uv-osvetleni-uvnitr-pocitace
Návody Článek UV osvětlení uvnitř počítače

UV osvětlení uvnitř počítače | Kapitola 2

Kovač Pavel

Kovač Pavel

8. 2. 2005 00:00 111

Seznam kapitol

1. Ventilátory v neobvyklém provedení 2. Další použitelné prvky 3. Praxe

Každý správný "pctuningář" někdy alespoň přemýšlel o nějakém tom světélku, kterým by si osvětlil vnitřek počítače. Pokud máte podobné choutky respektive rozmýšlíte se, co nacpat do vaší nové skříně s průhlednou bočnicí a doposud jste se báli do něčeho investovat, tak směle čtěte dál a třeba už budete mít jasno.

Reklama

UV trubice... budiž světlo!

Ke každému casetuningu neodmyslitelně patří i samotné UV osvětlení. Jeho hlavním a jediným úkolem je osvítit vnitřek bedny, respektive zvýraznit kabely a jiné UV citlivé materiály, jako je papír (štítky na HDD, optických mechanikách a přídavných kartách). Veškeré tyto věci jsou k dobru a jsme za ně rádi, že jsou vidět. Musíte si ovšem uvědomit, že UV světlo zvýrazní také prach! Takže udržet čistotu ve skříni nebude tak jednoduché, jako tomu bylo doposud.

Za upozornění jistě stojí i fakt, že UV trubice (stejně jako UV větráčky) hřejí a pokud nemáte vyřešené odvětrání, tak se teplota uvnitř skříně může zvednout i o několik stupňů. Umístění UV trubice je velmi jednoduché. Stačí jí položit popř. upevnit na dno skříně. Nemusíte se bát, že by například grafické karta zastínila vše co je nad ní. Jako každé světlo s i UV odráží a tak osvětlí vše co je třeba.

UV osvětlení uvnitř počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

UV osvětlení uvnitř počítače
i Zdroj: PCTuning.cz


Speciální svítící trubice

Samozřejmě existují i další druhy svítících trubic, nejen UV. Většina těchto trubic, ale nevyzařuje UV světlo, takže jde spíše o vzhledový doplněk. Její umístění je určitě velmi důležité. Nejde jí jen tak položit na dno skříně jako tomu je u klasické UV trubice. Chce si to promyslet a zkontrolovat si při nákupu jakým způsobem je trubice přichycována ke kostře počítače.

Variant těchto trubic je mnoho. Od klasických různobarevných, přes vícebarevné až po extravagantní v podobě světelného blesku či bublající vody. My jsme měli k dispozici bleskovou v modré barvě. Bohužel její focení není tak jednoduché. Pokud jsem použil krátký čas = je vidět jen samotný "blesk" nebo dlouhý čas = je vidět celá trubice, ale "blesk" je rozmazaný. Další možností je fotit za světla, to však nevystihne její hlavní funkci a to je osvětlování.

UV osvětlení uvnitř počítače
i Zdroj: PCTuning.cz
UV osvětlení uvnitř počítače
i Zdroj: PCTuning.cz


Proto jsme posléze udělali za tmy několik fotek této trubice hned za sebou a pro názornou ukázku pohybu "blesku" jsme 4 snímky sloučili do jednoho výsledného, který by měl posloužit jako názorná ukázka toho, že tento prvek je opravdu něčím extra.

UV osvětlení uvnitř počítače
i Zdroj: PCTuning.cz


UV IDE kabely

Ačkoli se to zdá zbytečné, tak vězte, že není. Takový svítící kabel uvnitř počítače dokáže zaujmout nejen vaši babičku. Na druhou stranu pokud použijete dva tyto "na sebe upozorňující kabely" a jeden z nich použijete pro HDD (čili v případech více mechanik podivně zakroucený, aby šel vůbec zapojit jak potřebujeme), tak to zrovna dvakrát vábně nevypadá, jelikož ona změť která vznikne, je posléze výrazně na očích. Cena těchto kabelů je jen o něco málo vyšší než klasických kulatých IDE kabelů.

UV osvětlení uvnitř počítače
i Zdroj: PCTuning.cz


Laser LED diody

Pro nejméně majetné tuningáře jsou zde diody s velkou svítivostí, velmi malou spotřebou a obrovskou životností. Na druhou stranu její umístění, tak aby plnily alespoň nějakou funkci je velmi složité a hodí se jen do skříně kde nic jiného nesvítí. Hodí se k osvětlení jedné komponenty (např. chladič procesoru). Na osvětlení celého vnitřku počítače se ale rozhodně nehodí. Dále chci upozornit, že tento kousek neobsahuje vypínač, takže je na místě vytvořit nějaký ten "homemade".

UV osvětlení uvnitř počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

UV osvětlení uvnitř počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro porovnání - předešlý snímek zachycuje tento prvek vybavený LEDkami vyzařujícími UV světlo a následuje druhý kousek vybavený LEDkami produkujícími běžné světlo ve třech odlišných barevných odstínech (už ale nejde samozřejmě o UV).

UV osvětlení uvnitř počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Tímto bych zakončil první kapitolu. V té další se podíváme na praktické využití a montáž do počítače.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama