Úvaha – Proč jsme tak technologicky konzervativní?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha – Proč jsme tak technologicky konzervativní?

Úvaha – Proč jsme tak technologicky konzervativní?

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 6. 2010 03:00 61

Seznam kapitol

1. Nové je špatné, m'kay? 2. Konzervy mezi námi 3. PC jako krok zpátky 4. Počítačem řízená degenerace
5. Inovujte, inovujte, inovujte 6. Kde udělal Microsoft chybu? 7. Jaké budou počítače budoucnosti?

Starý operační systém je vždycky lepší než ten nový. Rychlejší, stabilnější, odladěnější a vůbec, všechno na něm funguje. Na co vlastně potřebujeme nějaké novinky, když to co máme funguje dobře. Proč riskovat nějaké změny? A taky ještě staré hry jsou lepší, ty ještě měly nápady! Tak co, taky se poznáváte?

Reklama

Čtení diskusí je dost často pozoruhodný zážitek a ta, která vznikla pod článkem o iPadu, je jedna z těch nejzajímavějších. Odhlédnu od nevyargumentovaných názorů typu „sice jsem to neměl v ruce, ale vím, že je to blbina“, díky nimž nás nezřídka ostatní považují za národ brouků Pytlíků, kteří sice nikde nebyli a nic nemají, ale zato všechno ví a všem poradí. Je to prostě svéráz našeho národního koloritu, něco jako italská emotivnost a nebo francouzská přezíravost, je to předvídatelné a svým způsobem i roztomilé. Daleko zajímavější jsou konzervativní názory, které vysvětlují, proč je to, co už máme dobré, a proč je změna špatná.

Úvaha – Proč jsme tak technologicky konzervativní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nepotřebujeme nic nového, úplně nám stačí Windows a Office. K čemu jiný systém? K čemu jiné aplikace? Jsme spokojeni s tím, co máme. Na co se učit nové ovládání a poznávat jiné programy? Nějak už na ty tablety Windows nalámejte, jinak jsou k ničemu. Naučíme se pár chvatů, pravé myšítko, levé myšítko – a pojede na tom i starý software. Vlastně ani nepotřebujeme tablety, co se strojem bez klávesnice? Klávesnice je dobrá, jsme na ni zvyklí a není žádné plus v tom, že saháme na obrazovku, jenom si ji zašpiníme.

Konzervativismus má různé podoby a různé stupně, někdo se odmítá vzdát Windows XP, další tvrdí, že nejlepší byl Office 95 a někdo zarputile odmítá přestat používat Text602. Vím o jednom člověku, který stále pracuje na řádně vytunované Amize 1200 a nechápe, jak ostatní mohou používat cokoliv od Microsoftu a Intelu. A také o firmě, která stále vyrábí na koleně pro cizince custom verze super Spectra a drží si stálou klientelu.

Úvaha – Proč jsme tak technologicky konzervativní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Možná existují i lidé, kteří skutečně používají ještě starší vybavení, pokud o někom víte (a máte představu, proč se svého zařízení tak urputně drží), dejte nám o něm vědět. Někdy má snaha držet se staré platformy zcela racionální smysl. Jako člověk, který sbírá staré herní platformy, zcela chápu, že software má vyšší hodnotu než hardware a že se oblíbených her nevzdává rád. Ne všechno je totiž možné emulovat! Když staré hry neběží, tak to zamrzí, ale nic hrozného se neděje. 

Úvaha – Proč jsme tak technologicky konzervativní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Existují ale počítače pro řízení technologických celků, průmyslových strojů a nebo měřících přístrojů, které se používají i ve vědeckých institucích. Takové mašiny se připojují nějakou speciální vstupně / výstupní kartu k něčemu poměrně speciálnímu, jako je IBM PS/2 s MCA architekturou a s ničím jiným nefungují. Nevyhodíte zařízení za několik milionů jenom proto, že si s ním nové počítače neumí povídat! NASA také shání staré procesory a další čipy, které by se daly použít pro staré systémy – je levnější a bezpečnější sehnat staré čipy, než znovu vyvíjet software pro řízení raket a nebo teleskopů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama