Samsung Galaxy S24 Ultra: Jak se na telefonu hraje?
i Zdroj: Jakub Fišer, PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Samsung Galaxy S24 Ultra: Jak se na telefonu hraje?

Samsung Galaxy S24 Ultra: Jak se na telefonu hraje?

Jakub Fišer

Jakub Fišer

19. 4. 2024 12:18 12

Seznam kapitol

1. Herní software 2. Jak se na telefonu hraje? 3. Závěr

Korejský Samsung právoplatně patří k nejúspěšnějším výrobcům mobilních telefonů. Zvláštní pozornost si zaslouží jeho řada Galaxy S, která letos vyprodukovala vrcholný Galaxy S24 Ultra. Telefon překypuje moderními technologiemi, ať už jde o výkonný hardware, umělou inteligenci přímo na zařízení a podobně. Jak ale novinka obstojí coby ryze herní telefon?

Reklama

Herní booster v systému

Nejprve k softwaru, který Samsung používá pro optimalizaci herního zážitku. V grafické nadstavbě One UI, která v tomto konkrétním případě běží na Androidu 14, najdeme speciální rozhraní Gaming Hub.

Jde o jakýsi launcher vhodný pro vaše hry, můžete v něm jednoduše procházet vaši herní knihovnu, popřípadě si nechat doporučit další tituly – ať už z Google Play, či z vlastního obchodu Galaxy Store.

Samsung Galaxy S24 Ultra: Jak se na telefonu hraje?
i Zdroj: Jakub Fišer, PCTuning.cz

Součástí herní výbavy je také funkce Game Booster, která alokuje výkon přístroje pouze na hraní her a upozadí další procesy běžící na pozadí.

Samsung oproti ostatním výrobcům ale nenabízí žádné propracované UI přímo ve hrách, odkud byste mohli například ovládat aplikace ve zmenšeném měřítku nebo kontrolovat vytíženost CPU a GPU.

Hardware je klíč

Přesně tak, tím hlavním je ale hardwarová výbava, která je zodpovědný za výkon jako takový. Mozkem celého zařízení je čipová sada Snapdragon 8 Gen 3, kterou navrhuje americký Qualcomm (zde konkrétně ve speciální úpravě „For Galaxy“) a vyrábí novátorským 4nm postupem tchajwanské TSMC.

Procesor má 8 jader, konkrétně jedno maximálně výkonné Cortex X4 s taktem až 3,39 GHz, následně trojici jader Cortex A720 taktovaných na 3,1 GHz, další dvojici stejných jader taktovaných na nižší frekvence a nakonec duo úspornějších jader Cortex A520.

Za grafický výkon následně zodpovídá čip Adreno 750 taktovaný na 1 GHz. K další nezbytné výbavě patří 12 GB RAM (s možností virtuálního rozšíření) a nový chladicí mechanismus, který si dává za cíl zamezit throttlingu a přehnanému zahřívání telefonu.

Samsung Galaxy S24 Ultra: Jak se na telefonu hraje?
i Zdroj: Jakub Fišer, PCTuning.cz

Displej a baterie

Co dalšího určitě potřebujete pro pohodlné hraní? Pochopitelně displej. Zde se Samsung rozhodně nechce nechat zahanbit, přece jen jde o globálně velmi úspěšného výrobce displejových panelů.

S24 Ultra disponuje 6,8″ zobrazovačem Dynamic LTPO AMOLED 2X s nádhernými barvami a rozlišením Quad HD+, vysokou obnovovací frekvencí a samozřejmě i velmi vydatnou svítivostí až 2 600 nitů, což vám přijde k duhu zejména při hraní venku za silného přirozeného světla. Pro tyto účely má letošní iterace také speciální antireflexní krycí vrstvu.

Určitě se sluší zmínit také baterie, která má za úkol držet váš telefon v chodu při herních seancích. Samsung vsadil na 5000mAh akumulátor typu lithium-iont. Podle laboratorních výsledků zvládne plně nabitá baterie Galaxy S24 Ultra uživit telefon 5–9 hodin čistého času hraní, samozřejmě v závislosti na tom, jak náročnému titulu se oddáváte.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama