nokia-na-linuxu
Apple Novinka Nokia na Linuxu?

Nokia na Linuxu?

Martin Stančík

Martin Stančík

26. 8. 2009 00:00 6

Finský prodejce mobilních telefonů představí svůj první high-end telefon, který poběží na mobilní verzi Linuxu, tento týden na výstavě Nokia World ve Stuttgartu.  

Reklama


Finové to s Linuxem zkouší již od roku 2005 v rámci tzv. „internetových tabletek“ což jsou zařízení určená k přístupu na internet bez možnosti telefonování. Zdá se, že Linux Maemo nebo alespoň nějaká jiná verze Linuxu bude hrát pro high-end zařízení Nokie důležitou roli minimálně příští rok nebo dva. Nokia nyní se svým operačním systémem Symbian ovládá polovinu trhu s „chytrými“ telefony.

Nokia na Linuxu?
i Zdroj: PCTuning.cz

Již nyní ale analytici tvrdí že výrobky na bázi Linuxu mohou mít výrazné výhody. Maemo je evidentně flexibilnější než Symbian, je také vhodnější pro pokročilá zařízení s různými druhy displejů.  Produkty z high-end sféry, jsou pro Nokii velmi důležité - nejen že Finové ztrácí podíl trhu, ale také ceny se v této oblasti propadají mnohem více než v předchozích letech. Zisk z mobilu, který stojí více než 6300 korun, totiž klesl z předloňských 33% na 13%.
 

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama