acer-travelmate-4101lmi-vykonny-a-cenove-vyhodny-notebook
Mobilní zařízení Článek ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook | Kapitola 4

Kuchař Martin

Kuchař Martin

1. 6. 2005 00:00 43

Seznam kapitol

1. ACER, notebooky a řada 4100 2. Detailní pohled 3. Software 4. Testy 5. Detailní parametry a závěr

Společnost ACER je na našem trhu dobře známa a tomu svědčí i fakt, že již několik let vede žebříčky v počtu prodaných notebooků v české republice. My se nyní podíváme na velmi úspěšnou řadu 4100 (konkrétně notebook 4101LMi) jež je postaven na osvědčené technologii Centrino a chlubí se solidním výkonem a dlouho výdrží baterky.

Reklama
Tento notebook je díky použité výpočetní technologii velmi kvalitní a spolehlivý. Jedná se o srovnatelný výkon s ostatními notebooky založenými na platformě Centrino a osazenými Pentiem M. Konkrétně se jedná o procesor IntelŽ PentiumŽ M Dothan s 2 MB L2 Cache a podporou technologie Enhanced IntelŽ SpeedStepŽ  taktovaný na 1,6GHZ. Základnou je čipová sada Intel 915PM/915GM Express s 533 MHz FSB. Podporovány jsou paměti typu soDIMM ve dvou slotech a to až do kapacity 2GB - testovaný model měl 2x256MB tudíž celkem disponoval 512MB RAM na 333MHz.

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor se taktuje v rozmezí od 600MHz do 1,6GHz. Zde je vidět maximální možný takt. (Pro zvětšení klikněte)

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde vidíte minimální možný takt procesoru ( 600MHz ) jež odpovídá minimální spotřebě. (pro zvětšení klikněte)

Nespornou výhodou však zůstává technologie Enhanced IntelŽ SpeedStepŽ jež umožňuje taktování procesoru za běhu notebooku na základě aktuálního vytížení CPU což přináší nemalou úlevu baterii a tím i její delší výdrž. Konkrétně u tohoto modelu procesoru je na základní frekvenci nastaveno FSB na 133MHz a násobič na 12 - to tedy odpovídá frekvenci procesoru 1596MHz. Naopak při nejnižším taktu je pak FSB pouze 100MHz a násobič 6 - to je ve výsledku 600MHz.

Následuje test výkonu procesoru velice známým programem CPU Mark 99. Tento program velice spolehlivě a kvalitně vytíží procesor a tím udává objektivní hodnoty.

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Naměřená hodnota programem CPUmark je 193 bodů, což je na notebook více než krásná hodnota.

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Porovnání výkonu Pentia M s jádrem Dothan s ostatními procesory.

Jak je vidět, tak tento procesor se i přes své relativně nízké taktovací frekvence umístil velice solidně. Je to dáno jeho perfektní architekturou a také relativně vysokou pamětí Cache o velikosti celých 2MB. Pentium M dokonce porazilo ADM Barton 2500+ (přetaktovaný na 3000+ což je 1,99GHz) jež je v dnešní době jeden z běžných "stolních" procesorů.

Grafická karta

Zde již notebook obsadil pouze velmi nízké příčky. Je to dáno především integrovanou grafickou kartou (IntelŽ Graphics Media Accelerator 900) jež sice dokáže sdílet až 128MB systémové paměti což ale nikdy nedokáže vyvážit výkon samostatných grafických čipů. Z technických parametrů této karty je potřeba zmínit přímou podporu Direct-X 9.0 a Dual View ( možnost sledovat obraz na dvou obrazovkách zároveň a nebo si mezi tyto obrazovky například rozdělit pracovní plochu). Bohužel však vzhledem k výkonu grafické karty mi přijde Direct-X 9.0 poněkud zbytečné neboť hry a aplikace na něm postavené stejně nedokáže tento notebook kvalitně zvládnout.

Testován byl pomocí programu 3D MARK 2003 a Aquamark3. Naměřené výsledky zcela odpovídají předpokládaným hodnotám. Nejsou nikterak oslnivé ale při využití notebooku při práci v kanceláři, prezentacích, psaní textu, prohlížení filmů a poslechu hudby tyto hodnoty bohatě postačují.

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Nikterak oslnivý výsledek testu z programu 3DMark03.

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf porovnání výkonu různých mobilních grafických akcelerátorů. Kraluje Radeon 9700.

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledek již zmíněného programu Aquamark3. (pro zvětšení klikněte)

Z testů je tedy více než patrné, tento notebook rozhodně není žádnou hrací sestavou. Jeho výkon však je zcela postačující pro veškeré kancelářské aplikace a pro sledování multimédií. Přímá hardwarová podpora MPEG-2/DVD a možnost využívat zároveň LCD i externí CRT display jsou velice praktické a podle mého daleko ocenitelnější než například dalších 500 bodů v 3D Marku.

Výdrž baterie

Acer TM4101LMi je osazen 65W Li-ion baterií s poměrně slušnou výdrží. Podle výrobce je notebook schopen vydržet až 5,5hodiny nepřetržitého provozu. Pro plné nabití je potřeba 1,5 hodiny ve vypnutém stavu a 4,5 hodiny pokud s notebookem pracujeme.

Test byl prováděn pomocí přehrávání DivX 4 filmu. Použitý kodek v počítači byl DivX 5.05 a film byl se stereo zvukem komprimovaným do formátu mp3 a jako přehrávací program skvěle posloužil klasický Windows media player. Jas displeje nastaven na 45% a výkon celého počítače byl v režimu Word-Processing. Přehrávání DivX filmu bylo zvoleno proto, neboť dokáže po celou dobu testování využívat prakticky stejné výpočetní zdroje a tím tedy podat nejobjektivnější výsledek, který zhruba odpovídá klasické práci jako psaní dokumentu, brouzdání na webu apod.

PCtuning Battery Test 1:
3h : 58min
hodnocení: velmi dobré

V druhém testu jsem opět nabil baterii na kapacitu 100%, nastavil jas monitoru i výkon procesoru na maximum a nechal ve smyčce běžet program 3D Mark 2001 čímž jsem simuloval maximální zátěž po určitou dobu.

PCtuning Battery Test 2:
1h : 42min
hodnocení: dobré

Tento výsledek je u dnešních notebooků spíše nadprůměrný. Je to dáno zčásti použitím technologie Centrino ale především díky procesoru Pentium M a integrované grafické kartě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama