512-kbyte-pod-kapotou-athlon-xp-barton
Hardware Článek 512 kByte pod kapotou - Athlon XP Barton

512 kByte pod kapotou - Athlon XP Barton | Kapitola 9

Dudek Jan

Dudek Jan

10. 2. 2003 00:00 83

Seznam kapitol

1. Barton - pouze větší cache 2. Modelová čísla, co je třeba 3. Jak Athlony rozlišit, co jsme čekali 4. Porovnání frekvencí, testovací konfigurace 5. Hrubá síla, paměti
6. Hry 7. Aplikace 8. Multimédia 9. Přetaktování, ceny, hodnocení

Po více jak dvou a půl letech se Athlonu XP konečně dostává 512 kByte cache druhé úrovně. Nabouchaný motor výpočetního jádra tak má konečně k dispozici pořádnou nádrž. Společně s novým podvozkem typu nForce 2 nám chce předvést dosud nevídané. Jenom zařadit rychlost a jedeme. You have the power...

Reklama

Přetaktování a teplota

Větší cache znamená vyšší příkon, sice o málo, ale přece. Bartony ve verzích 2500+ a 2800+ sežerou nějakých 68W, čipy s ratingem 3000+ si řeknou o 74W. Je to v zásadě podobné Thoroughbredu, kde si 2800+ také řekne o 74W. Subjektivně byla ale teplota Bartonu o několik stupňů nižší, přeci jenom větší plocha čipu chlazení dost pomáhá.

S přetaktování na tom byl čip dobře a zároveň hůř. Zatímco Thoroughbred 2700+ je schopen se s napětím 1,75V udržet i při frekvencích přes 2300 MHz, Barton již tyto frekvence nezvládal. Je to možná jen otázka prvních několika kusů, přesto ale čekejte spíše o malinko nižší frekvence, než je možné dosáhnout s Thoroughbredem revize B0.

Ceny

Nejednoho z vás jistě zajímají ceny. Aktuální k 10. únoru jsou tyto:

512 kByte pod kapotou - Athlon XP Barton
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel, ceny jsou v případě nových Athlonů značné, především model 3000+ se drží na u AMD dlouho nevídané pozici "téměř 600". Dá se proto očekávat, že ve finále bude cena tohoto čipu a Pentia 4 3.06 GHz velmi podobná, ne-li dokonce stejná.

Celkové hodnocení

Barton je poměrně diskutabilní procesor. Je celkem bez pochyb, že je to v současnosti nejrychlejší procesor od AMD, nicméně jeho náskok před Thoroughbredem není nikterak výrazný, ba dokonce je Thoroughbred v některých případech rychlejší. Zda bylo tak razantní zvýšení modelového čísla díky větší cache oprávněné, o tom bychom mohli debatovat dlouhé hodiny. Fakta jsou ovšem jasná: jde-li především o výkon jádra procesoru (výpočetně náročné aplikace), je při stejném modelovém čísle Thoroughbred jasně vpředu, jde-li o aplikace pracující s většími datovými bloky, je výkon zhruba vyrovnaný, někdy mírně Barton vede. Závěr si z toho udělejte sami.

Ve srovnání s Pentiem 4 si Barton vede velice slušně. Vyhrává v aplikacích, kde je třeba hrubý výpočetní výkon a i v aplikacích, kde hraje významnou roli cache. Naopak zaostává v programech, kde hlavní roli hraje propustnost hlavní paměti RAM. Z čistě fyzikálních hledisek je výhodou Bartonu proti Pentiu 4 3,06 GHz je výrazně nižší maximální spotřeba a tepelný výkon (74W vs. 93W), nevýhodou naopak křehké jádro a stále poněkud pochybně fungující ochrana proti přehřátí na většině základních desek.

U nás bude patrně zájem především o nejpomalejší model 2500+, přeci jenom cena Bartonů 2800+ a 3000+ je pro pana Průměrného příliš vysoká. Protože se Barton 2500+ bude cenou přibližovat současnému 2400+, je myslím volba jednoznačná - berte 2500+. Až na aplikace, kde vítězí čistě hrubá síla, je to výrazně lepší procesor. Při případném přetaktování lze očekávat podobné frekvence, Barton má ale pořád výhodu větší cache. Dost špatnou zprávou ale je, že tento model 2500+ bude k dispozici až někdy na konci března, kdy už se na trh chystá Pentium 4 s 800 MHz FSB a HyperThreading.

Text článku, testy na platformě AMD: Petr Orel
Testy na platformě Intel: Jan Dudek

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama