2010-rokem-dvoujadrovych-procesoru
Novinka 2010 rokem dvoujádrových procesorů

2010 rokem dvoujádrových procesorů

Michal Kleman

Michal Kleman

9. 12. 2009 14:00 3

Ne, samozřejmě jsem se nezbláznil, dvoujádrový procesor je v současnosti standard. V roce následujícím se však pravděpodobně dočkáme masovějšího nasazení procesorů s dvěma jádry i do smartphonů a netbooků.  

Reklama

Netbooky jsou vybaveny ve většině případů pouze procesorem Intel Atom, který exceluje ve spotřebě, avšak jeho výkon je v mnohém značně nedostatečný. Netbooků s dvoujádrovým procesorem je jako šafránu a o mobilních telefonech nemluvě. Výsledky průzkumů společnosti In-Stat tvrdí, že rok 2010 bude klíčový pro adopci dvoujádrových procesorů ve velmi malých přenosných zařízeních. Netbooky a smartphony je mají implementovat během roku 2010, v roce následujícím budou následovat MID (Mobile Internet Device) a UMPC (Ultra Mobile Personal Computer) zařízení. Běžná konzumní elektronika má být masově vybavována vícejádrovými procesory od roku 2012 nebo 2013.

2010 rokem dvoujádrových procesorů
i Zdroj: PCTuning.cz

"Integrace grafických a multimediálních akcelerátorů je trendem současnosti. Vícejádrové procesory dominují co se výkonu týče, integrace grafických a multimediálních procesorů pak umožňují značný růst v segmentu smartphonů, MID/UMPC, mobilních herních konzolí a přehrávačů," prohlásil dále Jim McGragor, analytik In-Stat.

Vícejádrové procesory jsou v současnosti běžné v noteboocích a desktopových systémech, a to hlavně díky dominanci x86 architektury v počítačích. Výdělky z architektury ARM se však mají zvýšit s příchodem vícejádrových procesorů, konkrétně například ARM Cortex A9 by měl přijít na trh během příštího roku, tato architektura slibuej dvojnásobek výkonu oproti Cortex A8 (např. iPhone, Palm Pre...) a navíc možnost "složení" dvou a více jader do vícajádrového procesoru. Podle In-Statu již brzy začne tato část segmentu vřít a dočkáme se nových mobilních procesorů z obou stran barikády - ARM i x86.

Podle

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama