Testy grafických karet trochu jinak
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Testy grafických karet trochu jinak

Testy grafických karet trochu jinak | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 5. 2009 00:00 41

Seznam kapitol

1. Věčný problém ~ Jak číst testy 2. Co budeme srovnávat? 3. Jak to vyšlo? 4. Jak vybrat hry? 5. Závěr

Dnes se podíváme na jedno "ožehavé" téma, které je vždy aktuální pod každým testem grafických karet, ale i dalších oblíbených produktů. Pokusíme se ukázat, jak snadno lze pouze výběrem her a nastavením změnit celé vyznění testu a mnohdy i kompletní výkon dané karty. U vyrovnaných produktů se dá lehce manipulovat s výkonem, třeba jen vypuštěním jediné hry...

Reklama

Jako základ dnešního článku budu vycházet z měření GeForce GTX 275 a Radeonu HD 4890, zde je ona recenze. Excelovskou tabulku s výsledky použiji a budu v ní různě kombinovat hry, tak jak si následně popíšeme.

Testy grafických karet trochu jinak
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se chcete podívat, jak testujeme hry a ve kterých úsecích, demech a podobně, zavítejte do našeho článku. Zejména herní pasáže jsou důležité, protože ve stejné hře mohou podávat grafiky dle zvolené lokace i rozdílné výsledky, což také hovoří pro neporovnatelnost dvou recenzí na dvou různých magazínech.

Hry

Dnes použijeme celé portfolio našich her, to jest 22 titulů. Výčet her je následující: Pod DirectX 9.0 jsem testoval: Fallout 3, Dead Space, Brothers In Arms, Race Driver GRID, Half Life 2 Episode Two, Call Of Duty 4, Call Of Duty 5, Mass Effect, Left 4 Dead, GTA IV, Tomb Raider Underworld, Mirrors Edge. Následující tituly byly testovány s rozšířením DirectX 10: Crysis Warhead, STALKER Clear Sky, Far Cry 2, Bioshock, World In Conflict, Devil May Cry 4, Company Of Heroes, Unreal Tournament 3, Tom Clancys HAWX. Jediná OpenGL hra je Enemy Territory.

Modelové situace

Abychom měli srovnání, zvolil jsem sedm modelových sestav herních titulů. Některé jsem sestavil dle používaných testů známých světových magazínů. Vybral jsem následující: Anandtech, ComputerBase, FiringSquad, Guru3D. Další dva soubory her jsem vybral sám, první reprezentuje "ATI hry" a druhý hry, kde se daří lépe NVIDIA kartám. Poslední srovnávací graf bude náš výsledek zmíněného testu. Složení her bylo následující:

  • Anandtech: 6 her - Call Of Duty 5, Crysis Warhead, Fallout 3, Far Cry 2, Race Driver GRID, Left 4 Dead.
  • ComputerBase: 7 her - Zde jsem vybral jen hry, které máme společné. Z dvanácti je to sedm titulů. Starší hry stejně nemá smysl testovat. Jde o Call Of Duty 5, Race Driver GRID, Bioshock, Crysis Warhead, Far Cry 2, S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky, World In Conflict.
  • FiringSquad: 8 her - Fallout 3, Call Of Duty 4, Crysis Warhead, Far Cry 2, World In Conflict, Tom Clancys HAWX, S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky, Left 4 Dead.
  • Guru3D: 7 her - Far Cry 2, Call Of Duty 5, Tom Clancys HAWX, Brothers In Arms, Mass Effect, Fallout 3, Dead Space.
  • ATI hry: 10 her - Fallout 3, Left 4 Dead, Call Of Duty 5, World In Conflict, Call Of Duty 4, S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky, Race Driver GRID, Tom Clancys HAWX, Far Cry 2, Devil May Cry 4.
  • NVIDIA hry: 12 her - Dead Space, Bioshock, Tomb Raider Underworld, GTA IV, Crysis Warhead, Brothers In Arms, Half Life 2, Company Of Heroes, Mass Effect, UT3, Mirrors Edge, Enemy Territory.
  • Kompletní hry: 22 her - Fallout 3, Dead Space, Brothers In Arms, Race Driver GRID, Half Life 2 Episode Two, Call Of Duty 4, Call Of Duty 5, Mass Effect, Left 4 Dead, GTA IV, Tomb Raider Underworld, Mirrors Edge, Crysis Warhead, STALKER Clear Sky, Far Cry 2, Bioshock, World In Conflict, Devil May Cry 4, Company Of Heroes, Unreal Tournament 3, Tom Clancys HAWX, Enemy Territory.

Výsledky nebudeme s původními recenzemi zahraničních serverů nijak porovnávat, většina z nich nedělá závěrečný procentuální souhrn. Nejsou ani podstatné jejich jména. Klidně jsem je mohl označit jako "test vzorek 1" a podobně, takhle se ale vyhnu napadnutí, že jsem hry vybral záměrně. Magazíny jsem vybral náhodně, podle zvučnosti jejich jmen. Mohou to být klidně i jiné s jinými hrami, většiny vybraných ale měří stejné hry jako v našich měřeních, budu tedy mít co porovnávat.

Základní data

Testy grafických karet trochu jinak
i Zdroj: PCTuning.cz

Testy grafických karet trochu jinak
i Zdroj: PCTuning.cz

Testy grafických karet trochu jinak
i Zdroj: PCTuning.cz

T této tabulky budu výsledky počítat. Jsou v ní naměřeny hodnoty všech karet, včetně výpočtu výkonu v procentech. Nepotřebné hry budu ignorovat, a vždy spočítám do grafů nové hodnoty ze stávajících měření.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama