512-kbyte-pod-kapotou-athlon-xp-barton
Hardware Článek 512 kByte pod kapotou - Athlon XP Barton

512 kByte pod kapotou - Athlon XP Barton | Kapitola 5

Dudek Jan

Dudek Jan

10. 2. 2003 00:00 83

Seznam kapitol

1. Barton - pouze větší cache 2. Modelová čísla, co je třeba 3. Jak Athlony rozlišit, co jsme čekali 4. Porovnání frekvencí, testovací konfigurace 5. Hrubá síla, paměti
6. Hry 7. Aplikace 8. Multimédia 9. Přetaktování, ceny, hodnocení

Po více jak dvou a půl letech se Athlonu XP konečně dostává 512 kByte cache druhé úrovně. Nabouchaný motor výpočetního jádra tak má konečně k dispozici pořádnou nádrž. Společně s novým podvozkem typu nForce 2 nám chce předvést dosud nevídané. Jenom zařadit rychlost a jedeme. You have the power...

Reklama

Prvním testem bude tentokrát téměř čistě na hrubou sílu zaměřený CPUMark.

512 kByte pod kapotou - Athlon XP Barton
i Zdroj: PCTuning.cz

Cache zde hraje minimální roli, dá se říct, že dalších 256 kByte cache přineslo stejný výkon jako 83 MHz navíc. Tbred 2800+ a Barton 3000+ jsou na stejné úrovni. To samé se děje u Bartonu 2500+ a Tbredu 2400+, kde je sice frekvenční rozdíl mnohem větší, zároveň zde ale hraje v neprospěch Tbredu pomalá FSB 266 MHz.

Chcete-li vidět čistě hrubý výpočetní výkon bez ohledu na velikost cache nebo propustnost pamětí, je zde šifra RC5.

512 kByte pod kapotou - Athlon XP Barton
i Zdroj: PCTuning.cz

Čipy se řadí podle frekvence. Z tohoto grafu je jasně vidět, že největší hrubý výpočetní výkon má již před několika měsíci uvedený (avšak stále nedostupný) Tbred 2800+. Stejně tak si všimněte, že Tbred 2400+ nechává daleko za sebou "modelově silnější" Barton 2500+. Proto potřebujete-li procesor na výpočty, které nejsou závislé na cache nebo paměti, vybírejte pouze podle frekvence.

Copak na nové procesory prozradí Sandra?

512 kByte pod kapotou - Athlon XP Barton
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon (propustnost) pamětí se s novými čipy nijak nemění, pouze je vidět, že čipy Athlon nejsou s rostoucí frekvencí schopny zvyšovat propustnost pamětí... narozdíl od Pentií 4. Přesto je ale nutné zdůraznit, že výkon 333 MHz FSB v podání čipsetu nForce 2 je Pentiu 4 s E7205 velmi v patách.

512 kByte pod kapotou - Athlon XP Barton
i Zdroj: PCTuning.cz

Bufferovaný test opět neukazuje žádné změny. Prefetch mechanismus nebyl u Bartonu nijak zlepšen, jeho efektivita je stále stejná (což se o Pentiu 4 říct nedá, protože tam dalších 256 kByte cache znamenalo vyšší výkon - viz. Linpack o několik stránek zpět).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama