2x-zaklasi-desky-s-i845pe-asus-vs-msi
Hardware Článek 2x záklasí desky s i845PE: ASUS vs. MSI

2x záklasí desky s i845PE: ASUS vs. MSI | Kapitola 3

Dudek Jan

Dudek Jan

17. 1. 2003 00:00 34

Seznam kapitol

1. i845PE 2. ASUS P4PE 3. Speciality 4. BIOS 5. MSI 845PE Max2
6. Speciality 7. BIOS 8. Testy 9. Závěr

S menším zpožděním vám přinášíme recenzi dvou desek s čipsetem i845PE. Obě desky pocházejí z dílny největších výrobců desek - ASUSu a MSI. Každá z těchto značek má u nás své příznivce a odpůrce, ale pravda je taková, že každý nový výrobek se diametrálně liší od předchozí. To platí i o našich dvou deskách, které představují poslední výkřik jednokanálových čipsetů pro Pentium 4. Pokud vybíráte desku pro Pentium 4 a nemáte peníze na E7205 desku, tak vám přijde naše recenze vhod, protože jsme obě desky rozpitvali do největších detailů a určili, která z nich je lepší.

Reklama

IEEE1394

2x záklasí desky s i845PE: ASUS vs. MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

FireWire zajišťuje čip VIA VT6307, který můžete najít na většině levných FireWire řadičů, které se k počítači dokupují separátně a stojí 500 Kč. Díky VT6307 můžete využívat dva IEEE1394 porty, které vyvedete pomocí bracketu do zaslepky (bracket najdete v balení s deskou).

RAID a Serial ATA

2x záklasí desky s i845PE: ASUS vs. MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastává čas Serial ATA a výrobci desek to víi. Na desce najdete RAID řadič Promise PDC20376. Bohužel, jedná se o první Serial ATA řadič a proto má své mouchy. Tou největší je podpora jen tří IDE zařízení, z nichž dvě jsou připojené před Serial ATA a jedno přes klasické Parallel ATA. Všechny tyto zařízení jde připojit jen jako Master. Na druhou stranu lze všechny tyto zařízení, napojené jak na Parallel, tak Serial ATA, umístit do jednotného RAID pole.

Gigabit LAN

2x záklasí desky s i845PE: ASUS vs. MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro všechny síťaře ASUSu implementoval na desku gigabitový řadič Broadcom BCM5702.Výhodou takového řadiče je zejména cena, protože nejlevnější gigabitový řadič stojí 1500 Kč. V případě desky ho dostanete "skoro" zadarmo. Bohužel celkové náklady na zřízení gigabitové sítě jsou stále vysoké.

Integrovaná zvuková karta

2x záklasí desky s i845PE: ASUS vs. MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

Největší konkurenci pro Creative jsou levné zvukovky integrované na desce, které jsou čím dál kvalitnější a lepší. V případě ASUS P4PE nebyl použit oblíbený čip CMI8738, který plně supluje zvukovou kartu a sám se používá v levných externích zvukových kartách. Naleznete zde ADI1980, což je podle ohlasů nejlepší AC´97 kodek. Jedná se o šestikanálový zvukový kodek s podporou Microsoft DirectX™ 8.0, Microsoft DirectSound 3D™, A3D, MacroFX, ZoomFX, MultiDrive 5.1, A3D a  EAX. Dovolil bych si říct, že zastane práci za starší zvukové karty jako je Sound Blaster Live 5.1. ADI1980 podporuje i SPDIF, konektor naleznete přibalen k desce a instaluje se do zaslepky.

Další featurky

... kliknutím se obrázek zvětší ...
i Zdroj: PCTuning.cz
... kliknutím se obrázek zvětší ...

ASUS má další příjemné featurky:

Q-FAN - softwarová regulace rychlosti otáček aktivního chladiče
C.P.R. neboli CPU Parametr Recall - pokud se při overclockingu dostanete nad frekvenci, kterou dané součásti nezvládají, tak se při příštím restartu vše vrátí automaticky do normálu.
Voice Diagnostics System - Zvukový systém hlásící chyby chodu desky. Bohužel se hlasový systém nemůže vyrovnat hexadecimálnímu diagnotickému displeji či soustavě diagnostických LEDek.
ASUS Multi Language BIOS - Pokud vám nevyhovuje angličtina, tak si BIOS můžete přepnout například do němčiny. Bohužel ve výčtu jazyků nenaleznete češtinu.
CrashFree BIOS - dovoluje uložit obsah BIOSu na disketu. V případě infikace BIOSu virem, můžete použít BIOS z diskety.
EZ-Flash - Jedná se o flashovací utilitu, která je součástí BIOSu. Při přeflashování BIOSu nemusíte používat DOSové utility.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama