Šest USB 2.0 HDD adaptérů v testu – vyplatí se vybírat?
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Šest USB 2.0 HDD adaptérů v testu – vyplatí se vybírat?

Šest USB 2.0 HDD adaptérů v testu – vyplatí se vybírat?

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

19. 1. 2010 00:00 28

Seznam kapitol

1. Úvod, testovací sestava 2. QCP konvertor 3. Gembird konvertor 4. SCYTHE SCUPS-2000 Kama Connect 2
5. PremiumCord USB docking station 6. Digitus DA-70540-1 7. RaidSonic IB-110StUS2 Dockingstation 20800 8. Závěr

Spousta lidí běžně stahuje denně gigabajty dat z internetu, ale přenést je o dům dále může být už problém. DVD dávno nestačí svou kapacitou a tak přichází na řadu osvědčené řešení v podobě přenosného disku. A proč nevyužít nějaký starší, co už třeba ladem a nepřipojit ho pomocí USB konverze? Šest jsme jich pro vás otestovali.

Reklama

Úvod

Ty tam jsou doby, kdy se s daty běhalo mezi počítači na disketách a cokoliv mělo více než mega a půl byl zásadní problém. Po disketách přišly cédéčka, po nich dévédéčka a pokud se prosadí (jako že asi hned tak ne), možná časem budeme používat na přenášení blu-ray disky. Bohužel naprostá většina přenosných médií měla nedostačující kapacitu a tak se hledaly nejrůznější alternativy. Ještě před pár lety měl každý pokrokovější uživatel doma v počítači standardizovaný šuplík na disk a jeden a dva "přenosáky". Jenže s rozvojem internetu a hlavně jeho zrychlením už si každý stahne, co potřebuje, pěkně sám doma nebo v práci a tak se postupně šuplíky vytratily a upadly v zapomění. Nemalou měrou k tomu také přispěl přechod na SATA, ale to už je zase jiná pohádka.

Každopádně pokud dneska chcete přenášet pořádné balíky dat, pořád je nejrozumnější a nejdostupnější řešení klasický harddisk. Nabízí totiž nejlepší poměr kapacity, ceny a řekněme i spolehlivosti. Minimálně je na něj tři roky záruka. Samozřejmě není problém si pořídit nějaké to standardizované řešení přímo od výrobce, disk zabalený pěkně v úhledné plastové krabičce a připravený k zapojení do USB, FireWire nebo eSATA. Jenže to stojí nějakou tu korunu navíc a speciálně pokud máte disků víc, není to úplně praktické. Samozřejmě nejrychlejším řešením je nějaký ten modernější šuplík se SATA, ale odpovídající pak musí mít i protistrana. Proto je praktičtější obyčejný USB adaptér, který si navíc často porací i se staršími PATA disky.

Dnes se tedy podíváme na několik USB redukcí pro pevné disky. Máme tu výběr od obyčejných, nejlevnějších modelů s nejnutnějším příslušenstvím až po docking boxy. Jelikož tu stále ještě máme rozhraní USB 2.0 s omezenou přenosovou rychlostí,  tak nečekejte nějaké obrovské rychlostní rozdíly v přenosech, spíše půjde o kvalitu zpracování, příslušenství a především o cenu.

Zástupci převodníků jsou následující. Nejlevnější je kovertor od firmy QCP, který je nejlacinějším dnes testovaným produktem – balení tomu plně odpovídá. Další redukcí je konvertor od firmy GEMBIRD a následně SCYTHE SCUPS-2000 Kama Connect 2.

Takovéto převodníky nejsou zrovna levnou záležitostí a naše testovací kousky se pohybují od 600 Kč do 800 Kč. Někdo možná namítne, že je lepší si koupit externí box, zároveň bude disk chráněný. Ale dnes tu nejsme od toho abychom pořád šroubovali boxy, dnes tu máme univerzální redukce, které můžete kdykoliv použít na cokoli. Od 2.5“ pevných disků, přes 3.5“ SATA i IDE disky až po 5.25“ optické mechaniky.

Dále tu máme již zmiňované hot swap docking boxy. Ty už nejsou tak univerzální, ale svůj účel pro 2.5“ a 3.5“ SATA disky plní dobře, nehledě na to, že už je vkusnější než hromada drátů a disk povalující se volně na stole. Prvním docking boxem je Digitus DA-70540-1, který se řadí se svojí cenou hned před všechny redukce! Dále to jsou RaidSonic IB-110StUS2 Dockingstation 20800 , které vyrábí Icy Box a PremiumCord USB docking station.

Testovací sestava

Testy probíhaly na sestavě osazené procesorem Intel Core 2 Duo E4500, který byl přetaktován na 2.93 GHz se základní deskou Gigabyte GA-945P-S3, která byla osazena dvěma 1GB moduly DDR2 běžících na 667MHz a nakonec grafická karta Gigabyte nVidia 8800GT 512MB. Celou sestavu poháněl 400W Fortron. Testováno bylo pod 32-bit operačním systémem Windows 7. Pro testování byl zvolen pevný disk Western Digital Caviar Green WD10EADS o velikosti 1TB

Šest USB 2.0 HDD adaptérů v testu – vyplatí se vybírat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Šest USB 2.0 HDD adaptérů v testu – vyplatí se vybírat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama