ctvrtina-cechu-zakryva-svou-webkameru-ukazal-pruzkum
Novinka Čtvrtina Čechů zakrývá svou webkameru, ukázal průzkum

Čtvrtina Čechů zakrývá svou webkameru, ukázal průzkum

Mirek Kočí

Mirek Kočí

20. 7. 2016 19:00 8

Uživatelé se snaží ochránit svá osobní data za každou cenu. Volí proto různé cesty, jak tato data před online světem skrýt, někteří dokonce schovávají svůj počítač. Takové metody jsou ale neefektivní. Na druhou stranu studie Kaspersky Lab uskutečněné v několika zemích, včetně České republiky, ukázaly, že existuje velká skupina lidí, která si stále neuvědomuje možná rizika internetového prostředí.

Reklama

Téměř čtvrtina (23 %) dotázaných Čechů přiznává, že ve snaze ochránit své soukromí zakrývá na počítači webkameru. Toto opatření je užitečné, je ale nutné si uvědomit, že nedokáže zabránit tomu, aby hackeři uživatele odposlouchávali. Téměř třetina (30 %) české internetové populace se domnívá, že pokud má uložená citlivá data na zařízeních bez možnosti připojení k internetu, jsou tyto informace v bezpečí. Toto opatření je základním předpokladem, jak svá zálohovaná data ochránit před následky ransomware útoků. Přesto ale zařízení může být napadeno, aniž by bylo připojeno k internetu. Většinou k tomu dochází přes připojený chytrý telefon nebo USB disk.

9 % českých respondentů připustilo, že se kvůli shromažďování informací snaží vyhýbat webovým stránkám jako Google nebo Facebook. Sledování uživatelů a sbírání údajů je dnes ale běžný postup pro většinu webů.

Globálně téměř jedna desetina (8 %) dotázaných přiznala, že před ostatními lidmi ukrývá svůj počítač. To je ale před internetovými hrozbami samozřejmě neochrání. 7 % respondentů také uvedlo, že ve snaze zmást nebezpečné viry, mažou po zaplacení na internetu informace o své kreditní kartě. Malware a obzvlášť keylogger (software, který snímá stisky jednotlivých kláves) však takto oklamat nelze.

Někteří uživatelé se tedy snaží svá zařízení chránit těmito extrémními způsoby, které jsou ale nedostatečné. Podle  Kaspersky Lab má stále mnoho internetových uživatelů vážné nedostatky ve znalosti kybernetické bezpečnosti. Z průzkumu vyplynulo, že si pouze 11 % českých respondentů připouští, že by na internetu mohli být nějak ohroženi. Čtvrtina (25 %) dotázaných Čechů pak považuje bezpečnostní řešení za naprosto nedůležité.

Čtvrtina Čechů zakrývá svou webkameru, ukázal průzkum
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Kaspersky Lab

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama