Paměť do pekelných disků? Nový ferodiodový čip zvládne až 600°C!
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Adobe Firefly
Novinka Paměť do pekelných disků? Nový ferodiodový čip zvládne až 600°C!

Paměť do pekelných disků? Nový ferodiodový čip zvládne až 600°C!

David Švrček

David Švrček

6. 5. 2024 07:34 8

Vědci z Pensylvánské univerzity objevili nový paměťový čip jako stvořený pro servery v pekle. Že by se díky této technologii převedla kniha hříchů do digitální podoby?

Reklama

Feroelektrický diodový paměťový čip využívá speciální syntetizovanou sloučeninu materiálů, která si udržuje svůj stav i bez elektrického pole. Její konstrukce a vlastnosti umožňují rychlé přepínání mezi stavy, což zajišťuje vysokou rychlost čtení a zápisu dat.

Výzkumný tým strávil měsíce hledáním optimální tloušťky  a složení materiálu. Nakonec se rozhodl pro 45nm vrstvu sloučeniny skandia, nitridu a hliníku (AlScN), která je nejen tepelně odolná, ale i extrémně odolná vůči vnějším vlivům. Během testování dokázali vědci provozovat paměť při teplotě 600°C po dobu více než 60 hodin s minimálním napětím.

Paměť do pekelných disků? Nový ferodiodový čip zvládne až 600°C!
i Zdroj: penntoday.upenn.edu

Pro spotřebitele by to znamenalo eliminaci problémů s přehřátím smartphonů během horkých dnů. Pro průmysl to znamená třeba možnost použití vrtáků v hlubinách země nebo v průzkumu vesmíru, kde běžné paměťové technologie selhávají.

Tato technologie představuje nejen pokrok v oblasti paměťových zařízení, ale i ve vědě a technologii jako celku. Profesor Deep Jariwala zdůraznil, že jde o vytváření nových hranic, které otevírají nové možnosti pro budoucí výzkum. Zatím je však nejasné, zda má paměť stejnou efektivitu v naopak extrémně chladných prostředích.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama