shuttle-sb61g2-maly-format-velky-vykon
Hardware Článek Shuttle SB61G2: malý formát, velký výkon

Shuttle SB61G2: malý formát, velký výkon | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

1. 10. 2003 00:00 42

Seznam kapitol

1. SB61G2 - pokračování legendy 2. Vnitřní konstrukce 3. Chlazení ICE, umístění disků a použitý zdroj 4. 4. Čipová sada + komponenty 5. BIOS a overclocking 6. Testy a závěr

Malé a lehké hliníkové "PC krychličky" od Shuttle nejsou na PCtuningu neznámými hosty - vystřídaly se u nás už tři a stále přibývají další. Nedivte se, tato promýšlená výkonná a dobře chlazená konstrukce dosud nenašla přemožitele - ani MSI se svým MEGA PC, ani jiní výrobci nesahají dosud Shuttlům po paty. My jsme na jejich poslední platformě zkoušeli overclocking a zjistili jsme, že ani P4 běžící na 3.6GHz s 3D (energo)gigantem GeForce FX 5900 Ultra nečiní tomuto prckovi problémy, tak jakápak kancelářská šedá myš :)

Reklama

Sílou celého počítače je dobře promyšlená souhra základní desky, mechanické konstrukce skříně a nová metoda chlazení I.C.E. Pokud se podíváme na základní desku umístěnou v šasi zjistíme, že je její plocha je natolik malá, že některé čipy zasahují pod retenční modul chladiče procesoru.

Shuttle SB61G2: malý formát, velký výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Mnoho problémů muselo způsobit posunutí slotu AGP vně k levé straně základní desky - délka vedení mezi severním mostem (northbridgem) a konektorem AGP je totiž striktně omezená. Jen díky tomu je možné osadit oba sloty, přičemž chladič grafické karty bude vždy na vnější straně skříně.

Shuttle SB61G2: malý formát, velký výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Na obrázku vidíte, že v systému je dost místa i takového "dlouhána" jakým je grafická karta GeForce FX 5900 Ultra. Díky požadavku na nižší hluk doporučuji sáhnout po poněkud méně náročné (z hlediska odběru a chlazení) grafické kartě - sám bych zvolil ATI Radeona 9600 Pro.

Shuttle SB61G2: malý formát, velký výkon
i Zdroj: PCTuning.cz


...boční otvory a tepelně vodivý hliník přispívají k dobrému chlazení grafických čipů

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama