test-disku-ata-serial-ata-raid-co-koupit
Úložná zařízení Článek Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit? | Kapitola 8

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

18. 11. 2003 00:00 162

Seznam kapitol

1. Diskopedie: SerialATA vs ATA 2. Diskopedie: Disková pole RAID, jejich typy a vlastnosti 3. Popis: Raptor - SerialATA s 10k/min 4. Popis: disky WD1200 - Serial ATA a ATA 5. Popis: disky Deskstar - Hitachi (ex IBM) 6. Popis: disk Maxtor DiamondMax Plus 9
7. Popis: disky Seagate 7200.7 - ATA a SerialATA 8. Základní testy 9. Syntetické testy - PCmark, Sandra 10. Simulační testy - WinBench 11. IOmeter (simulace zátěže) + závěr 12. Příloha 1: Základní pojmy z oblasti disků

Úkolem testu bylo zjistit "kdo je kdo" ve světě disků určených pro tzv. desktopové počítače. Proto zde najdete disky od všech důležitých výrobců, modely ATA i SerialATA, disky s 2 i 8MB paměti cache, model s 10 000ot/min i obvyklé 7200 otáčkové. A aby toho nebylo málo zapojili jsme dva disky do pole RAID 0 (tzv. stripping) a jejich výkony porovnali s ostatními. Abychom si práci usnadnili uvažovali jsme o vyšší střední třídě disků - o kapacitách 80 a 120GB. Předpokládám, že pravě tyto kapacity Vás budou zajímat nejvíce.

Reklama

Testy jsme prováděli na této sestavě:

  • Základní deska ASUS P4C800 Deluxe (i785P), ICH 5 + Promise PDC20378
  • Pentium 4 3.2GHz, fsb 800MHz
  • 2x 256MB OCZ DDR 400
  • ASUS V9950, GeForce FX 5900
  • Windows XP Professional, SP1, Intel inf. 5.00.1002

Testované disky jsem připojoval přímo k southbridge ICH5 - v případě pole RAID 0 jsem použil řadič PDC20378.

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

V první částí se zaměříme na testy které zkoumají mechanické vlastnosti disků jako je přístupová doba a přenosová rychlost (tyto pojmy jsou vysvětlené v příloze).

Nízkoúrovňové testy - přístupová doba

Jelikož metodika měření přístupové doby je rozdílná*, rozhodl jsem se tento parametr z několika testů shrnout do jednoho grafu.

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz


DiskSpeed32 měří přístupovou dobu zcela náhodným přístupem k sektorům,
hodnoty dosažené diskem WD360GD Raptor

*Poznámka: Průměrná přístupová dobo kterou uvádějí výrobci nemusí odpovídat změřeným výsledkům. Zejména tehdy, měří-li program dobu potřebnou pro nalezení zcela náhodných sektorů.

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Hodnoty změřené HDtachem a DiskSpeed 32 vycházejí z měření náhodné přístupové doby, v případě IO metru jsme připravili testovací "batch" který vychází z měření přístupové doby k simulované sadě reálných souborů o velikosti 3.8GB. Tyto hodnoty jsme označili modře - nejvíce se blíží hodnotám které uvádějí výrobci (ti zase od náhodné přístupové doby odečítají rotační latenci - ta u disku s 7200ot/min. činí 4.7ms).

Podle očekávání vítězí WD Raptor s 10 000ot/min - jeho přístupová doba odpovídá serverovému naturelu tohoto disku. Druhý v tomto testu je disk Hitachi - jen potvrzuje původní sílu disků IBM. Zbytek pole ukazuje podobné výsledky. Zajímavostí je, že disk Seagate 7200.7 v provedení SerialATA dává svému ATA kolegovi co proto. 19ms disku WD lze přičíst "děravé" metodice měření HDtachu 2.61.

Milým překvapením se přístupová doba pole RAID 0 - evidentně vůbec nevadí že data jsou uložená po částech na různých discích.

Přenosová rychlost

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz


typický graf generovaný programem HDtach 2.61 (červená - čtení, zelená - zápis),
hodnoty dosažené diskem WD360GD Raptor

I zde jsem použil HD tach (2.61) a DiskSpeed 32. HDtach umožňuje provést i test rychlosti zápisu - pracuje však s nenaformatovaným diskem. Protože hodnota přenosové rychlosti se mění v závislosti na poloměru na kterém jsou data uložená vybral jsem průměrné, agregované hodnoty.

Poznámka - je známo, že HDtach neodráží skutečný výkon disku v praxi, měří jen jeden aspekt. U tohoto měření dokonce téměř nezáleží na velikosti paměti cache!

Test disků: ATA, Serial ATA... RAID - co koupit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle očekávání ve čtení a zápisu "datového proudu" vítězí pole RAID - nízkou hodnotu čtení u HDtachu (oranžový sloupek) lze přičíst tomu, že HD tach přistupuje k disku jako k fyzickému mediu a ovladač + řadič Promise v této situaci pracovaly v poněkud netypickém režimu emulace. DiskSpeed už pracoval s virtuálním diskem který byl naformatovaný a dokázal plně využít souběžného zápisu - RAID byl schopen poskytovat datový tok blížící je 100MB/s!

Ostatní disky jsou tak trochu ve stínu diskového pole. Překvapením by mohly být průměrné hodnoty dosažené Raptorem. Vysvětlení je však jednoduché - Raptor používá plotny o menším průměru, nižší je také hustota zápisu (na jednotlivé stopy se vejde méně sektorů) - čtení datového proudu tak není jeho nejsilnější stránkou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama