Recenze MSI Vigor GK41: levnější mechanická klávesnice s lineárními spínači
i Zdroj: MSI
Herní příslušenství Recenze Recenze MSI Vigor GK41: levnější mechanická klávesnice s lineárními spínači

Recenze MSI Vigor GK41: levnější mechanická klávesnice s lineárními spínači

David Jiránek

David Jiránek

30. 10. 2023 16:00 8

Seznam kapitol

1. Představení, specifikace a unboxing 2. Prohlídka a spínače 3. Software a funkce 4. Závěr a hodnocení

Od MSI jsme tu měli za poslední měsíce řadu grafik, nějaký ten notebook, disk a taky Wi-Fi. Nedávno jsem si otestoval bezdrátová sluchátka, která jsem víceméně chválil. Nyní mi pod rukami přistála mechanická klávesnice. Stojí i tato periferie za místo ve vašem herním doupěti?

Reklama

V dnešní recenzi pojedeme trochu na budget. MSI Vigor GK41 se sice řadí mezi plně mechanické klávesnice, které jsou obecně trochu dražší, avšak stále s cenou míří solidně pod dva tisíce. Konkrétně mi MSI dalo do ruky MSRP 49,99 dolarů. Krátce po vydání od klávesnici seženete za přibližně 1 799 korun, což je oproti přepočtu z doporučené ceny o několik stovek víc. Na cenu jsem se proto MSI zeptal a dostal jsem odpoveď, že je daná kurzem a přidáním DPH. Budeme tedy pracovat s tím, že je u nás doporučená cena při začátku prodeje 1 799 korun.

MSI Vigor GK41 je opět klávesnice mířená zejména na hráče. Nabízí tudíž lineární mechanické spínače Kailh Red, RGB podsvícení a funkce jako 6+N key rollover. Smířit se musíte opět s anglickým rozložením a popisky. Přes to u řady mechanik vlak prostě nejede. Mezi zajímavé funkce můžu zařadit dvojité zadní nožičky, robustní minimalistické tělo 

Specifikace

Nejdříve se podíváme na specifikace klávesnice. Zde se hraje na jistotu v podobě 100% US layoutu a ABS kláves. Spínače si nechá MSI vyrábět u Kailh, což je obecně velmi rozšířená značka. Lineární varianta dává smysl, u hráčů je velmi populární. Nabízí totiž rychlou odezvu a při mluvení na Discordu vaši spoluhráči neslyší otravné klikání. O žádnou tichou variantu sice nejde, ale oproti spínačům clicky nebo tactile je zde rozdíl přesto velký.

MSI se vydalo cestou kláves z ABS. Ty mají matný hladký povrch. Prsty tak při psaní sice nekloužou, ale oproti double-shot PBT jde o lehký kompromis. Někomu ovšem můžou vyhovovat více.

PřipojeníUSB 2.0, pletený kabel
RozloženíAmerické, 100%
PodsvíceníFixní RGB Mystic Light
SpínačeKailh Red
Specifikace spínačůLineární, 1,9 mm aktivace, 4,0 mm stisk, 50 gramů síly k aktivaci
Čepičky klávesABS
Životnost kláves50+ milionů stisknutí
PříslušenstvíKleštičky na klávesy
Rozměry422 × 138 × 43 mm
Hmotnost1058 gramů
Další funkceHybridní 6+N key rollover, anti-ghosting, paměť na 3 profily, dva páry výklopných nožiček

Celkově jde o velmi standardní výbavu herní klávesnice. Problém pro MSI může představovat fakt, že takových na trhu najdeme opravdu hodně. Výrobce tak musí bojovat třeba cenovkou, kterou už jsem zmiňoval na začátku.

Co u tak levného modelu oceňuji, jsou kleštičky na klávesy. Jednak je to kus příslušenství, jehož výrobní cena je prakticky nulová, hlavně ale pomáhají při čištění klávesnice. Ano, klávesy můžete vyndat i prsty nebo jiným nářadím, ale u méně zkušených a šikovných uživatelů hrozí s větší pravděpodobností poškození čepiček. Zvláště u lidí, co mají svoji první mechaniku. A to bude případ cílovky. S nízkou cenou totiž půjde u mnoha uživatelů o vůbec první mechanickou klávesnici.

Unboxing

MSI zvolilo jednoduchou bílo-černou krabici, kde najdete samotnou klávesnici a nástroj pro vytahování kláves. Nechybí ani brožurka s návodem, že máte strčit kabel do USB.

Recenze MSI Vigor GK41: levnější mechanická klávesnice s lineárními spínači
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz
Recenze MSI Vigor GK41: levnější mechanická klávesnice s lineárními spínači
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Nějaké příslušenství zde tedy najdeme, což je vzhledem k cenovce jen bonus. Potěší pletený kabel, ačkoliv je pevně připojený.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama