roadmapa-amd-cast-druha-bulldozer-m-space-a-bobcat
Novinka Roadmapa AMD, část druhá: Bulldozer, M-SPACE a Bobcat

Roadmapa AMD, část druhá: Bulldozer, M-SPACE a Bobcat

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

27. 7. 2007 00:00 2

Co se vlastně skrývá pod názvy "Bulldozer" a "M-SPACE"? Na tyto otázky se budu snažit zodpovědět ve druhé části miniseriálu o nové roadmapě AMD.

Reklama

Už v minulém díle jsme si řekli, že osmijádrový Sandtiger bude odvozen od Bulldozeru. AMD ve svých materiálech používá označení "Bulldozer" pro jednotlivá jádra v procesoru. Je pravděpodobné, že AMD bude vyrábět jádra Bulldozer samostatně a následně bude z jejich různých počtů sestavovat procesory s libovolným počtem jader (tedy podobný systém, na kterém má fungovat grafický akcelerátor řady ATi R7xx, ale o tom až v jednom z dalších dílů). U Fusionu by se pak jádra Bulldozer a R700 potkaly pod jedním heatsperaderem. Ostatně, i to je jeden z principů M-SPACE. O tom ale až za chvilku.

AMD chce s procesory založenými na architektuře Bulldozer adresovat segmenty trhu od úsporných po výkonné procesory - řešení na bázi Bulldozeru budou mít TDP od 10 po 100 wattů. AMD tvrdí, že Bulldozer opět zvedne laťku výkonu jednoho jádra. Zajímavostí také je, že zatímco K10 je de facti pouze vylepšením starší architektury K8, Bulldozer je prý od základů nový. Konkurentem Bulldozeru bude architektura Nehalem, která je zase pro změnu "pouze" vylepšené Core.

A co že vlastně znamená M-SPACE? M-SPACE je systém, v rámci něhož může AMD slepovat jednotlivá jádra Bulldozer (a R700) do procesorů. Je možné, že na M-SPACE má svůj podíl i ATi, jelikož nedávno se v souvislosti s budoucími procesory AMD hovořilo o technologii propojení na bázi CrossFire. Tedy, i již zmíněný Sandtiger bude vycházet z této koncepce.

   
Klikněte na obrázek pro zvětšení

Vedle Bulldozeru se rýsuje ještě druhá architektura, druhé jádro jménem Bobcat. Zatímco Bulldozer je určen do segmentů s TDP 10-100W, Bobcat má na starost oblast procesorů se spotřebou do 10W. Procesory na bázi Bobcatu by tedy mohly nalézt útočiště v UMPC nebo i jiných mobilních zařízení, jako například smartphones. Přestože spotřeba bude extrémně nízká, z Bobcatu vzejdou i vícejádrové procesory. Přidáváním jader lze totiž docílit lepšího poměru výkon/watt, než zvyšováním výkonu jediného jádra. Intel také chystá procesory mířené do této třídy a říká jim "Silverthorne".

Pro představu, jak by taková architektura s nízkou spotřebou mohla vypadat, dává Anandtech příklad veteránů typu Pentium nebo Pentium Pro - zkrátka jednodušších x86 procesorů. Přidejte 45nm výrobní postup a pár zlepšováků pro snížení spotřeby, a nebude to daleko od toho, čím bude Bobcat.

Zdroj: Anandtech, DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama