problematika-zapisu-dvd-medii
Úložná zařízení Článek Problematika zápisu DVD medii

Problematika zápisu DVD medii | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

18. 12. 2002 00:00 16

Seznam kapitol

1. DVD - provedení, kapacita a datový tok 2. Formáty DVD (ROM, -R,-RW, +R,+RW)

V průběhu testu mechaniky Sony DRU-500A která podporuje zápis jak na media DVD-RW /-R, tak i na media DVD+RW/+R jsem zjistil, že pojmy spojené s novým světem vypalování DVD nejsou natolik známé, abych se o ně mohl opřít tak, jak je tomu v případě testů mechanik CD-R. Proto jsem se rozhodl vlastní test nejdříve "pilotovat" článkem pojednávajícím o zvláštnostech spojených s právě se otevírajícím světem zápisu a přepisu DVD medii.

Reklama

"Zmatení jazyků" u medii DVD

Pokud se v oblasti zápisu medii CD-R a CD-RW dospělo poměrně záhy ke sjednocenému standardu, u DVD je tomu poněkud jinak - v současné době o přízeň bojují tři, víceméně nekompatibilní, systémy zápisu:

  1. ustupující DVD-RAM,
  2. DVD-R a DVD-RW
  3. DVD+R a DVD+RW.

DVD-RAM od členů DVD Forum

Standard DVD-RAM (DVD Random Access Memmory) patří mezi nejstarší standardy zapisovatelných DVD medii. Formát byl navržen firmami Panasonic (která dosud za toto medium urputně bojuje), Hitachi a Toshiba (tedy společnostmi, které dnes patří do DVD Forum) a byl směřován především do oblasti výpočetní techniky. Media DVD-RAM nejsou kompatibilní se stolními přístroji DVD-Video. Výhodou medii DVD-RAM je to, že mohou být přepsaná až 100 000x. Aby bylo možno dosáhnout vysoké odolnosti zápisu vyskytují se občas disky DVD-RAM uložené ve speciálních průhledných prachotěsných kazetách "caddy". Kapacita starších medii medii DVD-RAM byla 2.6GB, současná inovovaná media pojmou 4.7GB.

Obecně lze říci, že formát DVD-RAM je, jako nejstarší a nejpomalejší, dnes již na ústupu. Situaci nezachrání ani to že poslední mechaniky DVD-RAM od Panasonicu a Toshiby umí zapisovat i media DVD-R. Předpokládám, že se zanedlouho bude jednat o zřídkakdy používané a poněkud kuriózní počítačové medium.

DVD-R od členů DVD Fora

Členům DVD Fora bylo nepochybně jasné, že standard DVD-RAM nepokryje veškeré potřeby ukládání dat i to, že je nedostatečný zejména v oblasti spotřební elektroniky, kde je tato skupina silně angažována. V roce 1997 se proto objevil první disk a mechanika DVD-R Pioneer DVR-S101 (která tehdy stála neuvěřitelných 400 000Kč).

První disky DVD-R zapisované laserem o vlnové délce 635nm jsou dnes označované jako "DVD-R for Authoring" a umožňuji vytváření speciálních pre-mastering disků, zatímco ostatní, běžně dostupné disky patří do skupiny DVD-R(G) "DVD-R for General". U komerčních běžně dostupných disků je oblast pro hlavičku kódu CSS (Content Scrambling System) zablokovaná a lze na nich zapisovat data pouze v nezakódované formě. To sice neumožňuje kopie 1:1, na druhou stranu, v době, kdy je kód CSS dávno prolomen, to nijak nebrání v kopírování disků DVD zabezpečených CSS v jejich nezakódované podobě.

Poznámka: Media DVD-R se mnohým přehrávačům jeví jako běžná media DVD-5.

Problematika zápisu DVD medii
i Zdroj: PCTuning.cz
Problematika zápisu DVD medii
i Zdroj: PCTuning.cz

Problematika zápisu DVD medii
i Zdroj: PCTuning.cz


neznačková media DVD-R lze koupit i za 66Kč s DPH

výhody DVD-R:

  • vysoká kompatibilita (DVD-R přečte 70% starších a více než 95% nových přístrojů DVD),
  • postupně se objevují media s rychlostí zápisu 2x i 4x,
  • dosud jsou media DVD-R jednoznačně nejlevnější.

nevýhody:

  • media DVD-R jsou méně vhodné pro častější zálohování dat: pokud je na disku více než jedna session, mají některé mechaniky potíže se čtením takto vypálených medii, o stolních přístrojích ani nemluvě. V režimu kompatibility se vyžaduje aby každá session byla nejméně 1GB velká.

DVD-RW

DVD-RW a skupina zabývající se prosazováním tohoto standardu nazvaná RWPPI (RW Products Promotion Initiative, web RWPPI) jsou také "dětmi" DVD Fora. Tento standard přepisovatelných (ReWritable) disků byl vyvinut s myšlenkou na video DVD-RW rekordéry. Hlavním motorem vývoje je i v této oblasti firma Pioneer (není bez zajímavosti, že členem RWPPI je i firma Sony která je také stálým členem konkurenční DVD+RW Alliance).

Formát disků DVD-RW se může lišit v závislosti od toho, kde a jak je míníme používat. Rozlišujeme dva rozdílné formáty: typ Video Recording (VR) a typ Video Format (VF).

  • Disky formatováné jako VR nejsou kompatibilní s valnou většinou stolních DVD-Video přehrávačů, avšak umožňují pohodlnější práci při nasazení ve video DVD-RW rekordérech (umožňují tolik zde potřebné indexy, mazání a spojování dat).
  • VF je formátem, jež se více blíží klasickému formátu DVD-R Jeho kompatibilita je tedy vyšší, nehodí se však pro nasazení ve spotřební elektronice (nejsou zde možné indexy, změny a mazání dat apod.).

Dnešním maximem pro nepřepisovatelná organická media DVD-R je zápis rychlostí 4x (v době testu nebylo žádné takové medium k dispozici), "nejrychlejší" media DVD-RW lze zapisovat max. rychlostí 2x - ani dostupnost těchto medii není dobrá). Další nevýhodou je relativně vyšší cena medii typu "re-writable".

výhody DVD-RW:

  • disky formátované jako VR jsou vhodné pro stolní přístroje, kde poskytují vysokou pružnost a flexibilitu požadovanou od domácího DVD rekordéru,
  • disky jsou vhodné pro práci s daty, možný je i tzv. paketový zápis

nevýhody:

  • horší kompatibilita se stolními přehrávači (30-40%),
  • pomalejší zápis a přepis než je tomu u disků DVD+RW,
  • pokud je disk naformátován jako VR, budou mu rozumět jen některé mechaniky DVD a stolní DVD-RW rekordéry, nikoliv již však přístroje DVD-Video.

DVD+R a DVD+RW od členů DVD+RW Alliance

Media a mechaniky DVD+R a DVD+RW jsou nejnovějším standardem v oblasti zapisovatelných / přepisovatelných DVD medii (což vůbec neznamená že jsou jakkoliv lepší od DVD-R /-RW).

Nejvýznačnějšími členy DVD+RW aliance jsou společnosti: Dell Computer, Hewlett-Packard / Compaq, Verbatim, Philips, Ricoh, Sony, Thomson a Yamaha. Těmto společnostem se vůbec nelíbily standardy (a především licenční podmínky) "upečené" v DVD Foru a tak se rozhodly jít vlastní cestou. Výsledkem je, že formáty DVD+R a DVD+RW nejsou standardem v pravém toho slova smyslu - ten by totiž mohlo ustanovit pouze DVD Forum. DVD+RW aliance se rozhodla jít "cestou Microsoftu" a prosadit potřebný standard vlastní váhou. Důkazem toho je i logo - zcela odlišné od běžného tvaru loga DVD.

Problematika zápisu DVD medii
i Zdroj: PCTuning.cz


Více informaci naleznete na:
www.DVDplusRW.org

Disky DVD+R a zejména DVD+RW mají být vhodné pro oba "DVD světy" - tedy jak pro nasazení ve spotřební elektronice (již se objevily první stolní DVD+RW rekordéry, například od Philipsu), tak pro svět osobních počítačů (podpora UDF, Bridge UDF, ISO 9660).

Poznámka: Zajímavé bylo, že se jako první objevily media i mechaniky standardu DVD+RW a na media DVD+R jsme si museli počkat až do poloviny roku 2002 (RW media se obvykle ). To, že první generace mechanik jako Sony DRU110A, HP DVD100i a Ricoh MP1520a neumí ani po inovovaní firmware vypalovat disky DVD+R však nelze hodnotit jinak než jako špatný vtip - naštěstí není počet těchto mechanik nijak vysoký.

DVD+R

Tato media používají organické barvivo a není důvod, aby jejich cena byla v budoucnu jakkoliv vyšší než je tomu u DVD-R (dosud jsou dražší, to lze však přičíst malému rozšíření mechanik schopných zápisu těchto medii). Kompatibilita je na obdobné úrovni jako je tomu u DVD-R.

Problematika zápisu DVD medii
i Zdroj: PCTuning.cz
Problematika zápisu DVD medii
i Zdroj: PCTuning.cz

Problematika zápisu DVD medii
i Zdroj: PCTuning.cz

 
i když je tento disk označen "For Data" jedná se o disk pro univerzální použití

výhody DVD+R:

  • disky DVD+R se vyznačují vysokou kompatibilitou (a to je stolními přehrávači DVD),
  • běžná rychlost zápisu je 2.4x (u DVD-R je to 2x),
  • cena je nižší než u DVD+RW a blíží se mediím DVD-R.

nevýhody:

  • dosud je tento standard méně rozšířen.

DVD+RW

Výhodou medii DVD+RW je obrovská pružnost zápisu - mechaniky používají Loseless Linking - každý z 32kB bloků dat může být kdykoliv přepsán / nahrazen jinými daty - a to i uprostřed existujícího záznamu! Přepisovatelná media tohoto standardu míří taktéž do světa PC stejně jako do přístrojů spotřební elektroniky.

Problematika zápisu DVD medii
i Zdroj: PCTuning.cz
Problematika zápisu DVD medii
i Zdroj: PCTuning.cz


disky DVD+RW pracují na principu změny fáze (phase change) - jejich odrazivost je

výhody DVD+RW:

  • disky DVD+RW jsou pro PC svět téměř ideální,
  • vysoká rychlost přepisu RW medii 2.4x,
  • vhodné pro práci s daty, v případě paketového zápisu se disk chová jako pomalý HD

nevýhody:

  • kompatibilita je (jak to u přepisovatelných medii bývá díky jejich nižší odrazivosti) horší než v případě disků DVD+R i DVD-R (odhad se pohybuje kolem 40-50%).

Shrnutí

Jistě vás napadla otázka, ke které skupině je vhodné se potencionálně přiklonit. Obecně vzato, boj není zdaleka rozhodnut - každé medium a každá skupina má své silné i slabé stránky.

U jednou zapisovatelných medii DVD-R a DVD+R jsou na tom obě skupiny, zejména co se týče tolik diskutované kompatibility, v současnosti podobně. Oba typy medii jsem zkoušel na svém domácím stolním DVD přehrávači a neměl jsem žádné problémy. Pokud se disk DVD-R nebo DVD+R připraví dostatečně precizně, jeví se mechanikám téměř jako lisované DVD.

Velká bitva, jak se zdá, už záhy nastane v oblasti medii typu RW. DVD-RW zde čerpá z popularity formátu DVD-R a ze zkušeností v oblasti spotřební elektroniky. Nepředpokládám však, že by skupina kolem DVD-RW (iniciativa RWPPI) prosadila zásadněji svůj formát do světa PC - zde vidím spíše pružnější formát DVD+RW.

Tam kde se dva perou vyhrává třetí, řekli si u Sony a jako první přišli z mechanikou schopnou zápisu i čtení medii obou nátlakových skupin. Mechanika se jmenuje Sony DRU-500A a její recenze bude následovat dále.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama