acer-travelmate-4101lmi-vykonny-a-cenove-vyhodny-notebook
Mobilní zařízení Článek ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook | Kapitola 2

Kuchař Martin

Kuchař Martin

1. 6. 2005 00:00 43

Seznam kapitol

1. ACER, notebooky a řada 4100 2. Detailní pohled 3. Software 4. Testy 5. Detailní parametry a závěr

Společnost ACER je na našem trhu dobře známa a tomu svědčí i fakt, že již několik let vede žebříčky v počtu prodaných notebooků v české republice. My se nyní podíváme na velmi úspěšnou řadu 4100 (konkrétně notebook 4101LMi) jež je postaven na osvědčené technologii Centrino a chlubí se solidním výkonem a dlouho výdrží baterky.

Reklama
Nyní se detailně podíváme na všechny strany tohoto stroje hezky postupně. Začneme čelním pohledem kdy na notebooku vidíme dva malé stereo reproduktory o výkonu 2x 2W. Mezi nimi pak jsou všechny audio vstupy a výstupy (výstup na sluchátka, vstup na mikrofon a linkový vstup), dále pak jeden ze tří USB 2.0 portů, FIR (infračervený port), dvě indikační LED a dvě tlačítka pro aktivaci Bluetooth (dodáno pouze u některých modelů) a WiFi.

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Pohled na čelní stranu s porty, reproduktory a indikačními LED.

LED indikují zda je notebook zapnutý a zda je napájen ze sítě nebo baterie. Pravá z těchto dvou diod ukazuje levá stav notebooku - zelená barva značí zapnutý stav, když je zhasnutá tak je vypnutý a pokud svítí oranžově, tak je notebook v úsporném režimu. Druhá, levá dioda pak svítí pokud je napájen z baterie a je zhasnutá když je notebook připojen k elektrické sítí skrze adaptér.

Pohled z pravé strany skýtá nejvíce portů a konektorů. Najdeme zde dva zbývající USB 2.0 porty, FireWire konektor, RJ45 a RJ11 porty pro připojení k síti a telefonní lince, S-VIDEO výstup a zdířku pro vsunutí PCMCIA karty. Nepřehlédnutelná je také mřížka, jež slouží pro odvod teplého vzduchu od procesoru (pokud se zadíváte pozorněji, tak za touto mřížkou jde zřetelně vidět měděný pasivní chladič).

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Levá strana notebooku. Povšimněte si prosvítajícího chladiče.

Levá strana pak neskýtá nic neobvyklého. Jediné co zde najdete je dvouvrstvá DVD vypalovačka od společnosti QSI. Je provedena v klasickém slim formátu jež je v noteboocích zcela běžný.

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Vypalovačka působí velice nenápadně a splývá s profilem přístroje.

Nakonec jsem si nechal zadní stranu. Zde se nachází poslední potřebný konektor - jak již možná mnoho z vás tuší tak se jedná o VGA port pro připojení externího monitoru či data-projektoru. Prakticky celou zadní stranu ale zabírá Li-ion baterie, která je opět provedena tak, aby co nejvíce splynula s tvarem pouzdra notebooku a nijak nenarušovala jeho pěkný vzhled. Samozřejmě že na zadní straně ještě najdete vstup pro napájení a bezpečnostní zámek kompatibilní s klíčem Kensington.

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadní strana.

Za zmínku ještě stojí dva pohledy. První z nich je detail na kloub displeje. TFT panel je uchycen čtyř bodovým systémem přes tři klouby, kdy dva krajní drží display vždy v jednom bodě a třetí kloub pak po jednom bodu z pravé a levé strany. Pokud je notebook zavřený, tak klouby lehce pruží, aby při nárazu nedošlo k poškození ale vše bylo měkce tlumeno. Otevíráni jde nejprve zlehka ale po částečném otevření je potřeba jednou rukou přidržovat spodní část notebooku a druhou rukou zvedat TFT panel.

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Levý kloub jež drží TFT panel.

Druhým zmíněným detailem jsou čtyři programovatelná tlačítka a indikační LED, jež se nachází v levém horním rohu přístroje. Tlačítka si můžeme díky obslužnému softwaru naprogramovat dle libosti a jejich stiskem pak zapínat oblíbené programy apod. Standardně jsou naprogramována tak, že levé je ponecháno prázdné a je potřeba si pro něj funkci přiřadit, druhé pak zapíná ACER eManagement, třetí zapne webový prohlížeč a čtvrté e-mailového klienta. Indikační LED pak ukazují Num-Lock, Caps-Lock a Scroll-Lock statusy.

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Tlačítka jsou velice vkusně provedené a jejich ovládání je dle mého poměrně praktické.

TFT displej a multimédia

Nyní se trochu podrobněji podíváme na kvality TFT panelu a integrovaného audia. Použitý display se svou velikostí řadí někam do průměru v této řadě notebooků. Jeho parametry 15" XGA TFT LCD s rozlišením 1024 x 768 bodů však nejsou nikterak oslnivé, ale na běžnou práci a přehrávání filmu bohatě postačující.

Pozorovací úhly jsou poměrně kvalitní. V horizontální rovině se dá TFT panel pozorovat i z velmi ostrého bočního úhlu bez toho, aby docházelo k ztmavování části obrazu či barevné negaci. Horší už je to ale u vertikální roviny, kdy display je pěkně čitelný a barevně vyvážený prakticky pouze v malých odchylkách od ideální polohy.

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

V základním režimu je TFT nastaven do rozlišení 1024 x 768 a to jak v 16bit tak i v 32bit barevné hloubce. Pokud je však například u her potřeba rozlišení snížit, je možno si vybrat ještě interpolované 800 x 600 kdy je obraz díky elektronice roztáhnut opět na celou velikost obrazovky. Bohužel v tomto rozlišení již dochází k velkému rozmazání a "rozpixlování" jednotlivých částí obrazu. Obnovovací frekvence je 25ms ą 2ms což je běžná hodnota u notebooků.

Ani zvuk není u tohoto modelu nijak ojedinělý. Integrovaný zvukový kodek podporuje pouze stereo formát zvuku, takže o nějakém prostorovém poslechu si můžete nechat pouze zdát. Vestavěné reproduktory mají 2x 2W ale i při tak nízké hodnotě na základní poslech hudby vcelku postačují. Samozřejmostí je výstup na sluchátka a vstup pro mikrofon a linkový vstup. Jak již jsem se zmínil v sekci ergonomie tak tyto vstupy bohužel ale nejsou umístěny příliš zdařile.

Nakonec jsem si pro tuto sekci nechal DVD vypalovačku, jež podle mého také do sekce multimédia rozhodně spadá. Mechanika (QSI SDW-082S) je přímo integrovaná v notebooku a lze ji nalézt na jeho levém boku. Otevíráni i zavírání je zcela běžné a její hlučnost je také v normálu.

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Strana s DVD-RW mechanikou.

  • Dual Layer DL
  • 8x DVD+R (zápis)
  • 8x DVD-R (zápis)
  • 2,4x DVD+R DL (zápis)
  • 4x DVD+RW (zápis)
  • 4x DVD-RW (zápis)
  • 24x CD-R(zápis)
  • 24x CD-RW (zápis)
  • 8x DVD+R a DVD-R (čtení)
  • 24x CD-R (čtení)
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama