Test Mini PC Asus ExpertCenter PN53 s AMD Ryzen: v malém těle velký stroj!
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Recenze Test Mini PC Asus ExpertCenter PN53 s AMD Ryzen: v malém těle velký stroj!

Test Mini PC Asus ExpertCenter PN53 s AMD Ryzen: v malém těle velký stroj! | Kapitola 11

Adam Vágner

Adam Vágner

21. 12. 2023 12:00 29

Seznam kapitol

1. Asus ExpertCenter PN53 – balení a parametry 2. Design, konektorová výbava 3. Testovaná konfigurace, procesor, grafika 4. Uvnitř krabičky: konstrukce, chladič, možnosti rozšíření 5. Možnosti nastavení BIOSu 6. Software
7. PCMark 10, Cinebench 8. 3DMark 9. Herní výkon 10. Provozní vlastnosti, spotřeba 11. Záverečné shrnutí

Mini PC Asus ExpertCenter PN53 je dokladem, že i minipočítač „do kapsy“ může nabídnout výkon, za nějž by se nemuselo stydět ani stolní PC. To vše při nízké spotřebě díky mobilnímu procesoru AMD Ryzen.

Reklama

Od počítače v tomto formátu asi většina lidí čeká kancelářskou krysu s pomalým dvoujádrem nebo čtyřjádrem, která je dobrá tak na surfování na webu, maily, dopisy ve Wordu a jednoduché tabulky v Excelu. 

Šestijádrový mobilní Ryzen ale nabídne nadprůměrný výkon, trumfne většinu běžně používaných pracovních PC a dobrý je i na náročnější práce jako úprava fotek nebo základní modelování ve 3D. 

Pro nenáročnou práci s videem, rendering či lowendové hraní už bude lepší připlatit na osmijádro s výkonnější R680M s dvojnásobkem výpočetních jednotek. A je opravdu škoda, že Asus zatím do Mini PC neosazuje mobilní Ryzeny poslední generace se Zen 4 a RDNA3, ale třeba si to nechává na příští rok.

Na dvanáctijádra či šestnáctijádra výkonem pochopitelně nemá, ale to snad od základu počítače za třináct tisíc nikdo nečeká.

Test Mini PC Asus ExpertCenter PN53 s AMD Ryzen: v malém těle velký stroj!
i Zdroj: PCTuning.cz

Z hlediska poměru cena/výkon už to není moc veselé. Za mini PC se šestijádrovým Ryzenem dáte 13 500 korun. Není to sice nějaká závratná suma, ale běžný Ryzen 7 5700G s chladičem v boxu pořídíte za 4700 korun, desku za dva tisíce, na zdroj řekněme 1700 korun a za malou skříň dáte něco přes 1100 korun a jste celkově na 9500 korun s tím, že jednojádrový výkon bude sice nižší, ale celkový hrubý výkon bude díky osmi jádrům lepší.

Nevýhodou desktopového Ryzenu 7 5700G pro AM4 je stará integrovaná grafika s architekturou Vega, která už je u AMD z hlediska podpory v ovladačích nejspíš na druhé koleji. Zatímco pro novější Radeony vyšly v prosinci nové ovladače, pro R7 5700G jsou poslední z druhého listopadu. Navzdory tomu, že je to stále ještě aktuální produkt – Ryzeny 5000G jsou jediná APU s výkonnější grafikou, která AMD v současnosti pro stolní PC nabízí a na novou generaci APU pro AM5 teprve čekáme. A ještě jednu nevýhodu integrovaný Radeon u 5700G má – u HDMI ve 4K podporuje maximálně 60 Hz, Ryzen 7353H už zvládá i přes HDMI 4K na 144 Hz.

I když vám počítač poběží 24 hodin denně, u mini PC s mobilním Ryzenem na příkonu ušetříte oproti klasickému stolnímu PC obvykle něco kolem 30–40 W, což dá tak jednu kilowatthodinu za den. I při šesti korunách za kWh se vám při 24hodinovém provozu příplatek na mini PC vrátí až za dva roky. Při realističtějších osmi hodinách denně to bude i při drahé elektrice víc než šest let, abyste byli aspoň na nule. Primární motivací pro nákup mini PC s mobilním Ryzenem by tedy měly být spíše minimalistické rozměry než vize, že takový počítač vyjde časem levněji díky úsporám za energie.

S USB-C až čtyři monitory

V případě, že hodláte používat čtyři monitory s rozlišením 4K na 60 Hz, bude úspora větší. Při testování jsem měl tři zapojené do videovýstupů, čtvrtý jsem zapojoval přes redukci z USB-C na HDMI od Verbatimu. Se čtyřmi monitory na 4K při 60 Hz se příkon mini PC bez zátěže v nečinnosti pohybuje jen kolem 20 W. O takové spotřebě si u stolního PC s výkonnou dedikovanou grafikou můžete nechat jenom zdát. Pokud byste k tomu chtěli ještě vyšší obnovovací frekvenci, moc nepochodíte – se třemi monitory 4K ještě grafika zvládla kombinaci 144 Hz na DP + 120 Hz na HDMI + 60 Hz na druhém HDMI, se čtyřmi monitory už pouze 1× 120 Hz + 3× 60 Hz anebo 2× 120 Hz + 30 Hz + 60 Hz.

Test Mini PC Asus ExpertCenter PN53 s AMD Ryzen: v malém těle velký stroj!
i Zdroj: PCTuning.cz

Se čtveřicí monitorů 4K ale počítejte spíš s těmi 60 Hz na všech – jakmile se pokusíte nastavit vyšší frekvenci u druhého, u ostatních zase spadne na 60 Hz. Do toho mi ještě při laborování s vyššími frekvencemi jednou zmizel obraz na všech monitorech a chvíli jsem musel počítač naslepo vypínat, zapínat, střídat výstupy a zkoušet různé monitory, než se chytnul aspoň jeden a pak šly znovu zapnout i ostatní. Ale to už je spíš pro zajímavost, představa, že by se k malému PC s integrovanou grafikou za třináct tisíc někdo pokoušel připojit čtyři monitory se 4K na 120Hz, už je dost absurdní.

I místo notebooku

Když pominu předpokládané nasazení v kancelářích nebo ve školních učebnách, umím si představit, že bych podobný stroj pořídil na občasné cestování raději než notebook. Nejsem z těch, co potřebují něco datlovat ve vlaku, v letadle nebo v kavárně, vystačil bych si s tím PC zapojit v cíli cesty, kde jej dnes díky HDMI připojíte k jakékoliv televizi. S interním slotem pro 2,5" SSD, dvěma pozicemi pro SSD do M.2 a dvojicí paměťových slotů je na tom Mini PC i s rozšiřitelností lépe než řada levných notebooků.

Báječně by se hodil i do všech těch domácností, do nichž si jejich majitelé pořizují levný noťas s integrovanou grafikou, aby jej položili na stůl, posléze k němu připojili lepší klávesnici a větší monitor a pak to všechno na stole leželo několik let a zvedalo se to jen při utírání prachu.

Většina z argumentů pro pořízení notebooku – tedy nízká spotřeba a malé rozměry – platí díky využití mobilní platformy i pro tohoto drobečka. A totéž se dá říci o příležitostném cestování – samotné mini PC není větší než pár CD, do tašky se vejde líp než notebook, je robustnější a snese hrubší zacházení – nehrozí třeba, že byste ulomili displej v pantech. Třeba na chalupu nebo na koleje ideál. Na rozdíl od levných minipočítačů nabídne vysoký výkon pro většinu běžných činností provozovaných na PC a bez problémů nahradí plnohodnotný stolní počítač – mimo jiné i díky možnosti připojit k němu až čtyři monitory.

Netrápil bych jej ale s činnostmi, u nichž využijete vysoký vícevláknový výkon, velké úložiště nebo výkonnou grafiku, tedy na hry, rendering či každodenní intenzivní práci s videem – tam má „dospělé PC“ stále výrazně navrch.

Asus ExpertCenter PN53 (AMD Ryzen 5 7535HS)

Verdikt

Mini PC od Asusu nabízí výkon stolních počítačů v miniaturním balení. Za kompaktní rozměry a nízkou spotřebu ale zaplatíte horším poměrem cena/výkon, oproti počítači z běžných komponent s podobným výkonem připlatíte navíc několik tisíc.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Výkon
Spotřeba
Rozměry
Možnost připojit až 4 monitory
Integrovaná grafika mnohem výkonnější než IGP u běžných procesorů Intelu
Vyšší cena, horší poměr cena/výkon
Výkon integrovaného Radeonu nestačí na náročnější hry ani při nízkém nastavení
Občas nepříjemný zvuk ventilátoru chladiče
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama