aopen-ak79d-1394-dalsi-nforce-2-v-rade
Hardware Článek Aopen AK79D-1394: další nForce 2 v řadě

Aopen AK79D-1394: další nForce 2 v řadě | Kapitola 4

Eagle

Eagle

13. 5. 2003 00:00 24

Seznam kapitol

1. Aopen AK79D-1394 2. Rozvržení a konektory 3. BIOS, SilentTek 4. WinFlash se vrací ze záhrobí? / Stabilita 5. Testy 6. Závěr

AOpen je firma, která je ve světě i u nás známá již poměrně dlouho. Její výrobky byly vždy považovány za jakýsi střed kvality. Nikdy nedosahovaly renomé firem jako Abit nebo Asus, ale zase na druhou stranu tak špatnou pověst jako ECS, Matsonic a podobné firmy neměly. Dalo by se říct, že AOpen byl průměr. Dnes přinášíme recenzi desky s čipsetem nForce 2 - bude snad tato jiná než onen pověstný průměr nebo se AOpen vzpamatoval a připravil něco extra?

Reklama

Flashování BIOSu - radši ne

Protože deska obsahovala již postarší BIOS z ledna, rozhodl jsem se pro update. Z webu výrobce jsem stáhnul nejnovější verzi 1.01 a s překvapením zjistil, že...

Aopen AK79D-1394: další nForce 2 v řadě
i Zdroj: PCTuning.cz

... archiv obsahuje BIN soubor s vlastním BIOSem a o něco větší EXE spustitelný pouze pod Windows. Flashovací utilita nikde! Perfektní! Již název Windowsí utility WinFlash ve mně vyvolával nepříjemné vzpomínky na dvojnásobný výlet do GM Electronic v Sokolovské, takže jsem raději našel DOSový AWDFlash verze 8.23z, který jsem používal na jiné nForce 2 desky (je nutné použít minimálně 8.23d kvůli HW adresám síťovky a FireWire, které by jinak přestaly fungovat). Deska používá klasický Award/Phoenix verze 6, takže problém by být neměl.

Ale chyba. Po nahrání nového BIOSu krásné dlouhé pípání ozývající se, když něco desce chybí. Po různém vyměňování procesoru, pamětí a grafické karty, vypínání a zapínání počítače (a postupném smiřování se s dalším výletem do GM) jsem zkusil smazat CMOS... a hle, deska po chvilce přemýšlení najela.

Celou tuto "pitomost" považuji za neschopnost inžinýrů udělat něco pořádně. Nebohého amatéra nutí k velmi rizikovému flashování z protected módu Windows a pokud někdo zkušenější naflashuje klasickou DOSovou utilitou, přivítá ho deska pískáním (normálně fungující deska oznámí CMOS Checksum failure a umožní uživateli změnit data). Chudák ten, kdo si desku koupí i se zaplombovaným počítačem a zapomene při flashování nastavit příslušný přepínač flashovátka.

Stabilita

Ke stabilitě desek s nForce 2 není příliš co dodávat. Čipset je to vcelku povedený a bezproblémový. Díky pasivnímu chlazení south bridge by neměl být žádný problém se zvukem ani IDE zařízeními - čip samotný je takto poměrně chladný. Horší je to ale s north bridge. Ten, přestože se jedná o revizi A3, topí na chlup stejně (strašně) jako předchozí A2. Chladič na něm umístěný je sice docela velký, ale to na nForce 2 prostě nestačí. Po půl hodině až hodině používání na něm nelze udržet ruku déle než vteřinu.

To samé můžu říct o napájení - chladné až do doby, než si pustíte BurnK7. Pak do pěti minut taková teplota, že na něj nelze šahat ani půl vteřiny. Je škoda, že když už výrobce použil chlazení south bridge, nedal si práci i s pasivy na napájení a případně s aktivem na north bridge. No na druhou stranu je pravda, že toto ignoruje většina výrobců, včetně těch renomovaných.

Jinak je práce s deskou v rámci standardu nForce 2, tedy bez problémů, pokud použijete normální nastavení. Nemohu posoudit, jestli se stabilitou udělá něco přetaktované časování sběrnice, které deska patrně používá. V průběhu odpoledního testování problém nebyl (i když pravda do serveru bych to neriskoval).

Přetaktování jsem, podobně jako při recenzi Leadteku, nezkoušel z důvodu absence schopnosti změnit násobič.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama