jaky-bude-radeon-hd-6970-spekulace
Novinka Jaký bude Radeon HD 6970 - spekulace

Jaký bude Radeon HD 6970 - spekulace

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 11. 2010 17:13 17

I když je uvedení nových Radeonů ještě daleko, už dnes si povíme jaké téměř s jistotou budou

Reklama

- POZOR Spekulace a neověřené informace -

Shruba za tři týdny ode dneška uvede AMD dvojici dlouho očekávaných grafických karet. Jejich názvy nemusím jistě připomínat, jde samozřejmě o AMD Radeon HD 6950 a HD 6970. Půjde vskutku o mostrózní karty s vysokým výkonem a řadou novinek. Jelikož dnes už pronikla na veřejnou řada slajdů z říjnové prezentace v USA, můžeme vám něco sdělit. V uniklých slajdech není ale vše, v době jejich vzniku nebyla spousta věcí ještě upřesněna. V poslední revizi je už řečeno vše, nejsou specifikovány pouze frekvence karet. Podívejme se nejprve na předpokládané specifikace.

Jaký bude Radeon HD 6970 - spekulace
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD tentokrát opět rozehrálo hru s dezinformacemi a čekalo kde se objeví. Někteří výrobci dostali totiž karty s méně aktivními SP než bude ve finálních produktech. To vedlo k prosáknutí informace o počtu SP 1536 u karty AMD Radeon HD 6970, šlo ale o omyl. Pomalejší model AMD Radeon HD 6950 bude pravděpodobně vybaven 1536 SP procesory ve 24 SIMD blocích. Dále bude disponovat 96-ti Texturovacími jednotkami a 1GB pamětí GDDR5 na frekvenci 4,8 GHz. Frekvence jsem označil červeně, nejsou ještě finální a mohou se měnit. Tak jádra odhaduji někde kolem 800 MHz, ale jak říkám, může se ještě ve finále měnit. TDP karty by se mělo vejít do hodnoty 220W.

Výkonnější model Radeon HD 6970 bude zřejmě vybaven 1920 SP procesory ve 30-ti SIMD blocích, to mu poskytne 120 Texturovacích jednotek. Kapacita paměti bude vysokých 2GB GDDR5 na minimální frekvenci 5 GHz. TDP karty by se mělo dostat pod 245W. Podívejme se na nejdůležitější změny v architektuře, jež unikly ve zveřejněných slajdech a najdete je všude na webu:

  • Dva vylepšené Teselátory
  • Stejný výkon na menší ploše čipu díky 4-VLIW architektuře SP jednotek
  • Vylepšený výkon a efektivita v GPGPU aplikacích
  • Nová technologie vyhlazování EQAA
  • Vylepšené a výkonnější ROPs
  • Vyspělé řízení spotřeby a monitoring TDP

Pokud se podíváme na parametry bez znalosti frekvence, počet SP procesorů stoupl o 20 procent, počet Texturovacích jednotek o 50 procent. Dvojnásobný počet Teselátoru společně s jejich optimalizací by mohl přinést až trojnásobný výkon čipu Cypress. To by už mohlo v teselaci stačit i na výkon architektury Fermi. 2GB paměti a optimalizované ROPs společně s vyšší propustností paměťových modulů také mohou znamenat další nárůst výkonu. Jak výkonný tedy Radeon HD 6970 bude? - To je asi nejžhavější otázka těchto dní. Osobně si dovolím zaspekulovat ze známých parametrů o výkonu mezi 20-40 procent nad Radeon HD 5870 při podobných pracovních frekvencích jádra. Náskok v DX11 hrách může být ještě vyšší. Co to znamená? - Výkon jen malinký kousek pod Radeon HD 5970 nebo GeForce GTX 580. Možná to dokonce bude i plichta ... už je asi jasné, proč Nvidia nastavila frekvence u své nové karty jak nastavila, zřejmě vědí o výkonu nadcházejících Radeonů více než my. Takový výkon ale nebude zadarmo, spotřeba jistě nebude taková, jak jsem u úsporných Radeonů HD 5000 zvyklí.

Zdali jsme se dnes "nesekli" a vše se potvrdí, se dozvíme skoro až za měsíc. Do té doby můžeme stále jen spekulovat, před reálnými testy nelze dělat nic jiného. Záleží také jak si AMD poradí s ovladači na zcela odlišnou architekturu čipů, vyrábět dvě verze driverů pro 4-VLIW a 5-VLIW karty bude jistě složité. Jelikož očekáváme souboj v High-endu hodně těsný, rozhodne nakonec asi cena, jež je také stále záhadou a ještě se ladí. Nezbývá, než čekat ... zůstaňte naladěni, zdali se něco dozvíme, jistě se to dozvíte.

Zdroje: Techpowerup, Computerbase, 4in

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama