v tom, že globální nastavení funguje pak na jakoukoliv hru, kterou pustíte, kdežto nastavení konkrétního programu jen pro vybranou hru či aplikaci. Ve zvolené nabídce se zaměřte na dvě položky: Anizotropní filtrování a Filtrování textur – kvalita. Obě položky pak nastavte podle následujícího obrázku:

Assassin's Creed Syndicate - rozbor hry a nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD grafické karty:

Postup je podobný. Od ovladačů Radeon Software Crimson Edition AMD změnilo vzhled svých ovladačů. Všechna nastavení grafiky jsou nyní pohromadě na jednom místě v podobě dlaždicového menu. Zvolte nabídku: Hraní, zde si můžete vybrat zda editovat Globální nastavení nebo jen profil hry (kvalitní AF doporučujeme mít na rychlých grafikách stále aktivní).

V nastavení Globální grafika (případně Profil grafiky) se zaměřte na dlaždice s názvem: Úroveň anizotropního filtrování, Kvalita filtrování textury a nastavte je podle následujícího obrázku na 16x a Vysoká.

Assassin's Creed Syndicate - rozbor hry a nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz


 

 A jak se obraz při 16x HQAF změnil proti in-game nastavení? Výrazně! Ve hře Assassin's Creed Syndicate doporučuji jako první věc aktivovat 16xHQAF přes ovladače a až pak řešit jiné nastavení detailů ve hře. Hra totiž v menu nemá volbu AF, a to základní je velice slabé. Je to velmi podobný případ jako Watch Dogs. Vysoké rozlišení textur je ve vyšší vzdálenosti zabito jejich nekvalitní filtrací.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz


16x HQAF přes ovladače (po najetí myší se zobrazí AF in-game)

Vliv na výkon po aktivací 16x HQAF byl ale na výkonu poznat také - 42 fps vs. 47 fps. Ve hře Assassin's Creed Syndicate se nastavení 16× HQAF napevno v ovladači vyplatí. Rozdíl v obraze poznáte hned.

Transparentní Antialiasing

Pokud hra podporuje MSAA, tak další položkou, díky níž můžete u některých her zlepšit kvalitu obrazu, je aktivace transparentního vyhlazování přes ovladač grafické karty. A jak se to aktivuje?

Nvidia grafické karty

Postupujte stejně jako v předchozím případě, ale tentokrát se zaměřte na položku: Vyhlazování hran – průhlednost a nastavte 4× Supersample. Zde naopak doporučuji editovat profil pro hru, protože supersampling si bere poněkud více výkonu než AF.

AMD grafické karty:

Také postupujte stejně jako v případě nastavení 16x HQAF, ale tentokrát se zaměřte na dlaždici s názvem: Metoda režimu vyhlazování a zvolte možnost Supervyhlazování.

Vliv na obraz na grafické kartě GeForce GTX 980 Ti byl následující. Vliv na AMD grafice jsem nemohl ověřit, neboť před tímto testem grafická karta Gigabyte Radeon R9 290X zkolabovala. Na GeForce GTX 670 to vzhledem k jejímu výkonu naopak nemá smysl zkoušet.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz


16x HQAF přes ovladače (po najetí myší se zobrazí 16x AF in-game)

Vidíte? Stromy jsou krásně vyhlazeny. Co ale nemůže vidět, je čistota a plynulost textury listů stromů v pohybu. A přitom zbytek obrazu je ostrý a ne rozmazaný jako v případě TXAA. Jenže, zatímco TXAA snižuje výkon minimálně, tak TRAA volba má v tomto případě vliv na výkon 51 fps vs. 36 fps. To je sice hodně, ale stále méně, než když aktivujete PCSS Ultra. Vzhledem k náročnosti hry si asi TRAA v této hře neužijete a budete se muset maximálně spokojit s rozmazávajícím TXAA.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama