amd-se-vyhranilo-proti-rychlemu-rozhrani-intel-thunderbolt-pry-nema-budoucnost
Novinka AMD se vyhranilo proti rychlému rozhraní Intel Thunderbolt. Prý nemá budoucnost

AMD se vyhranilo proti rychlému rozhraní Intel Thunderbolt. Prý nemá budoucnost

Jan Černý

Jan Černý

2. 3. 2011 06:00 9

Pamatujete si osud FireWire a eSATA? Pro nezájem přestaly být u rychlých zařízení osazovány a nahradilo je USB. Stejný osud čeká podle AMD i Intel Thunderbolt.

Reklama

Je to nějaký pátek, co Intel ohlásil superrychlé optické rozhraní LightPeak. Bohužel, štěstí vývojovému týmu nepřálo, a tak se Intel rozhodnul prozatím používat metalickou kabeláž z mědi. Apple se jako jeden z prvních výrobců rozhodnul pro jeho použití na nové řadě MacBooků. Jeho hlavní výhodou je použití libovolného rozhraní pomocí vlastní sběrnice a převodníku. U nových MacBooků využil Apple miniDisplayPortu a kombinuje zde přenos datové sběrnice PCI Express a obrazu. Dále je možné z konektoru odebírat až 10 W a to vše při propustnosti 20 Gb/s (díky dvěma nezávislým kanálům obousměrně 10/10 Gb/s). Nevýhodou je ale sdílení šířky přenosového pásma a tím i snížení propustnosti jednotlivých rozhraní.

Nepřehlédněte:

AMD se vyhranilo proti rychlému rozhraní Intel Thunderbolt. Prý nemá budoucnost
i Zdroj: PCTuning.cz

A právě tyto a několik dalších připomínek vzneslo k rozhraní AMD: „DisplayPort v1.2 nabízí ve špičce zobrazovacímu zařízení až 17 Gb/s… mnohé AMD platformy založené na USB 3.0, který nabízí 4,8 Gb/s a AMD čipsety 8 Series mají nativní podporu SATA 6 Gb/s. Celková propustnost na jeden kanál Thunderbolt je tedy pouze o 20 % vyšší než jedna linka PCIe v3.0 a zhruba o 50 % vyšší než jeden USB 3.0 port.“ AMD se také obává, že její nedávno uvedená multi-stream technologie, umožňující připojení více monitorů pomocí jednoho DisplayPortu u série Radeon HD 6800 není kompatibilní Thunderbolt DisplayPortem.

Osobně si myslím, že AMD je k rozhraní Thunderbolt skeptické hlavně z toho důvodu, že se nepodílelo na jeho vývoji, zatímco jiní, mnohem menší výrobci ano. Kromě Apple přislíbilo další produkty s tímto perspektivním rozhraním Lacie, Seagate a Western Digital. AMD tak zcela zbytečně tak při svém nesouhlasu „míchalo hrušky s jabkama“. Vždyť Thunderbolt je použitelný pro všechna dnes představitelná zařízení. Hlubší zamyšlení v anglickém jazyce naleznete na serveru X-bit labs.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama