Top 3 graficky nejlepší hry roku 2023 podle redakce PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Top 3 graficky nejlepší hry roku 2023 podle redakce PCTuning.cz

Top 3 graficky nejlepší hry roku 2023 podle redakce PCTuning.cz

David Jiránek

David Jiránek

18. 12. 2023 17:00 13

Seznam kapitol

1. Top 3 hry 2. Technologická dema

Letošní rok přinesl řadu skvělých, ale i vizuálně povedených her. Spolu s partnerem Samsung SSD proto vyhlašujeme nejkrásnější hry roku, které dávají zabrat našim špičkovým sestavám.

Reklama

Vybrat tři graficky nejlepší hry za letošní rok nebylo jednoduché. Každému se líbí něco jiného, tudíž jde o subjektivní žebříček. Někteří v redakci ocenili realističtější nasvícení, jiní vizuální atmosféru nebo třeba celkové využití dostupných technologií. Některé hry navíc dostávají aktualizace a až letos vypadají opravdu epicky (zdravíme do CD Projekt Red).

Než se do našeho žebříčku pustíme, můžete si přečíst o nejlepších soulslike hrách podle redakce Hrej. Redakce Zingu zase zhodnotila nejlepší remaky a Spite se pustil do nejlepších hororovek. A nyní k našemu žebříčku.

1. místo – Cyberpunk 2077 (verze 2.x)

Uznáváme, Cyberpunk 2077 nevyšel letos, ale velké DLC s názvem Phantom Liberty ano. Verze 2.0 a aktuální 2.1 jsou natolik velkým upgradem, že jsme prostě neměli na výběr. Ohledně počinu od studia CD Projekt Red se shodla většina redakce, tudíž bylo jasno. Zahrnutí path tracingu, DLSS 3.5 a obecně naprosto propracované prostředí s luxusní grafikou dělají z tohoto kyberpunkového titulu instantní benchmark a novodobé Crysis pro herní sestavy. Od skvělé nasvětlených ulic přes detailní postavy až po rozsáhlý herní svět. Cyberpunk 2077 má asi nejblíže k demům zmíněným v další kapitole. A kromě toho jde obecně o skvělou hru, v níž i bez multiplayeru utopíte desítky hodin.

2. místo – Alan Wake 2

Dlouho očekávaný návrat Alana se povedl, nejen po herní stránce. Oproti například portu The Last of Us jsme se dočkali relativně dobře optimalizované hororové hry. Co víc, Remedy ukazuje, že umí dělat vskutku nádherné hry. Po Controlu, který byl přehlídkou ray tracingu, se Alan Wake ukázal jako perfektní příklad titulu volně postaveném na moderních technologiích. Tvůrci zakopali starší sestavy a řekli, že je podporovat nebudou. Pro hráče s novějšími počítači to dopadlo skvěle.

3. místo – Spider-Man 2

Konzolová exkluzivita jako ukázka nejlepší grafiky? Ne, nežijeme v Matrixu. Spider-Man 2 na PS5 se nám prostě líbil. Jistě, na první pohled nešlo o tak velký posun oproti remasteru jedničky, ale drobnosti kolikrát dělají celek. Větší herní svět, obecně kvalitnější grafika, a hlavně využití rychlého SSD. Tvůrci si vzali za příklad posledního Racheta a Clanka a využili rychlé načítání světa, které se teprve dostává na multiplatformní tituly. Hráči Starfieldu mohou závidět.


Nutno podotknout, že při tvorbě žebříčku padlo i několik dalších jmen. Například Dead Island 2, nový Avatar: Frontiers of Pandora, Forza Motorsport nebo Resident Evil 4 remake. Řada těchto her poslouží i jako plnohodnotný benchmark. Zároveň se těšíme i na ty budoucí. Například Black Myth: Wukong vypadá po vizuální stránce jako nejhezčí hra, která v dohledné době dorazí.

A pak tu máme ještě jednu kategorii, kterou jsme si nechali pro druhou kapitolu. Zmínit totiž musíme také hry, co nejsou úplně hry. Totiž technologická dema, která nenabízejí komplexní prostředí ani nějakou hratelnost, ale pokud jde o grafiku, jsou minimálně o generaci před aktuálními herními tituly a příslibem toho, jak může herní grafika vypadat v nadcházejících letech.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama