skydsl-alternativni-pripojeni-k-internetu
Sítě a Internet Článek SkyDSL - alternativní připojení k Internetu

SkyDSL - alternativní připojení k Internetu | Kapitola 2

Redakce PCT

Redakce PCT

11. 12. 2003 00:00 52

Seznam kapitol

1. Trocha historie nikoho nezabije 2. Potřebný hardware a další "malichernosti" 3. Kolik ta legrace stojí, aneb malý náhled na ceny 4. Praktické testy a závěr

Asi budete souhlasit s názorem, že nabídka pro neomezené připojení k internetu není v ČR nikterak bohatá. Kdo má štěstí je v dosahu ADSL, mikrovlnného připojení anebo kabelového internetu. Kdo ne, může využít datových non-stop programů Eurotelu tebo T-Mobile. Jejich "vadou na kráse" je, jejich... ehm, nikterak vysoká rychlost. Jak ji vylepšit, na to se podíváme v tomto článku o "satelitním" internetu.

Reklama

Pro příjem satelitního internetu potřebujete, kromě obligátního počítače, DVB PCI kartu (případně DVB USB box), satelitní anténu (minimálně 60 cm, lépe však 80 cm) s univerzálním LNB a příslušnou kabeláž. Můžete si vybrat mezi originálním nebo neoriginálním příslušenstvím. Výhoda originální karty spočívá hlavně v jednodušší instalaci, na druhou stranu originální karta neumožňuje příjem satelitních televizních programů.

SkyDSL - alternativní připojení k Internetu
i Zdroj: PCTuning.cz


Mezi nejrozšířenější DVB karty patří karta Skystar 2 německé firmy Technisat

Na trhu jsou však i karty dalších výrobců, například značky Galaxy. My jsme testovali jak s kartou originální, tak s kartou Skystar 2.

Instalace není zcela jednoduchá, ale dá se zvládnout (samozřejmě že musíte mít nejdříve připravené připojení pro uplink, například GPRS). Problémem nebude zasunutí karty do volného PCI slotu, nahrání ovladače a samotného softwaru pro SkyDSL. Ten u originální karty v jednom z instalačním kroků pomůže i s nastavením antény, které je zřejmě na celé instalaci tou nejkomplikovanější záležitostí.

SkyDSL - alternativní připojení k Internetu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro příjem SkyDSL musíte naladit družici Telecom 2D na pozici 8° západně, pokud tedy chcete zároveň přijímat i TV programy, budete potřebovat dvě antény, nebo anténu otočnou, protože většina atraktivních televizních programů je na družicích Astra, Eutelsat, Eurobird a Hotbird.

Telecom 2D je bohužel jedním z těch horších, co se týče síly signálu. Správné nastavení paraboly je poměrně náročné. Že by další malá muška?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama