Závislí na Západu, závislí na Východu aneb trable EU s technologickou inovací
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Závislí na Západu, závislí na Východu aneb trable EU s technologickou inovací

Závislí na Západu, závislí na Východu aneb trable EU s technologickou inovací

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 4. 2023 06:50 84

Seznam kapitol

1. Euroskanzen 2. Europrocesor 3. Proč je Evropa pozadu? 4. Západ se přesouvá 5. Montovna pro naše mozky

S tím, jak se umělá inteligence stále rychleji rozvíjí, ukazuje se, že jako Evropa máme reálný problém s inovací. Ne že bychom v Evropě kdysi neinovovali, ale dnes se tak nějak vezeme za světovou špičkou a spíš tak připomáháme, než abychom opravdu dominovali anebo třeba dokonce vedli.

Reklama

Bylo nebylo, Evropa představovala absolutní vrchol inovace. Slyšeli jste někdy o letadle Leduc 022? Tento projekt začal vznikat už před Druhou světovou válkou – a nebyla to normální proudová stíhačka, byla to ramjetová proudová stíhačka! Dnes se zdá téměř neuvěřitelné, že proudový pohon vznikl téměř souběžně s tím vrtulovým – a že nechybělo mnoho a skočili jsme přímo do éry ramjetů a hypersonických letadel, ale opravdu – mohlo to tak být. A ještě překvapivěji – nestáli za tím ani Němci, ani Angličané, ale Francouzi!

Pokud znáte dějiny letectví, tak víte, jak strašnou ranou byl pro Británii i pro Francii poválečný pád jejich koloniálních říší a nákladné války, kterými se je snažili udržet. Najednou byla Evropa o poznání menší a chudší, exportní trhy se scvrkly a proudění surovin do Evropy se komplikovalo. Evropa se začala zmenšovat, ale její pokles byl postupný, vždyť stále dnes máme Airbus a donedávna jsme byli docela velmoc ve výrobě elektroniky.

Byli jsme... ale už nejsme. Pravdou je, že Evropa dnes technologicky zaostává. Rozhodně byste měli věnovat pozornost videu The Death of Europe's Last Electronics Giant, které pojednává o tom, jak se z Philipsu, který zaváděl formáty jako CD a prodával špičkové evropské osobní počítače Philips NMS, stala vlastně už jen značka pro domácí hygienické potřeby.

Největším viníkem tohoto problému je globalizace, kdy Západ sám sebe zbavil špičkové výroby a přesunul ji do zemí, kde byla produkce levnější. Krátkodobě to vypadalo jako dobrý nápad, ale dlouhodobé následky jsou katastrofické: Vzestup Číny jako geopolitického konkurenta a ztráta konkurenceschopnosti, protože bychom měli směňovat produkty za produkty a ne třeba za víno a sýr. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama