aopen-xc-cube-ex65-barebone-elegan
Hardware Článek AOpen XC cube EX65 - barebone "elegán"

AOpen XC cube EX65 - barebone "elegán" | Kapitola 4

Voigts Martin

Voigts Martin

8. 3. 2005 00:00 15

Seznam kapitol

1. Design a technické specifikace 2. Pod kapotou 3. Instalace komponent, Chlazení 4. Základní deska, BIOS, Výsledky testů 5. Závěr

Small form factor barebone systémy jsou stále oblíbenější zejména díky designu, velikosti a slušnému poměru ceny a výkonu. Po výkonové stránce ale zřídkakdy nabídly něco opravdu zajímavého, spíše se řadily k počítačům z nižšího a středního výkonového spektra. Zařadí se EX65 od AOpenu mezi ty hezké, ale nevýkonné, nebo nabídne i něco navíc?

Reklama

Základní deska

Základní deska je postavena na osvědčeném a stále ještě dostatečně výkonném čipsetu Intel 865G nazývaným také Springdale. Jedná se o první integrovanou čipovou sadu s dvoukanálovým řadičem pamětí DDR400, která s sebou přináší také 800MHz FSB a nativní podporu rozhraní SATA 150 (díky SouthBridge ICH5). Springdale je vlastně odlehčenou verzí čipové sady i875P (Canterwood). Od svého výkonnějšího kolegy se v zásadě odlišuje pouze dvěma rozdíly. Nepodporuje ECC paměti a neobsahuje technologii PAT (Performance Acceleration Technology). Ta optimalizuje práci paměťového subsystému a ten tak díky její absenci v sérii i865 dosahuje o cca 3-5% nižšího výkonu. Varianta s G na konci označení se odlišuje tím, že obsahuje integrovanou grafickou kartu Intel Extreme Graphics 2, která je extrémní snad pouze ve své lenosti rozhýbat solidně 3D aplikace, jak je vidět o kapitolu dále. Naštěstí narozdíl od verze GV obsahuje podporu AGP slotu, který je také na desce přítomen. Tudíž můžete počítač osadit výkonnější kartou. Limitem vám budou pouze miniaturní rozměry počítače a vcelku slabý zdroj.

AOpen XC cube EX65 - barebone "elegán"
i Zdroj: PCTuning.cz

SouthBridge ICH5 disponuje podporou zvuku AC97, síťovou kartou na sběrnici CSA, dvěma kanály PATA100 a dvěma porty SATA, podporou až osmi portů USB a neumí podporu rozhraní FireWire. Více informací a vzájemného porovnání čipových sad pro procesory v provedení socket 478 (Pentium 4, Celeron) naleznete v našem dřívějším článku. Množství vstupů a výstupů včetně rozmístění opět najdete v tabulce na začátku článku. Gigabitovou síť má na starosti čip Broadcom BCM5788KFB, FireWire obstarává Agere FW323-06. 

BIOS a možnosti nastavení

BIOS tohoto počítače je typu Award. Možnosti nastavení jsou poměrně široké:

AOpen XC cube EX65 - barebone "elegán"
i Zdroj: PCTuning.cz

Úvodní obrazovka asi nikoho příliš nepřekvapí.

AOpen XC cube EX65 - barebone "elegán"
i Zdroj: PCTuning.cz

Možnosti nastavení časování pamětí jsou prakticky stejné jako u jiného stolního počítače

AOpen XC cube EX65 - barebone "elegán"
i Zdroj: PCTuning.cz

Je možné pokusit se i o nějaké to přetaktování - můžete nastavit jak frekvenci FSB,

AOpen XC cube EX65 - barebone "elegán"
i Zdroj: PCTuning.cz

tak i voltáž procesoru.

AOpen XC cube EX65 - barebone "elegán"
i Zdroj: PCTuning.cz

Aby toho nebylo málo, je možné nastavit také frekvenci sběrnic AGP, PCI i pamětí DDR. Rovněž i voltáž je možno volit nejen u procesoru, ale i pamětí a AGP. Při přetaktování tak budete omezeni spíše možnostmi chlazení než desky. I tak je ale možné z tohoto drobka vytáhnout solidní výkon.

Výkon

Přestože barebone systémy nejsou určeny primárně pro podávání vysokých výkonů, alespoň pro porovnání jednotlivých modelů je dobré znát výsledky základních benchmarků, zde tedy jsou:

Výsledky testů

3D Mark 2001   2858
3D Mark 2003   133
SuperPi Super PI (1M) 48 s
HD Tach - rychlost čtení minimum 24,9 MB/s
  průměrně 42,8 MB/s
  maximum 50,7 MB/s
PC Mark 2002 CPU 6341
  Paměť 9788
  HDD 1125
CPU Mark 99 176
Sandra 2004 CPU - aritmetika ALU 7163 MIPS
  FPU/iSSE2 3642/6259 MFLOPS
  CPU - multimedia Integer iSSE2 21574 it/s
  Float iSSE2 28831 it/s
  Memory bandwidth Integer 4465 MB/s
  Float 4469 MB/s

Z výsledků testů je patrné, že zejména grafický výkon si tento počítač zaslouží větší. Proto doporučuji osadit slot AGP nějakou výkonnou grafickou kartou, ovšem pokud možno s tichým chlazením. V běžném provozu, pro který je tento počítač určen, se však chová naprosto bezproblémově a je velmi svižný zvláště díky rychlé paměti a 3GHz procesoru. Pro hry to ale opravdu příliš není.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama