aopen-ak79d-1394-dalsi-nforce-2-v-rade
Hardware Článek Aopen AK79D-1394: další nForce 2 v řadě

Aopen AK79D-1394: další nForce 2 v řadě | Kapitola 3

Eagle

Eagle

13. 5. 2003 00:00 24

Seznam kapitol

1. Aopen AK79D-1394 2. Rozvržení a konektory 3. BIOS, SilentTek 4. WinFlash se vrací ze záhrobí? / Stabilita 5. Testy 6. Závěr

AOpen je firma, která je ve světě i u nás známá již poměrně dlouho. Její výrobky byly vždy považovány za jakýsi střed kvality. Nikdy nedosahovaly renomé firem jako Abit nebo Asus, ale zase na druhou stranu tak špatnou pověst jako ECS, Matsonic a podobné firmy neměly. Dalo by se říct, že AOpen byl průměr. Dnes přinášíme recenzi desky s čipsetem nForce 2 - bude snad tato jiná než onen pověstný průměr nebo se AOpen vzpamatoval a připravil něco extra?

Reklama

BIOS

Možnosti nastavení v BIOSu jsou tradiční a lá nForce 2.

násobič

nelze změnit
frekvence FSB 100 až 200 MHz po 1 MHz
frekvence pamětí poměry FSB/MEM (násobky): 1 (=50%), 1.2, 1.33, 1.5, 1.6, 1.66, 2.0, 2.4, 2.5, 2.66, 3.0, 3.33 a 4 (=200%)
Vcore 1,1V až 1,85V po 0,025V
napětí AGP 1,5 až 1,6V po 0,033V
napětí pamětí 2,5 až 2,65V po 0,05V
napětí čipsetu nelze měnit
frekvence AGP 66 MHz až 100 MHz po 1 MHz (vyjma vysokých frekvencí)
časování FSB nelze měnit (vždy agresivní?)
APIC zapnuto / vypnuto

Pro přetaktovávače je BIOS zklamáním - nelze změnit násobič. Zkoušel jsem i nový BIOS a stále to nelze... a to i přesto, že v BIOSu najdete vypsané všechny výsledné zamýšlené frekvence. Jakmile taktujete, hned se objeví frekvence procesoru, frekvence FSB, frekvence pamětí, frekvence AGP i PCI. PCI je mimochodem (jak už tomu bývá u nForce 2 desek zvykem) zamčená na 33 MHz bez ohledu na okolí.

BIOS postrádá volbu agresivního či běžného zacházení s FSB, konkrétně s jejím časování. Ostatní desky tuto volbu obvykle mají a volba agresivního zacházení značně zvyšuje výkon i při použití stejných pamětí. Ale abych Aopenu nekřivdil, podle výsledků testů mi přišlo, že BIOS zapíná agresivní režim automaticky. Radši se ale neptám, co má uživatel dělat, kdyby náhodou vznikly nějaké problémy, přeci jenom agresivní = přetaktovaný.

Nastavení pamětí... úplně jako na všech ostatních nForce 2 deskách:

CAS Latency

2T 2,5T 3T
RAS to CAS Delay 1T až 7T
RAS Precharge 1T až 7T
RAS Active to Precharge 1T až 15T
AGP 8x Support zapnuto / vypnuto
Fast Writes zapnuto / vypnuto
MPS version Control 1.1 a 1.4

Možnosti jsou více méně shodné s konkurencí, jen zde něco občas chybí. Naopak kuriozitkou je Intruder Detection - pokud máte skříň s detektorem otevření, je možné jí spojit s motherboardem a případného pavouka (nebo co tam vleze) odlákat PC speakerem :-).

HW monitor desky měří poměrně hodně hodnot - otáčky dvou větráků, teplotu procesoru a systému, všechna napětí ze zdroje a baterii a napájení procesoru. Naměřené hodnoty (až na napětí ze zdroje) vcelku odpovídají.

Silent BIOS (SilentTek) - ovládání otáček

... je technologií velmi podobnou Q-Fan od Asusu. Troufám si ale říct že lepší. Možné je regulovat dva větráky (CPU a první systémový) a to buďto zadáním konkrétní hodnoty napevno nebo dynamicky podle teploty, případně ještě ve spolupráci se softwarem, který nahrajete do Windows.

Větráky je možné nastavovat pro různé situace - po POSTu, v operačním systému nebo při Fan mode. Celý systém je tak možná trošku nepřehledný, ale po určitém experimentování by uživatel určitě přišel na to, co která věc přesně dělá. Při nastavování je ale nutné si uvědomit, že se zcela vypnutým větrákem (i to jde nastavit) se systém moc chladit nebude. Deska sice má ochranu proti přehřátí a při určité teplotě začne modulovat hodinové cykly, přesto je lepší chladit, chladit a chladit.

Aopen AK79D-1394: další nForce 2 v řadě
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jde o Speedfan, je možné ovládat zmíněné dva větráky a to v celém rozsahu. Nastavení jsou ovšem trošičku podivné - od zhruba 25 procent výše se nic nemění (otáčky jsou maximální). Celý rozsah je "vtěsnán" do rozmezí 0 až 25 procent. Takže např. na obrázku výše je nastavení 15 procent v praxi 4000 otáček z nominálních 4500.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama