sony-dru-500a-prace-s-dvd-vseho-druhu
Úložná zařízení Článek Sony DRU-500A: práce s DVD všeho druhu

Sony DRU-500A: práce s DVD všeho druhu | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

19. 12. 2002 00:00 25

Seznam kapitol

1. Sony DRU-500A - základní parametry 2. Zápis a čtení medii CD a DVD 3. Kopírování DVD a závěr

To se vám bude líbit (na rozdíl od distribučních společností): kopírování DVD "za babku" se dnes pomalu stává skutečností. U příležitosti testu DVD vypalovačky Sony DRU-500A (která dnes patří mezi nejvíce nedostatkové zboží u nás) jsem se podíval, jak to vypadá s možnostmi zálohování filmů na nová zapisovatelná media DVD+R i DVD-R (mechanika umí oba formáty) a zjistil jsem, že to není až takový problém, jak se na první pohled zdálo (a to ani tehdy, použijete-li levné medium za 70Kč).

Reklama

V případě záznamů na nosičích DVD-Video se většinou jedná o materiál chráněný copyrightem spadající pod autorský zákon - informace o tom by měly být uvedené na tom kterém konkrétním mediu. V ČR není kopírování a především pozměňování autorských děl (což některé kroky kopírování vyžadují) dovoleno. Informace uvedené níže mají pouze vzdělávací účel.

Původní nosiče DVD-Video obsahující "copyrightovaný" materiál jsou - co se týče dat - chráněny šifrovaním - tzv. "scramblováním". Použitým systémem šifrování je Content Scrambling System (CSS). Každý sektor záznamu pak může být zašifrovaný nebo ne - podle přáni nositele autorských práv - dekódování takového disku pak musí obvykle probíhat v licencovaném hardwaru. Informace potřebné pro "descramblování" se nacházejí v takových zónach disku, které nejsou u komerčních disků DVD zapisovatelné.

Díky tomu, že šifrování CSS, bylo záhy po uvedení prolomeno (viz. aféra DeCSS) lze "scramblovaný" záznam kopírovat tak, že na cílový disk se záznam ukládá jako nešifrovaný.

DVD Decrypter - nejednodušší cesta

Pokud objem dat nepřekročí 4.7GB (což většinou platí u jednovrstvých disků = cca 50% případů) lze k jednoduchému kopírování takového DVD disku použít program DVD Decrypter.

Ten (mezi jinými, neboť se jedná o nečekaně mohutnou utilitu - ostatní možnosti si popíšeme v samostatném článku) umí ve své poslední verzi 3.1.4.0 disk DVD "descramblovat", načíst a uložit jako "vypalitelný" obraz ISO:

Sony DRU-500A: práce s DVD všeho druhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vytvořený obraz bychom mohli vypálit například Nerem - ale proč, když pálit umí i Decrypter:

Sony DRU-500A: práce s DVD všeho druhu
i Zdroj: PCTuning.cz

A co s dvouvrstvými disky které se na zapisovatelné medium DVD běžně nevejdou? Téma je natolik rozsáhlé, že se k němu vrátíme v samostatném článku - nyní vám jen řeknu, že v takovém případě nezbývá než ze záznamu odstranit "zbytečnosti" (jako jsou bonusy či španělský DTS zvuk apod.), případně celý záznam dokonce překomprimovat. Další cestou je rozdělení záznamu na dvě media - což není příliš elegantní, neboť často vyžaduje výměnu disku v průběhu přehrávání.

Poznámka: Zvuková stopa se šestikanálovým záznamem Dolby AC-3 5.1 situaci ani příliš nezachrání, ani nepotopí - není totiž kupodivu příliš datově náročná (na disku zabere jen kolem 300 - 450MB). Jedna sada titulků pak zabere cca 30MB.

PCtuning komentuje: V této situaci je jasné, že distributoři DVD disků se budou snažit (tváří tvář proti nevyhnutelnému zlevňování "čistých" nosičů DVD) "narvat" disky datově až k prasknutí. Ten kdo si bude přát kopírovat takovéto disky bude muset takový disk pracněji či méně pracně prakticky "pře-authoringovat".

DVD a domácí video

Pokud jako výchozí "surovinu" použijete záznam z digitální kamery DV / MV či Digital8, budete v mnohem jednodušší pozici: po úpravě a překomprimování záznamu (do formátu MPEG-2, s rozlišením PAL a zvoleným bitratem) budete moci využít služeb jednoduchých "DVD authoringových" programů jako je MyDVD (tento soft byl dodán i k testované mechanice) a v této situaci se vám disk DVD+R /+RW či DVD-R /-RW) stane superkvalitní "digitální videokazetou".

DRU-500A - závěr recenze

U Sony se rozhodli, že nebudou nutit zájemce o zápis medii DVD sázet jen na jednu kartu (o tržní podíly v oblasti DVD R se totiž stále bojuje) a v jednom přístroji nabídli oba konkurenční standardy - navíc v jejich dosud nejrychlejší "inkarnaci" (). Aby toho nebylo málo, byla cena DRU-500A stanovena pod úrovni konkurence (tedy np. pod cenou mechanik Pioneer nebo třeba i AOpen). Musím uznat, že tento přístup Sony 100% vyšel - důkazem nechť je totální vyprodanost těchto mechanik (to zase se sebou nese, bohužel, zvyšování ceny - Sony je v tom však nevinně).

klady DRU-500A:

  • unikátní široká kompatibilita se všemi druhy medii DVD R RW,
  • rychlý zápis medii DVD (s odpovídajícími disky DVD-R až 4x),
  • dobrá cena mechaniky,
  • 8MB buffer, Power-Burn zabraňuje chybám vyvolaným podtečením bufferu,
  • kvalitní práce s medii CD-R /RW,
  • tichý chod mechaniky,
  • elegantní a neotřelý design.

zápory:

  • pomalejší čtení medii DVD-Video a DVD-R /-RW,
  • některá media DVD-R mechanice evidentně "nechutnají"
    (obdobně jsou na tom i mechaniky Pioneer - problém je tedy evidentně obecnějšího rázu),
  • vyšší přístupové doby (cca 200ms).

Sony DRU-500A: práce s DVD všeho druhu
i Zdroj: PCTuning.cz


"Silver AWARD pro: Sony DRU-500A"
Prosinec 2002
"vynikající kompatibilita, nadstandardní výkony + dobrá cena"

PCtuning komentuje: Současný přístup Sony by mohl pro vývoj v oblasti zápisu medii DVD znamenat totéž, co model Ford T pro rozvoj lidového automobilismu v USA.

Za zapůjčení mechaniky děkujeme distributorovi produktů Sony, firmě ATComputers,

Sony DRU-500A: práce s DVD všeho druhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama