sony-dru-500a-prace-s-dvd-vseho-druhu
Úložná zařízení Článek Sony DRU-500A: práce s DVD všeho druhu

Sony DRU-500A: práce s DVD všeho druhu | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

19. 12. 2002 00:00 25

Seznam kapitol

1. Sony DRU-500A - základní parametry 2. Zápis a čtení medii CD a DVD 3. Kopírování DVD a závěr

To se vám bude líbit (na rozdíl od distribučních společností): kopírování DVD "za babku" se dnes pomalu stává skutečností. U příležitosti testu DVD vypalovačky Sony DRU-500A (která dnes patří mezi nejvíce nedostatkové zboží u nás) jsem se podíval, jak to vypadá s možnostmi zálohování filmů na nová zapisovatelná media DVD+R i DVD-R (mechanika umí oba formáty) a zjistil jsem, že to není až takový problém, jak se na první pohled zdálo (a to ani tehdy, použijete-li levné medium za 70Kč).

Reklama

Čtení a zápis disků CD-R /RW

Zde musím poznamenat, že ne všichni uživatelé se bude na tuto mechaniku dívat jako na vypalovačku DVD "s možností zápisu a čtení CD". Leckde se bude jednat o jedinou mechaniku v počítači a proto je práce s medii CD-R /RW také poměrně důležitým kriteriem

Sony DRU-500A: práce s DVD všeho druhu
i Zdroj: PCTuning.cz


Při čtení datových CD (lisovaných i CD-R medii) uplatňuje mechanika metodu CAV - Constant Angular Velocity (stálá úhlová rychlost). Mechanika "nasadí" konstantní otáčky (7500ot/min.) a v závislosti na poloměru pak lineárně roste (zelená linie v grafu) rychlost přenosu dat - a to od 15x až k maximu, hodnotě 32-ti násobku standardu CD-ROM.

Korekce chyb se při čtení poškrábaných CD-ROM a CD-R medii se příliš nevyznamenala - výsledky byly mírně podprůměrné. Poněkud hůře vyzněl i test přístupové doby - ta se při náhodném přístupu pohybovala kolem hodnoty 200ms (je to pravděpodobně způsobeno těžší pohyblivou částí optiky).

Sony DRU-500A: práce s DVD všeho druhu
i Zdroj: PCTuning.cz


...běžné CD-R medium "zvládne" DRU-500A zapsat za necelé 4 minuty;
mechanika dovoluje overburning +00:42.54

První dojmy: mechanika Sony DRU-500A není v "CD-R disciplinách" ani zázrakem, ani propadákem - výsledky odpovídají průměrné jednotce CD-R 24x10x32x.

Audio extrakce

Jedná se o specifický úkol, kdy se snažíme z běžných audio disků (Audio CD) získat (tj. "extrahovat") záznam zvuku v digitální podobě. Vzhledem k tomu, že audiodata neobsahují samoopravný kód, jedná se o poměrně nesnadný úkol (nároky na preciznost čtení a na správnou synchronizaci jsou značné).

Testovaná mechanika v tomto úkolu příjemně překvapila - extrakce probíhala průměrnou rychlostí 20x, tedy obdobně jako čtení dat, přičemž program nehlásil žádné "DAE chyby". I zde byla mechanika citlivější na poškrábání povrchu.

Čtení a zápis DVD

Čtení medii DVD potvrdilo informace z diskusních for, že právě zde má tato mechanika slabší místa.

Sony DRU-500A: práce s DVD všeho druhu
i Zdroj: PCTuning.cz


...čtení lisovaných datových DVD je zcela v pořádku (maximem je DVD 8x)

S výjimkou lisovaných "počítačových" DVD-ROM medii, kde rychlost čtení narůstá od 3X až po 8X, čte mechanika většinu DVD medii (DVD-Video: jednostranná i oboustranná, DVD-R i DVD+R) konstantní rychlostí... 2X CLV. Výjimkou jsou kvalitní media DVD-R (podařilo se pouze na 1ks ze tří), kde je rychlost čtení 4X.

Kuriózní bylo, že levné medium bez potisku četla mechanika "po sobě" s viditelnou nechutí (dlouhá doba načtení hlavičky media - cca 15s). Rychlost čtení tohoto media byla 2X.

Příjemné je nízké zatížení procesoru v průběhu čtení jak DVD tak CD.

Sony DRU-500A: práce s DVD všeho druhu
i Zdroj: PCTuning.cz


Media DVD-Video (jedno- i oboustranné), DVD-R a DVD+R čte mechanika často tak dlouho, jak se vypaluje.

Mechanika si, v případě intenzivního využití, až žádá podporu druhé mechaniky DVD-ROM.

Zápis DVD+R -R

Sony DRU-500A: práce s DVD všeho druhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zápis dat na media DVD+R s obvyklou certifikaci 2.4x byl nejrychlejším režimem zápisu, jakého se mi podařilo v praxi dosáhnout (avízovaná media DVD-R 4X ještě nebyla k dispozici). Kvalitní media DVD-R pálí mechanika rychlostí 2X, u neznačkových si na zápis kompletního media musíte vyhradit hodinu - zápis probíhá rychlostí 1X.

Pro zápis dat jsem používal programu Nero Burning ROM 5.5.9.17. Je velmi rozšířený a je k němu možno nainstalovat i češtinu. Navíc se jedná o jeden z mála programů, které dokážou korektně authorizovat disky DVD-Video.

Sony DRU-500A: práce s DVD všeho druhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče zápisu dat, nemusíte se medii DVD příliš bát - práce s nimi je velmi podobná práci s medii CD-R či CD-RW - na disky lze data například dohrávat (tj. lze vytvářet nové "sessions"), RW media lze mazat a formátovat atd...

Ani vypalování medii určených pro přehrávání ve stolních DVD-Video přehrávačích není problémem - ten spočívá v umění správné přípravy dat (korektních souborů IFO, BUP, VOB). V další části si ukážeme jak udělat kopii media programem DVD Decrypter. Podrobněji se touto problematikou budeme zabývat v samostatných článcích.

Zápis DVD - závěr

Po zkušenosti s hodinovým "grabováním" oboustranného 7.5GB media lze zápis rychlostí 2.4X medii DVD+R a DVD+RW označit za poměrně svižný - datový tok pak odpovídá rychlosti 22x CD-ROM.

Sony DRU-500A: práce s DVD všeho druhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vysoká kapacita media DVD obecně způsobuje, že celé medium zaplníme, např. při zmiňované rychlosti 2.4X, až za necelou půlhodinku (zde 22:12 min). V případě běžných a levných medii DVD-R probíhá vypalování dokonce tempem 1X.

Poznámka k mediím DVD-R: Ve firmware mechaniky se nejspíše nachází seznam certifikovaných medii 2X (předpokládám, že media DVD-R 4X bychom zde mohli zde napočítat na prstech jedné ruky).

Sony DRU-500A: práce s DVD všeho druhu
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě zápisu rychlostí 1X se virtuálně přenášíme do "dřevních" dob dvourychlostních "páliček" CD-R. Mechanika je naštěstí vybavena ochranou proti podtečení bufferu a tak se v průběhu pálení můžeme klidně věnovat jiné práci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama