smart-tv-on-screen-televize-pro-kazdy-monitor
Hardware Článek Smart TV on Screen: televize pro každý monitor

Smart TV on Screen: televize pro každý monitor | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

5. 6. 2003 00:00 13

Seznam kapitol

1. Externí TV box - was ist das? 2. Funkce TV boxu a závěr

Nedávno jsem se rozplýval nad plochým panelem s integrovaným TV tunerem. Řešení, kdy pro sledování TV nemusíte zapínat hučící počítač mi tehdy připadalo nesmírně elegantní. Co však v situaci, kdy potřebujete podobné funkce, ale kvůli nim svůj monitor rozhodně nehodláte nahradit jiným. Situaci by mohl elegantně řešit externí "průchozí" TV box, který by jako výstup TV obrazu používal signál kompatibilní s počítačovými monitory. Něco jako SmartTV on Screen od Herculesu.

Reklama
Smart TV on Screen: televize pro každý monitor
i Zdroj: PCTuning.cz

TV box funguje, jak jsem už řekl dříve, jako průchozí. VGA signál z grafické karty je veden do tuneru (při přepnutí do TV režimu se signál z počítače odpojí) a až poté do monitoru. Tuner je třeba ještě napojit na reproduktory a na zvukovou kartu (i zde působí jako průchozí člen).

Smart TV on Screen: televize pro každý monitor
i Zdroj: PCTuning.cz

Ze zkušenosti vím, že problematickým místem této konstrukce je dodatečná kabeláž mezi monitorem a počítačem. Při vysokých frekvencích a vysokém rozlišení je jakýkoliv prvek vložený do obrazové cesty rušivý. Obrazová frekvence přece může překročit i stovky MHz.

Smart TV on Screen: televize pro každý monitor
i Zdroj: PCTuning.cz

Proto jsme pečlivě sledovali kvalitu signálu jdoucího přes tuner a srovnávali ji s přímým propojením. Zdá se, že u rozlišeni 1024x768 nelze pozorovat ztrátu kvality signálu, při 1152x864 je při 90 a 100Hz na 19" monitoru patrné mírná ztráta ostrosti. Rozlišení 1280x1024 a 1600x1200 jsou již tímto jevem výrazně postižené.

Poznámka: box musí být, pokud chcete pracovat s PC, stále zapnutý - přepínání vstupů mezi tunerem a PC je totiž elektronické. Pokud box vypnete, vidíte... nic.

Ovládání

Ovládání boxu dálkovým ovládáním s infračerveným přenosem signálu bylo - podle předpokladu - bezproblémové (menu na monitoru je více televizní než počítačové). Pokud zvládnete naladit TV, zvládnete Smart TV on Screen.

Smart TV on Screen: televize pro každý monitor
i Zdroj: PCTuning.cz

Co však nemohu příliš pochválit je umístění tlačítek na ovládači a jejich zbytečně vysoký počet - tlačítka jsou jedno jako druhé a nalezení požadované funkce vyžaduje rozsvícení světla. Také poměrně nízká citlivost na signály "dálkače" patří mezi smutně nechvalný počítačový průměr.

TV režim

I zde platí to co v případě samostatných televizních přijímačů - bez dobrého signálu (antény) není v oblastech se špatným příjmem na co koukat (citlivost použitého přijímače hodnotím jako "lepší průměr"). Po připojení na TV anténní rozvod se vše změní jako mávnutím kouzelné hůlky. I když jsem byl poměrně skeptický, jako dobré řešení se projevila i vnitřní pokojová anténa vybavená zesilovačem (cena cca 500Kč). Po půlhodině hledání jejího správného umístění jsem byl odměněn poměrně kvalitním příjmem. Kvalita obrazu byla velmi podobná kvalitě současných "TV Wonderů".

Kvůli rozdílným obnovovacím frekvencím a rozlišení, není možné sledovat TV, zatímco pracujete na počítači. TV tuner běží jedině ve Full Screen módu (vypne se signál z počítače a nahradí se televizním). Mezi televizním a "počítačovým" módem lze přepínat pomocí dálkového ovládání nebo tlačítka "Source" na TV boxu.

Prolog

Smart TV on Screen: televize pro každý monitor
i Zdroj: PCTuning.cz

Klady

Jak už bylo zmíněno: hlavními klady je snadná instalace, portabilita a nezávislost na PC (provoz TV je tedy absolutně tichý). Tuner pochopitelně nezabírá slot v počítači. Velkým kladem je i poněkud větší citlivost interního tuneru, než je běžné u levných PCI TV karet. TV box lze použít i jako konvertor pro připojení kamery nebo herní konzoly k monitoru. Alternativně lze pomocí něho přeměnit datový projektor na velkoplošnou televizi. Líbila se mi i možnost ovládat důležité funkce přímo tlačítky na TV boxu.

Zápory

Tím, že tuner je externí, prakticky ztrácíte možnost grabovat video. Nepříjemná je absence režimu PIP (obraz v obraze) - nemůžete při sledování televize pracovat či surfovat po Internetu. Box není také příliš vhodný pro majitele velkých monitorů - těm bych doporučil klasickou cestu - např. interní tuner Smart TV. Posledním záporem je cena - ta se pohybuje se kolem 3000 Kč bez DPH, takže tuner rozhodně není "za hubičku". Interní tuner, Hercules Smart TV, stojí pak necelé 2000Kč bez DPH.

Závěr

SmartTV on Screen nemusí nutně "chutnat" všem - najde uplatnění zejména tam, kde jsou požadovány TV funkce na monitoru, a ty mají být při tom nezávislé na počítači - v pracovnách a dětských pokojích (kde lze navíc využít možnost připojení herní konzoly na monitor). Dokážu si představit jeho nasazení i tam, kde je televizní signál určitým způsobem důležitý v určitou dobu (zpravodajství, pořady), zatímco v jinou dobu se pracuje na počítači. Zajímavou volbou může být i možnost proměny LCD panelu na elegantní plochou TV.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama