Úvaha: Proč jsou vlastně staří ajťáci konzervativní
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Proč jsou vlastně staří ajťáci konzervativní

Úvaha: Proč jsou vlastně staří ajťáci konzervativní | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 1. 2013 03:00 90

Seznam kapitol

1. Čas nezastavíš 2. Syndrom zkostnatění 3. Smysl pro ergonomii 4. „Best practices“
5. Mechanismus postupu 6. Bolestné vzpomínky 7. Marketing bez šancí 8. Když už vás nic nepřekvapí

Jsou? A pokud ano, tak co tím sledují... Bojí se nových technologií? Vysmáté mládí v ničem nevidí problém a hned se nadchne pro každou novinku, ti starší ale zpravidla ke všemu přistupují s despektem. Zkusili jsme se mrknout do obou táborů a zhodnotit, jaký přístup je pro IT život (a hlavně jeho vývoj) lepší.

Reklama

Paměť vám taky brání spolknout každý marketingový blaf, se kterým na vás výrobci vypochodují. Tak kupříkladu jsem se dočetl, že tablety se dnes, v roce 2013, konečně prosadí jako pracovní nástroj v reálném prostředí proto, že v Surface Pro jsou „opravdové“ binárně kompatibilní Windows a tím pádem na ně vzniknou „seriózní“ aplikace. Tak za prvé, na tablety se vyvíjí „opravdové aplikace pro použití v terénu“ nějakých dvacet let – a byly i pro tablety s Windows CE, i když to nebyl systém nijak ideální. Ne, že by představa, že si ukuchtíte vlastní software sami a budete s ním pobíhat po terénu byla nerozumná: Kupříkladu již zmíněné MS DOS kompatibilní počítače HP 200LX se „skutečným“ RS232 rozhraním jsou tak populární mezi techniky, že se dodnes prodávají, renovují a upgradují – a to jde o skoro 20 let staré mašinky.

Úvaha: Proč jsou vlastně staří ajťáci konzervativní
i Zdroj: PCTuning.cz

Jenže představa, že musíte mít „DOS či Windows kompatibilní zařízení“ na to, abyste ho mohli profesionálně používat, je zcela mylná.

V roce 1995 vznikl vynikající Psion Workabout, přenosný počítač speciálně navržený tak, abyste ho mohli držet v jedné ruce, měl čtečku čárového kódu, možnost rozšíření o funkční moduly, vydržel 8 hodin provozu a navíc byl poměrně odolný proti deštíkům, změnám teplot a obecně používání v terénu. Co více, už v roce 1983 vznikl doslova polní počítač Husky Hunter, který byl voděodolný, nabízel chod až 95 hodin na jedny baterie a byl ukrytý v masivním monobloku tvrzeného hliníku. Byl oblíbený pracovníky OSN nejenom proto, že fungoval v libovolných podmínkách, ale vzhledem k odolnosti provedení by s ním bylo možno v případě potřeby utlouci i útočícího ledního medvěda.

Úvaha: Proč jsou vlastně staří ajťáci konzervativní
i Zdroj: PCTuning.cz

Dámy a pánové, TAKHLE vypadají počítače do ruky pro profesionální nasazení, ne dnes představované plastové šarády s ventilačními dírami po obvodu, které odrovná první přeháňka. A takhle se dělají počítače pro pracovní použití už řady let, odolné, omyvatelné, sterilizovatelné – není to nic nového.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama