Virtualizace na desktopu v roce 2022, pokud možno zdarma
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Virtualizace na desktopu v roce 2022, pokud možno zdarma

Virtualizace na desktopu v roce 2022, pokud možno zdarma

Tomáš Němec

Tomáš Němec

2. 12. 2022 09:00 14

Seznam kapitol

1. Proč virtualizovat na desktopu? 2. VMWare Workstation Pro 3. VMWare Workstation Player 4. Virt manager + KVM, nebo jiný hypervizor
5. Gnome Boxes 6. Oracle VM VirtualBox 7. Stav virtualizace na Windows 8. Závěr, shrnutí

Virtualizujete na desktopu? Dnes se podíváme, k čemu by to pro vás mohlo být dobré. Projdeme si několik možností virtualizace na pracovní stanici, které jsou zdarma i placené. Zaměříme se na Linux a Windows. Situaci pro Windows navíc shrnu v předposlední kapitole. Na závěr si představíme některé modelové situace a k nim se pokusíme doporučit některý z testovaných produktů.

Reklama

Virtualizace je proces, při němž pomocí softwarových nástrojů na svém počítači vytvoříme další počítač softwarově. Dnešní procesory virtualizaci podporují, umožňují posílat instrukce z virtuálního počítače přímo na procesor. Díky tomu mohou běžet programy na virtuálním stroji téměř nativní rychlostí.

K čemu je to dobré? Pro serverové použití je situace jasná: jednoduché jednoúčelové stroje, které se dají snadno zálohovat i duplikovat. Proč ale používat virtualizaci na desktopu? Co nám to přinese? Na to je několik možných odpovědí.

Virtualizace na desktopu v roce 2022, pokud možno zdarma
i Zdroj: PCTuning.cz
  1. Testovací prostředí. Pomocí virtualizace si vytvoříme kopii situace, kterou řešíme. Po vyzkoušení postup uplatníme v prostředí, na němž nám záleží. Tento postup je velmi vhodný do produkčního prostředí, ale neztratí se ani doma.
  2. Testování programů. Instalujeme nový program složitým způsobem. Například kompilací a nejsme si jistí, zda se jej podaří dobře rozchodit. Proč si přidělávat práci s úklidem po nepodařené instalaci.
  3. Jiný operační systém. Jednoduchý způsob jak zajistit, aby nám na jednom počítači běželo několik různých operačních systémů současně. V Linuxu může být například vhodné mít takto k dispozici Windows. Je k dispozici  i cesta, jak tímto způsobem zprovoznit Windows 11 na nepodporovaném hardwaru. Je to vhodné pro pracovní využití, testování i učení.
  4. Bezpečnost. I v Linuxu se dostaneme do situace, kdy je lepší soubor raději otevřít v izolovaném prostředí. Ve Windows to pak platí dvojnásob.
  5. Bezpečnost na internetu. Mít ve Windows izolovaný systém pro nebezpečnější činnosti na internetu není vůbec špatný nápad. V Linuxu to není tak kritické jako na Windows, ale i pod ním se můžete dostat do prekérních situací. Člověk je tvor zvídavý a někdy ho to táhne na některé pochybnější stránky. Takže i tady má izolovaný systém své přednosti.

Jinak každý člověk je individuální, a může mít i další důvody.  Se svými se případně podělte s ostatními v diskuzi. V dalších kapitolách se podíváme na některé nástroje, které běží na Linuxu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama