aopen-ak79d-1394-dalsi-nforce-2-v-rade
Hardware Článek Aopen AK79D-1394: další nForce 2 v řadě

Aopen AK79D-1394: další nForce 2 v řadě | Kapitola 2

Eagle

Eagle

13. 5. 2003 00:00 24

Seznam kapitol

1. Aopen AK79D-1394 2. Rozvržení a konektory 3. BIOS, SilentTek 4. WinFlash se vrací ze záhrobí? / Stabilita 5. Testy 6. Závěr

AOpen je firma, která je ve světě i u nás známá již poměrně dlouho. Její výrobky byly vždy považovány za jakýsi střed kvality. Nikdy nedosahovaly renomé firem jako Abit nebo Asus, ale zase na druhou stranu tak špatnou pověst jako ECS, Matsonic a podobné firmy neměly. Dalo by se říct, že AOpen byl průměr. Dnes přinášíme recenzi desky s čipsetem nForce 2 - bude snad tato jiná než onen pověstný průměr nebo se AOpen vzpamatoval a připravil něco extra?

Reklama

Rozvržení

Jak jsem již říkal, deska má elegantní černé PCB.

Aopen AK79D-1394: další nForce 2 v řadě
i Zdroj: PCTuning.cz

Deska na první pohled upoutá masivním chladičem na north bridge. Ten je, narozdíl od většiny desek, přichycen ohýbanými drátky a má tak na čip velký přítlak. Mezi čipem a chladičem je známý růžový čtverec, nikoliv pasta. Samotný čip je potom revize A3 s kruhovým kovovým rozptylovačem (stejně jako ho má starší A2, ale který by nejnovější C1 mít neměl). Kvůli tomuto čipu je deska určena pouze pro procesory s FSB 200 až 333 MHz, nové Bartony se 400 MHz podporovány nejsou.

Druhým bodem pozornosti je druhý chladič, tentokrát na south bridge. Přestože je malinký, svojí práci odvádí dobře - čip je díky němu mnohem chladnější. Aopen rozhodně boduje, protože u desek bez tohoto chladiče má south bridge běžně kolem 60 až 70 stupňů, což je dlouhodobě neúnosné (dochází pak někdy k chybám ve zvuku, chybám v IDE... a to vše ale až po delší době). Verzi south bridge se mi nepodařilo zjistit, chladič je na čip přilepen.

Nyní k oblasti socketu. Přestože se může zdát, že okolo něj je dost místa i pro velké chladiče, je zde jeden háček. Když jsem totiž instaloval mnou používaný chladič o rozměrech základny 80 x 60 mm, narazil jsem na problém - mezi socketem a paměťmi je několik malých kondenzátorů a chladič se sotva vešel (jeden kondenzátor jsem musel lehce ohnout). Pokud ovšem budete mít chladič, který se rozvětvuje směrem nahoru (a s relativně menší základnou), není problém. Napájení desky vůbec nepřekáží, chladič čipsetu také ne, ani zde nejsou nějaké masivní kondenzátory poblíž.

Konektor napájení větráku procesoru je hned poblíž socketu, na dobře přístupném místě. To samé se dá říct o třetím konektoru na větráky, který je umístěn ve spodní části desky. Konektor druhého větráku je bohužel dost nevhodně téměř nalepen u AGP slotu. A právě tento konektor je jeden ze dvou, u kterého jde ovládat otáčky.

Další moje výhrada směřuje k umístění IDE konektorů - ty jsou na kraji desky, svisle za PCI sloty. Jakmile budete mít dlouhou PCI kartu (některé grafické karty např.), nebudete moci použít IDE zařízení!

Konektory

Kromě klasického AGP konektoru (tedy bez Pro rozšíření) dle specifikace 3.0 s přenosovým režimem 8x a pěti PCI konektorů naleznete na desce i jeden CNR slot. Jeho použitelnost je ovšem značně sporná, protože do něj téměř neseženete žádné karty a pokud, tak nebudou o moc levnější než ty do PCI.

Na panelu naleznete tyto konektory:

  • PS2 klávesnice a myš
  • 4x USB + další dva do záslepky přes konektory (není součástí balení)
  • 1x COM port (druhý COM do záslepky přes kabel - není v balení)
  • 1x LPT port s podporou EPP a ECP
  • síťová karta
  • analogový zvukový vstup, výstup a vstup pro mikrofón
  • u verze s integrovanou grafikou VGA výstup

Na desce se ještě nachází konektor pro game port (pro nForce 2 desky typický), SPDIF výstup a v testované verzi i konektor pro FireWire porty (příslušný vývod do záslepky je v krabici).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama