Když jde notebook do kopru: Záchrana grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Když jde notebook do kopru: Záchrana grafické karty

Když jde notebook do kopru: Záchrana grafické karty

Dominik Liebezeit

Dominik Liebezeit

9. 6. 2016 03:00 27

Seznam kapitol

1. Notebook jako ústřední topení 2. Legenda o reballu 3. Co budeme potřebovat 4. Zázračná oprava 5. Složení 6. Závěr

Nejsem zase tak starý, ale i já pamatuji doby, kdy vám pro pořízení kurvítka muselo být aspoň 18 let. Někomu to asi přišlo líto, a tak ho dneska dostaneme jako bonus téměř ke každé spotřební elektronice. V případě notebooků tuto čestnou roli většinou zastává čip GPU, který je k desce připájen tzv. BGA (ball grid array) kuličkami.

Reklama

V dnešní době snad není nikdo, komu by se nestalo, že se pokoušel zapnout notebook a namísto startovací obrazovky nic. Pusto jak po černém pátku. Pokud se vám něco takového stane, jsou dvě možnosti. Ta lepší, že máte notebook v záruce, anebo ta ještě lepší, notebook v záruce není, ale to je přece fajn, protože už šlo určitě o dva roky starý křáp, a vy máte aspoň důvod koupit nový. Ne?

Takhle si aspoň představuji, že funguje logika výrobce. V opačném případě je těžko pochopitelné, proč někdo postaví notebook s čipem, který v zátěži nezřídka překročí 100 °C, uzavře ho do co nejtenčího plastového těla a přidá jeden malý 5V plastový větráček, který je zde asi pro dobrý pocit, že uvnitř notebooku něco hučí, protože v zátěži byste měli větší šanci čipy uchladit foukáním brčkem, než tímto malým chudáčkem. Skutečně to ale nedává žádný smysl?

Ruku na srdce, výrobce vždy vyrobí to, co chtějí jeho zákazníci. Dnes jsou trendem tenké, výkonné a hlavně levné notebooky, ideálně, aby se tvářily, že jsou z hliníku, nebo jiného hodnotného materiálu. Už ani nepočítám, kdy za mnou někdo přišel s tím, že by chtěl nějaký herní notebook, ať mu poradím. Když mu ukážu něco z rodiny Asus ROG nebo Dell Alienwaru, většinou to končí slovy „Dyť je to velký jak krá**, nemáš tam něco menšího?“ Většinou to ještě pokračuje, že je to drahý, že dotyčný chce notebook „tak do tý dvacky“, a že viděl pěkný herní notebook v Electroworldu, který měl navíc na ploše Star Wars tapetu, a to Alienware nemá..

Je evidentní, že zajistit dostatečný výkon, a hlavně navrhnout a implementovat chlazení, které tento výkon ukočíruje, není levná sranda, a někdo ji musí zaplatit. Schválně porovnejte chlazení například Asus G751

 Asus ROG G751
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus ROG G751

  

Spolu s notebookem, který se v tuzemských obchodech prodává také jako „herní“: Asus F555UF

 Asus RF555UF
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus RF555UF

  

Dokud budeme chtít hrát v posluchárně, v kavárně nebo v posteli náročné hry, ale primárním atributem pro nás bude malá velikost a cena, budeme dál kupovat šmejdy, které jsou dimenzovány, aby taktak vydržely do konce záruční doby. Já nemám vůbec nic proti útlým notebookům, ale takové by se měly dodávat pouze s integrovaným grafický čipem, vždyť ono je to i postavené na hlavu. Řada lidí kupuje notebook, protože potřebuje „fungovat“ mimo domov, a ne vždy je možné notebook v posluchárně, nebo zasedačce píchnout do zásuvky. Důraz by měl být kladen na výdrž na baterii a spolehlivost, ne na výkon. U herního notebooku je to jiné. Zde se nepředpokládá, že ho budete tahat v batohu kamkoli se hnete. Já jsem například herní notebook pořídil, když jsem pendloval mezi bytem, rodiči a přítelkyní. Nechtěl jsem se vzdát hraní, ale také jsem nechtěl tahat PC nebo konzoli (i když i k tomu už jsem dneska dospěl).

Současný stav by se dal nazvat win - win pro každého. Zákazníci koupí levná šméčka, která vydrží do záruky, ale s pocitem, že koupili našlapanou herní mašinu a výrobci, ti mají zase zajištěný stálý odběr. No a neautorizované servisy se na tom taky pěkně napakují, nebo vy jste ještě neslyšeli o zázraku jménem reball?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama