amd-predstavilo-novou-strategii-apu-priorita
Novinka AMD představilo novou strategii - APU priorita

AMD představilo novou strategii - APU priorita

Z. Obermaier

Z. Obermaier

2. 2. 2012 19:10 28

Ředitel Rory Read oznámil oficiálně novou strategii firmy, nastupují APU, tablety, notebooky a servery

Reklama
AMD představilo novou strategii - APU priorita
i Zdroj: PCTuning.cz

Když se před pár měsíci spekulovalo, že AMD opustí High-end procesory a zaměří se na APU a CPU spíše střední třídy, vyvolalo to vlnu zděšení. Dnes to bylo řečeno oficiálně, vlna změny strategií se dotkne se i grafických karet pro desktopy (kde se AMD daří z pohledu výkonu ale nevydělává zde dost). Právě v těchto okamžicích probíhá tradiční AMD Financial Day, kdy společnost oznamuje bilanci ale hlavně plány na tento a příští roky. Podívejme se na první obrázek jež dokumentuje současné zaměření společnosti na trzích v rozvinutém světě (USA, Evropa, Austrálie). Zde se AMD prosazuje v Desktopu (PC Client), serverech, desktopových grafikách a herních konzolích a dalších zařízeních (Embedded). Směry zájmu se nemění, změní se ale jejich podstata. Hlavní důraz je kladen na APU, servery a grafiky do desktopu. S výkoným desktopem se už mnoho nepočítá. Více si povíme u dalšího obrázku, kde se AMD chce více zaměřit na rozvíjející se trhy ..

AMD představilo novou strategii - APU priorita
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD chce vyrůst a vydělat, musí se tedy zaměřit směrem jímž se celé odvětví vydalo už před časem - mobilní zařízení, nízká spotřeba a nízká cena. Na trzích jižní Ameriky, Afriky, Indie a Asie se pokusí prosadit v mobilních zařízeních, serverech a dalších podobných produktech. Lisa Su prezentovala jeden z plejády "ultrabooků" s Trinity jež by AMD rádo prosadilo a ukouslo kus koláče Intelu. Desktop CPU a grafiky zde vůbec propagovat nebude. Nižší kupní síla by na ně stejně neměla. Jak se celková strategie mění ukazuje další slajd ..

AMD představilo novou strategii - APU priorita
i Zdroj: PCTuning.cz

V současné době se AMD snažilo vyrábět/vyvíjet produkty s vysokým výkonem za pomoci nasazení nejnovějších technologií výroby. Nyní bude spíše vyrábět slabší a flexibilní čipy s nižší spotřebou na stávajícím a vyladěném procesu. V prezentaci přímo zaznělo, že byl větší úspěch vyrábět APU na vyladěných 40nm než se hrnout do potenciálně problematického 32nm nižšího výrobního procesu. Rory zmínil, že nehodlá s Intelem soupeřit na poli High-endu kde není boj rovný, postaví se jim tedy APU a střední třídou CPU, kde má Intel znatelně horší GPU část.

AMD představilo novou strategii - APU priorita
i Zdroj: PCTuning.cz

Lisa Su byla hrdá na úspěch architektury GCN a uvedla, že i nadále budou desktop grafiky a grafika obecně hlavní částí byznysu AMD. O desktopové grafiky se tedy bát nemusíme, příští rok se objeví 28nm karty rodiny Sea Island. Také APU se objeví v nové podobě a s novým výrobním procesem. Grafik se ale dotkne stejná strategie jako jsem popsal výše - spíše než nový a drahý zcela nový výrobní proces, zůstane AMD raději déle u stávajícího - vyladěného a levnějšího. Sea Island tedy bude stále na 28 nm ..

AMD představilo novou strategii - APU priorita
i Zdroj: PCTuning.cz

Následuje prezentace serverů jež je pro AMD stále velmi důležitá. Tam bude uveden Abu Dhabi se šestnácti jádry "Piledriver" na 32nm výrobním procesu. Nepůjde ale také o nejvyšší serverový High-end ale spíše o řešení střední třídy s dobrou cenou.

AMD představilo novou strategii - APU priorita
i Zdroj: PCTuning.cz

Desktop sice vypadl z živé prezentace, v PDF ale je. Letos přijde osmijádrový "Piledriver" v segmentu "Performance". Bude vyroben na 32nm výrobě a přinese mírné zvýšení výkonu a frekvencí vůči Bulldozeru.

AMD představilo novou strategii - APU priorita
i Zdroj: PCTuning.cz

Příští rok se nic nezmění, stále budeme mít pouze platformu "Vishera" s osmijádrem "Piledriver", poslední procesor bez grafiky jež AMD vyrobí pro desktop. Poté už nastane éra čistokrevného APU a desktop AMD pro AM3+ se odebere na odpočinek.

Ze všech tří prezentací je jasné jedno - APU LLano bylo největším úspěchem AMD za celou její existenci. Desktop CPU bez grafiky naopak stagnuje, propadá se a není pro AMD lukrativní. AMD ale ještě "Piledriver" uvede, je totiž hotový. Firma se více zaměří na grafiky do desktopu, APU, Embedded systémy a levnější servery. Více se možná ještě dozvíme z další prezentace jež proběhne asi za dvě hodiny. Pokud bude čím, článek updatujeme. na závěr ještě jednu poznámku pod čarou. Rory se prý nechal slyšet, že pokud se AMD bude s novou strategií dařit, není vyloučené, že se v budoucnu k výkonnému desktopu vrátí a zafinancují jej z peněz vydělaných na mobilním trhu.

zdroj AMD

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama