skydsl-alternativni-pripojeni-k-internetu
Sítě a Internet Článek SkyDSL - alternativní připojení k Internetu

SkyDSL - alternativní připojení k Internetu | Kapitola 3

Redakce PCT

Redakce PCT

11. 12. 2003 00:00 52

Seznam kapitol

1. Trocha historie nikoho nezabije 2. Potřebný hardware a další "malichernosti" 3. Kolik ta legrace stojí, aneb malý náhled na ceny 4. Praktické testy a závěr

Asi budete souhlasit s názorem, že nabídka pro neomezené připojení k internetu není v ČR nikterak bohatá. Kdo má štěstí je v dosahu ADSL, mikrovlnného připojení anebo kabelového internetu. Kdo ne, může využít datových non-stop programů Eurotelu tebo T-Mobile. Jejich "vadou na kráse" je, jejich... ehm, nikterak vysoká rychlost. Jak ji vylepšit, na to se podíváme v tomto článku o "satelitním" internetu.

Reklama

Všechny ceny jsou uvedené včetně DPH (u telekomunikačních služeb je počítáno 5%, avšak od 1.1.2004 se DPH na telekomunikační služby zvyšuje na 22%).

Jednorázová aktivace služby stojí 1500 Kč. K tomu je zřejmě nejvhodnější základní tarif neboli rychlostní priorita 1. Připlácet si na vyšší priority nemá dle našeho názoru smysl. Priorita jedna vás přijde na 470 Kč měsíčně a znamená neomezený objem dat a neomezenou délku připojení.

Co se týče hardware, budete potřebovat již zmíněnou DVB kartu do PC. Zde doporučujeme investici do neoriginální karty. Nejenže je levnější, ale zároveň s vhodným SW umožňuje i příjem mnoha set TV programů ve špičkové kvalitě. Jedinou drobnou nevýhodou je mírně složitější nastavování antény a nepatrně slabší citlivost na datový signál. My jsme byli velmi spokojeni s kartou Skystar 2, která si ve spolupráci se softwarovým dekodérem dokázala poradit i s velkou částí kódovaného televizního vysílání :-)

Sice to do téhle recenze příliš nepatří, ale k dispozici jsou desítky hudebních, cestovních, sportovních, erotických, filmových a dětských programů, včetně českých (ČT1, ČT2, Prima, Galaxie Sport, Óčko). Cena karty se pohybuje těsně pod 2000 Kč.

SkyDSL - alternativní připojení k Internetu
i Zdroj: PCTuning.cz

Nezbytnou parabolickou anténu vč. univerzálního LNB pořídíte kolem 1000 Kč, kabeláž a F-konektory jsou otázkou několika desítek korun. Pokud zatím nemáte zpětný kanál (upstream), bude vhodné si pořídit Data Nonstop od Eurotelu. Momentálně je mírně výhodnější než obdobná služba od T-Mobile. Telefon s podporou GPRS v konfiguraci 4+2 timesloty (čím více timeslotů, tím rychlejší (teoreticky) GPRS je) pořídíte za cca 2000 Kč. Tarif doporučujeme Individual za 150 Kč bez dalších služeb (pokud již máte jiného operátora) a k tomu za 649 Kč GPRS Data Nonstop (aktuální reklamní akce ET), ve kterém máte kromě neomezeného, byť pomalého, internetu též 30 minut volání zdarma kamkoliv a nyní v rámci promo akce dalších 100 minut jen do sítě Eurotel.

Sečteno a podtrženo, vstupní brána k rychlému internetu se neotevírá zprofanovanými slovy „sezame otevři se“ ale vysázením maximálně 6500 Kč „na dřevo“ v případě že začínáte od nuly a měsíčními poplatky mírně nad 1000 Kč za konektivitu (upstream + downstream). V této ceně je též min. 30 minut (+100 minut) telefonování zdarma a satelitní TV zdarma. Pořizovací náklady však dramaticky klesají, pokud již máte mobil s podporou GPRS a alespoň analogovou satelitní soupravu.

Další informace a ceny naleznete na stránkách českého zastoupení firmy Teles (www.skysat.cz) a stránkách českých GSM operátorů (www.eurotel.cz a www.t-mobile.cz).

Nevýhody služby

Bohužel ideální služba neexistuje. Byť je nabídka firmy Teles maximálně zajímavá a v současnosti v ČR cenově nepřekonatelná (ve srovnání s ostatními poskytovateli satelitního internetu), má své nedostatky. Její zřízení není zcela snadné (musíte si zajistit upstream a teprve potom se můžete o službu SkyDSL vážně zajímat). Jednosměrný satelitní internet je naprosto nepoužitelný pro telefonování (VoIP) a videokonference. Rovněž naprostou většinu on-line her si nezahrajete vůbec nebo jen s obtížemi (souvisí to s obrovským tzv. pingem). Představte si pomalou odezvu GPRS a k tomu vzdálenost, jakou musí signál urazit internetem v pozemní síti k serveru firmy Teles, od něj k družici a od družice k vám a je myslím vše jasné. Na druhou stranu http, ftp a P2P fungují bez jakýchkoliv problémů.

Podívejme se však na praktické testy...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama