intel-nokia-presla-na-windows-phone-7-kvuli-penezum-microsoftu
Novinka Intel: Nokia přešla na Windows Phone 7 kvůli penězům Microsoftu

Intel: Nokia přešla na Windows Phone 7 kvůli penězům Microsoftu

Mirek Kočí

Mirek Kočí

24. 2. 2011 13:00 15

Microsoft údajně nakonec Android tzv. „přeplatil“. Intel i dál sází na MeeGo, bude pro projekt hledat nové partnery.

Reklama

O spolupráci Nokie a Microsoftu se šuškalo už od prosince minulého roku. Informace se nakonec potvrdila zkraje měsíce, kdy bylo oficiálně oznámeno partnerství mezi těmito subjekty, které má dát vzniknout silné platformě (čtěte: Bloomberg: Nokia přejde na Windows Phone 7)

Finský výrobce začne jako svůj primární systém využívat operační systém Windows Phone 7, spolupráce ale bude mnohem hlubší. Nokia dlouhodobě stagnuje, na trhu smartphonů pak Symbian ve 4. čtvrtletí poprvé překonal Android.

Symbian pro uživatele dotykových telefonech zkrátka není přitažlivý. Na druhou kolej bude mimo Symbianu odsunuta také platforma MeeGo, na které Nokia spolupracovala např. s AMD, Orange anebo Intelem.

Ten oznámil, že se ji tak lehce nevzdá. Pokud s ní ale zamýšlí výrazněji prorazit, bude to mít velmi těžké. Na konferenci v Londýně generální ředitel Intelu, Paul Otellini, zmínil, že rozhodnutí Nokie bylo motivováno štědrou finanční nabídkou Microsoftu.

„Kdybych byl na jejich místě, rozhodl bych se asi pro Android,“ řekl a pokračoval: „MeeGo bylo nejlepším řešením, ale oni tvrdili, že si tím nejsou jistí.“ Pro platformu MeeGo je Intel rozhodnut získat další partnery. Většina výrobců v současné době ale spoléhá na Android, kde cítí jistotu. Časem začne jistě přibývat i telefonů s Windows Phone 7.

Operační systém MeeGo vznikl spojením platforem Maemo od Nokie a Moblin od Intelu. Otellini také zmínil, že budoucnost vidí v otevřených operačních systémech.

Nepřehlédněte:

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama