amd-vs-intel-a-jejich-vliv-na-geforce-6600gt-aneb-komu-zvoni-hrana
Hardware Článek AMD vs. Intel a jejich vliv na GeForce 6600GT aneb komu zvoní hrana

AMD vs. Intel a jejich vliv na GeForce 6600GT aneb komu zvoní hrana | Kapitola 2

Štefek Petr

Štefek Petr

27. 4. 2005 00:00 224

Seznam kapitol

1. Platformy pod drobnohledem - INTEL 2. Platformy pod drobnohledem - AMD 3. Jak určit výkon svého CPU v grafech a testovací sestavy 4. Doom 3
5. FarCry 6. Half-Life 2 7. Unreal Tournament 2004 8. Závěr

Ve válce o nejlepší procesor existují od nepaměti dva znepřátelené tábory, které za každou cenu prohlašují, že právě ten jejich názor je správný a jimi vybraný procesor ten nejvýkonnější. Rozhodl jsem tedy udělat malý test platforem Intel a AMD, kde byly u každé z nich použity mainstreamové procesory, které jsou relativně dostupné a hodí se právě ve spojení s dnešním králem mainstreamových grafických karet GeForce 6600GT. Tuto kartu považuji za jedno z nejlepších řešení pro domácí počítač, který bude užíván k rozličným činnostem.

Reklama

 

Společnost AMD svými Athlony 64 velmi tvrdě atakovala Intel, který si najednou neví rady a je ve velmi těžké pozici. Samozřejmě samotná společnost má problém jen s výkonnostní stránkou svých procesorů, protože objemy prodeje má stále o mnoho větší než AMD, které vedle Intelu vypadá jako jeho chudý příbuzný. Poměr se stále vyrovnává, takže jednou se opravdu můžeme dočkat rovnocenných partnerů i v oblasti prodejů.

AMD vs. Intel a jejich vliv na GeForce 6600GT aneb komu zvoní hrana
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD má jeden zásadní problém, kterým je zvučné jméno Intelu. Sám se setkávám s uživateli, kteří chtějí systém na procesoru Intel, ale důvod sami neznají. V odpověď zazní jednoduše: "Je to prostě Intel". Jméno zase jednou znamená víc než cokoli jiného. Ovšem netvrdím, že AMD je ve všech disciplínách nejlepší, protože také není. Pokud bych si vybíral systém na specifické aplikace, které častokráte více sedí Intelu, tak bych ho také neváhal vzít. Dnes nás ale zajímají hry, které vyžadují opravdu výkonné CPU.

AMD vs. Intel a jejich vliv na GeForce 6600GT aneb komu zvoní hrana
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesory AMD jsou rozděleny do dvou enkláv, z nichž jedna představuje low-endové Semprony, které existují jak pro starší socket A, tak i pro novější socket 754, který bude i nadále domovem těchto levných procesorů. Zlí jazykové prorokovali brzký úpadek socketu 754, ale s příchodem nového mobilního procesoru Turion 64 svitla nová naděje a je možné, že se bude opakovat situace s Pentiem-M i na této platformě. Značná výhoda AMD však spočívá ve velkém kvantu kvalitních základních desek, které snad s tímto procesorem půjdou zprovoznit jednoduchým updatem BIOSu.

AMD vs. Intel a jejich vliv na GeForce 6600GT aneb komu zvoní hrana
i Zdroj: PCTuning.cz

Do testu byl vybrán prodejní hit AMD Athlon 3000+ s jádrem Winchester, které je založeno na 90nm technologii SOI a jde velmi dobře taktovat až na hranici top modelů řady FX. Bohužel má oproti řadě FX jen 512kB L2 cache, takže stejného výkonu se nedočkáme (bráno na stejné frekvenci). Za malou chvíli dorazí na trh nové jádro Venice, které jde podle prvních ohlasů taktovat až na hranici 3GHz, což už představuje opravdu solidní výpočetní sílu, která s přehledem porazí úplně každý single-core procesor v libovolné disciplíně.

AMD vs. Intel a jejich vliv na GeForce 6600GT aneb komu zvoní hrana
i Zdroj: PCTuning.cz


- kliknutím zvětšíte -

Základní deska je opět velmi povedený kousek, ale tentokráte od společnosti MSI a jedná se rovnou o top model K8N Diamond na čipsetu nForce 4 SLI. Tento čipset se opět nVidii mimořádně povedl a pokračuje v nastoleném směru vysoké kvality. Deska sice není tak overclocking-friendly jako top model od DFI, na který jsme se podívali v článku DFI LANPartyUT NF4 Ultra-D - základ, jaký jsme tu ještě neměli - komponenty třeste se!, ale pro naše potřeby bohatě postačí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama