aida32-konkurence-pro-sisoft-sandru
Článek AIDA32: konkurence pro SiSoft Sandru?

AIDA32: konkurence pro SiSoft Sandru? | Kapitola 3

Vylíčil Vladimír

Vylíčil Vladimír

25. 8. 2003 00:00 14

Seznam kapitol

1. Sandra, AIDA, HWinfo... 2. AIDA32 3. Benchmarky a závěr

Potřebujete zjistit jaké komponenty skutečně obsahuje váš počítač? Nebo Vás zajímá informace z HW senzorů desky, informace z čipu SPD, nastavení časování pamětí, informace o instalovaném procesoru, BIOSu, discích, registrech SMART, PCI zařízení? Že to nestačí? Tak co třeba CPUID plugin, memory benchmark, disk benchmark, network benchmark nebo velice užitečné debug informace o hardware? A nádavkem k tomu informace o operačním systému, běžících procesech, ovladačích, DirectX, sítích, tiskárnách. To už stojí za vyzkoušení, co říkáte?

Reklama

Když udělám malé shrnutí, tak informace o procesoru se v dnešní době realizují z výstupu CPUID a MSR registrů procesoru, informace o chipsetu lze získat přímo z PCI registrů "CPU to PCI bridge" (northbridge) další informace o chipsetu pak z "PCI to ISA bridge" (southbridge). PCI karty se detekují podle PCI Vendor ID a Device ID (případně subsystem ID a revision ID), informace o pamětech především z SPD a aktuální nastavení časování z registrů northbridge.

Ale další informace - jako np. velikost videopaměti a šíře paměť. sběrnice se již nezjišťují tak lehce, většinou stačí informace z VESA VideoBIOSu, někdy je nutná speciální metoda detekce videopaměti určená speciálně pro daný typ karty. Navíc - jedna věc jsou specifikace a druhá věc je, jestli a jakým způsobem je dodržují výrobci hardware.

Často uživatelům stačí při detekci třeba síťové karty vědět, jakým chipem je osazena. Např. bezdrátové síťové karty s chipem Intersil Prism 2.5 mají všechny stejné Vendor ID i PCI ID a Subsystem ID není většinou definováno. Stejně tak existuje mnoho zvukových karet s FM801 chipsetem pro které lze použít stejné ovladače, přitom karty často nelze od sebe softwarově odlišit.

Softwarová detekce je dobrá věc, ale při pochybnostech je nejlepší se na danou komponentu, pokud je to možné, podívat. Naopak např. u starých základních desek, pokud na nich není uveden žádný popis je vhodné se podívat na BIOS ID string nebo použít diagnostický program v tomto případě nejlépe DOSové HWiNFO nebo AIDA.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama