aopen-xc-cube-ex65-barebone-elegan
Hardware Článek AOpen XC cube EX65 - barebone "elegán"

AOpen XC cube EX65 - barebone "elegán" | Kapitola 3

Voigts Martin

Voigts Martin

8. 3. 2005 00:00 15

Seznam kapitol

1. Design a technické specifikace 2. Pod kapotou 3. Instalace komponent, Chlazení 4. Základní deska, BIOS, Výsledky testů 5. Závěr

Small form factor barebone systémy jsou stále oblíbenější zejména díky designu, velikosti a slušnému poměru ceny a výkonu. Po výkonové stránce ale zřídkakdy nabídly něco opravdu zajímavého, spíše se řadily k počítačům z nižšího a středního výkonového spektra. Zařadí se EX65 od AOpenu mezi ty hezké, ale nevýkonné, nebo nabídne i něco navíc?

Reklama

Tento systém je již od výrobce vybaven zdrojem a základní deskou s integrovaným grafickým jádrem, a tak jediné, co uživatel musí doplnit, je procesor, operační paměť, pevný disk a optická mechanika, případně disketová jednotka.

AOpen XC cube EX65 - barebone "elegán"
i Zdroj: PCTuning.cz

Optická a disketová mechanika mají své místo v horní části koše na mechaniky. Dovolím si ale malou připomínku k řešení otvírání šuplíku mechaniky CD-ROM. Tlačítko je vyvedeno na čelo skříně složitějším ústrojím než je obvyklé, a tak můžete mít problémy s otevřením mechaniky netypických rozměrů otevíracího tlačítka. Zapomeňte rovněž na mechaniky se systémem vkládání média typu slot-in. Takovouto mechaniku v tomto počítači zkrátka nevyužijete.

AOpen XC cube EX65 - barebone "elegán"
i Zdroj: PCTuning.cz

Pevný disk má vyhrazenou pozici, jak už bylo řečeno, v samostatném koši, a je umístěn kolmo k ose hloubky skříně. Po vyjmutí košů mechanik získáte přístup k základní desce. Nyní lze do socketu vsunout procesor, do slotů operační paměti, a zapojit kabely spojující základní desku a mechaniky.

Chlazení a zdroj

Chlazení je realizováno měděným pasivem vybaveným dvěma heatpipes, který je osazen ventilátorem ne shora, jak bývá stále ještě obvyklé u běžných stolních PC, nýbrž z boku. Toto řešení je vzhledem k prostorovému uspořádání poměrně důmyslné. Smysl tak získávají také perforace po obou stranách skříně. Jednou bočnicí se nasává chladný vzduch, ohřátý se pak vypouští druhou bočnicí ven. Další věcí, která velmi pozitivně ovlivňuje proudění vzduchu, jsou upravené ploché IDE kabely a celkově cable management. Ten je skutečně na slušné úrovni.

Po prvním spuštění mě velmi nepříjemně překvapila hlučnost tohoto barebonu. Prvních několik vteřin totiž větrák běžel naprosto naplno, a tak se jednalo spíše o startující Pokud není systém zatížen, pohodlně si vystačí s 1400 otáčkami za minutu, a tak při běžné kancelářské práci tvoří nejhlučnější součásti systému 80mm ventilátor zdroje a pevný disk, případně roztočená optická mechanika.

AOpen XC cube EX65 - barebone "elegán"
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Při zatížení se však projeví výhřevnost 3GHz procesoru Pentium 4, a tak mohou otáčky ventilátoru vyletět až k hranici 6000 za minutu, a to už taková lahoda pro uši rozhodně není. Zprůměruji-li ale dojmy z hlučnosti, musím konstatovat, že při většině operací běžel ventilátor na minimální otáčky, a tak není důvod se nějak výrazně znepokojovat. Při náročné práci s PC většinou na hlučnost nehledíme, pokud ano, volil bych klasický stolní počítač a vodní chlazení.

AOpen XC cube EX65 - barebone "elegán"
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel nebylo možné rozchodit monitorování teploty v žádném z běžně dostupných programů (malé minus pro AOpen), a tak vám mohu místo rozdílů v teplotě bez zátěže a se zátěží nabídnout pouze přibližné hodnoty teploty podle otáček ventilátoru bez zátěže se zakrytovanou a odkrytovanou skříní. V odkrytovaném stavu při 1400 rpm byla teplota procesoru 48 stupňů, při 6000 rpm to bylo 43 stupňů. V zakrytovaném stavu to bylo při 1400 rpm 52 stupňů, při 6000 rpm již jen 46 stupňů. Hodnoty to jsou poměrně vysoké, systém však byl osazen procesorem Prescott, a ten topí solidně - není tedy divu, že teploty byly vcelku vysoké. 

AOpen XC cube EX65 - barebone "elegán"
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj z vlastní produkce AOpenu označený FSP275-CU(PF) disponuje 275 Watty a je osazen 8cm ventilátorem. Ve srovnání se zdroji v barebonech jiných výrobců je to o něco více, problémy se stabilitou systému jsem rozhodně nezaznamenal. Možná by to změnila instalace nějaké výkonné grafické karty, 275 W je však dle mého soudu pro barebone systém naprosto dostatečných. Tento zdroj nahradil poměrně slabý 220W zdroj FSP220-CU(PF), kterým byl tento case osazován dříve. Ze zdroje jsou vyvedeny čtyři kabely s čtyřpinovými konektory (12 V) a jeden 5V. Standardem je rovněž samozřejmě 20pinový ATX konektor. Celkově zdroj není příliš hlučný, při provozu ventilátoru procesoru na minimální otáčky (1400 rpm) však je slyšet. Na hodnoty proudů na jednotlivých větvích udávané výrobcem se můžete podívat do následující tabulky:

Specifikace zdroje

+ 3.3 V + 5 V + 12 V 1 + 12 V 2 - 12 V - 5 V + 5 Vsb
17 A 18 A 8 A 14 A 0.3 A 0.2 A 2 A
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama