ponorkova-nemoc-altec-lansing-xa-3051
Hardware Článek Ponorková nemoc - Altec Lansing XA-3051

Ponorková nemoc - Altec Lansing XA-3051 | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

6. 2. 2003 00:00 25

Seznam kapitol

1. Tak trochu jiné reproduktory 2. Ovládaní, zvuk a... závěr

V případě těchto aktivních reproduktorových soustav je vše trochu jinak, než se na první pohled zdá. Vypadají například jako součást vybavení ponorky a při tom jsou primárně určené do obývacího či dětského pokoje. Plastový povrch hrozí plastovým zvukem, přitom je přednes zcela prostý obvyklého dutého dunění a huhňání. Sada se pyšní logem Dolby Laboratories a při tom byste zde marně hledali digitální vstup. V sestavě je šest reproduktorů a při tom se jedná o sestavu 4+1...

Reklama

Ovladač - že na tebe vezmu nůžky!

Ovladač sestavy (umí i dálkové zapnutí) je spojen se subwooferem kablíkem (není tedy bezdrátový). Vlastní ovladač je zároveň i terminálem umožňujícím připojení dvou stereo-sluchátek - výborný nápad + malá náplast za kabel vedoucí k ovladači (a učiněný balzám na nervy pro ty, kteří již mají dost otřásajících se oken).

Nastavení každého parametru (hlasitost / korekce) je indikováno odpovídající diodou + horní řadou LED diod (míra nastavení). Podržením funkčního tlačítka lze vyvolat alternativní funkce tlačítek vč. kontrolního šumového signálu (test). Poznámka: Veškerá aktuální nastavení si sestava "pamatuje" i po vypnutí.

Ponorková nemoc - Altec Lansing XA-3051
i Zdroj: PCTuning.cz

Parametry sestavy

  • 56W RMS Total Continuous Power
    (4x5W satelity; 17.5W center; 18.25W woofer, vše do 1% THD)
  • 100W hudební výkon
  • 6-repro, Dolby Surround Pro Logic Surround
  • Dual Mode Selector (Stereo / Pro-Logic)
  • digitální ovladač
  • terminál pro připojení dvou párů sluchátek
  • magneticky stíněné satelity

Satelity - zvuk

Ponorková nemoc - Altec Lansing XA-3051
i Zdroj: PCTuning.cz

Největší nevýhodou satelitů je, že jsou jednopásmové (chybí jim výškový reproduktor). Jejich jinak vyrovnanému přednesu prostě schází více hudebních detailů. Při poslechu PC hudby to příliš nevadí, zřetelnější to je u poslechu hudebních CD s akustickou hudbou. Poznámka: podobně zní i střední/vyšší třída satelitů od Creative Labs.

Subwoofer

Generované basy nejsou falešné, mají hutný základ a zní překvapivě příjemně (od herní sestavy by bylo možné čekat více agresivity - na druhou stranu je o to příjemnější při poslechu hudby, kde basy zvuku naštěstí neutíkají). Příkladné je i chování integrovaných zesilovačů (jak "ne-čínské"!) - nešumí ani nebručí, v reproduktorech nic necvrliká, přeslechy a zkreslení je minimální (pokud sestavu nepřebudíte).

Hudební výkon

Ponorková nemoc - Altec Lansing XA-3051
i Zdroj: PCTuning.cz

Nebudu vám lhát, že s touto sestavou zvládnete i diskotéku. Přesto je její výkon na běžné prostory (do 20m2) dostačující. Poznámka: V porovnání s Geniusem 5.1 Theater je výkon této sestavy cca o 20% nižší.

Větším problémem je již fakt, že:

  • vstup je jen jeden a je pouze stereo,
  • sestava umí jen starší analogové dekódování Dolby Pro-Logic***

*** Na této sestavě si tedy nepřehrajete plný zvuk Dolby Digital AC-3, a to ani tehdy pokud máte kartu s výstupem 5.1 U her to možná tak nevadí, ale k domácímu kinu se tato sestava vůbec nehodí (přijdete o většinu zvukových efektů, i když je to stále lepší než prosté stereo).


Sestava XA 3059 má některé specifické přednosti, na druhou stranu má také své zásadní nevýhody. Exceluje v robustnosti a mechanické odolnosti, ve snadnosti připojení, překvapuje dobrým zvukem (poslech hudby je na rozdíl od levných sestav 4.1 / 5.1 možný a přijatelný) a kvalitními zesilovači. Mezi výhody bych zahrnul i dálkové ovládaní se sluchátkovým terminálem.

Nevýhodou je to, že se nejedná o sestavu kompatibilní s Dolby-Digital. Také jeden vstup omezuje nasazení této sestavy na "lokální použití" - k televizi (zkoušel jsem poslech Pro-Logicu z dig. satelitu a byl jsem mile překvapen), k herní konzoli (výrobce doporučuje tuto sestavu k Playstationu nebo k XBoxu) a v neposlední řadě k PC. Sestavou však rozhodně nevyřešíte komplexní ozvučení obýváku - mnohem lépe se osvědčí v dětském pokoji či pracovně.

Poznámka: Pokud bychom tuto sestavu srovnávali s populárním setem Genius Theater 5.1 mohl bych konstatovat, že testovaný Altec má lepší elektroniku (nebručí a necvrliká) a subwoofer, zatímco Genius má lepší satelity (přední jsou dvoupásmové) a alespoň jeden analogový vstup 5.1. Obecně lze říci, že Altec XA 3051 je výhodnější nasadit tam, kde preferujete přístup "zapojit a hrát" bez starostí "proč mi nejede center", proč to šumí, bručí... ovšem za cenu, že některá speciální kouzla Dolby-Digital AC-3 zůstanou před vámi skryta (downsampling na Pro-Logic je možný).

Cena testované sestavy ba měla být 3900 Kč bez DPH.

Výrobky Altec Lansing do ČR dováží firma LEVI International.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama