2x-zaklasi-desky-s-i845pe-asus-vs-msi
Hardware Článek 2x záklasí desky s i845PE: ASUS vs. MSI

2x záklasí desky s i845PE: ASUS vs. MSI | Kapitola 6

Dudek Jan

Dudek Jan

17. 1. 2003 00:00 34

Seznam kapitol

1. i845PE 2. ASUS P4PE 3. Speciality 4. BIOS 5. MSI 845PE Max2
6. Speciality 7. BIOS 8. Testy 9. Závěr

S menším zpožděním vám přinášíme recenzi dvou desek s čipsetem i845PE. Obě desky pocházejí z dílny největších výrobců desek - ASUSu a MSI. Každá z těchto značek má u nás své příznivce a odpůrce, ale pravda je taková, že každý nový výrobek se diametrálně liší od předchozí. To platí i o našich dvou deskách, které představují poslední výkřik jednokanálových čipsetů pro Pentium 4. Pokud vybíráte desku pro Pentium 4 a nemáte peníze na E7205 desku, tak vám přijde naše recenze vhod, protože jsme obě desky rozpitvali do největších detailů a určili, která z nich je lepší.

Reklama

IEEE1394

Obrázek čipu se nám zatoulal, ale jedná se o čip VIA VT6306. MSI má dokonce tři IEEE1394 porty u této desce, které jsou vyvedeny pomoci bracketu do zaslepky.

RAID

2x záklasí desky s i845PE: ASUS vs. MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI má ještě starý čip Promise PDC20276, který disponuje 2 kanály Parallel ATA. Na jednu stranu je to výhoda, že na desku připojíte 4 IDE zařízení, ale zase odpadá možnost použít Serial ATA. Zde záleží na uživateli jestli Serial ATA potřebuje nebo ne.

Gigabit LAN

2x záklasí desky s i845PE: ASUS vs. MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabitový LAN se stává masovou záležitostí. MSI integrovala na svou desku gigabitový řadič od Intelu.

Integrovaná zvuková karta

2x záklasí desky s i845PE: ASUS vs. MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako integrovanou zvukovou kartu použilo MSI čip CMI8738 (6 zvukových kkanálů), který se běžně používá v externích zvukovkách. Nejedná se o kodek, ale o plnohodnotný zvukový čip na sběrnici PCI, který nahradí většinu starších zvukovek, včetně některých starších Sound Blasterů. CMI8738 má SPDIF výstup, který najdete na audio bracketu. Přesto bych si dovolil říct, že tento čip je už trochu postarší a nejnovější AC97 poskytují lepší možnosti než tato plnohodnotná integrovaná zvuková karta.

Další specialitky

Další specialitkou je PC2PC Bluetooth, který deska podporuje. Bohužel verze s Bluetooth kitem je dražší než verze bez. Výhodou P2PC Bluetooth je možnost propojení dvou počítačů bez kabelů, jen pomocí Bluetoothu. Má to však i své zápory a to je slabá datová propustnost. Pomocí této "sítě" přenesete pouze 40 kB/s.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama