notebook-asus-w1-displej-16-10-hlinik-tv
Mobilní zařízení Článek Notebook ASUS W1: displej 16:10 + hliník + TV

Notebook ASUS W1: displej 16:10 + hliník + TV | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

2. 11. 2004 00:00 23

Seznam kapitol

1. ASUS, notebooky a W1000N... 2. Design a ergonomie 3. TFT panel a multimedia 4. Testy a závěr... 5. Dodatek 1 - parametry 6. Dodatek 2 - výbava

Dřívější notebooky byly především zjednodušenou kopií běžného počítače. Odebráno bylo vše, co nebylo pro jejich funkci zcela nezbytné. Dnešní notebooky vrací úder a berou si vše, co jim bylo dříve odpíráno. Testovaný ASUS W1 je v tomto ohledu hotovým Zorro mezi notebooky: desktopům bere kvalitní širokoúhlý displej 15.4" (16:10), 3D akcelerátor ATI Radeon 9600, integrovaný TV tuner s DO, DVD-Dual rekordér a akustický systém s malým subwooferem. Navíc se na frontové linii naparuje oděný do hliníkového brnění...

Reklama

ASUS u tohoto modelu evidentně vsadil na co nejčistší design. Díky hliníkovému povrchu víka a také díky hliníkové ploše u klávesnice - která navíc není opticky rušena dotykovou plochou ani tlačítky - vypadá W1 opravdu stylově. Celkově trochu připomíná vzhled špičkových PowerBooků G4 od Apple i když musím přiznat, že na W1 je poněkud více plastů (přesněji řečeno, plasty jsou především na místech, které nejsou na první pohled vidět: na bocích a spodní straně notebooku).

Notebook ASUS W1: displej 16:10 + hliník + TV
i Zdroj: PCTuning.cz


ve víku je vyražené logo ASUS, na bocích můžete vidět antény bezdrátového WiFi adaptéru...

Rozměry 36.4 x 26.4 x 3.2cm, ani hmotnost 3.2kg nepředurčují tento notebook ke stálému "pendlování". To ale příliš nevadí, W1 je spíše mířen jako plnohodnotná (a nutno dodat, že i exkluzivní) náhrada stolního PC - zde rozhoduje styl, výkon, funkce a ergonomie.

Detailní prohlídka

Notebook ASUS W1: displej 16:10 + hliník + TV
i Zdroj: PCTuning.cz

To, čím Vás v prvním okamžiku W1000N zaujme, bude nejspíše zvláštní uchycení víka. Speciální kováni a magnety drží notebook bezpečně zavřený - při tom k otevření víka stačí překonání poměrně malého odporu (vše funguje trochu jako dvířka v moderních kuchyňských linkách).

Patentované vyklápění víka přineslo sice několik výhod (nic neskřípe, displej je vůči klávesnici v lepším úhlu), nutné bylo ale obětovat zadní porty - díky tomu zadní část notebooku zabírá jeden dlouhý 4400mAh akumulátor...

Notebook ASUS W1: displej 16:10 + hliník + TV
i Zdroj: PCTuning.cz

Porty a přípojné body se pak logicky nachází po stranách. Pod odklápěcí plastovou krytkou vlevo (každá elegance něco "stojí") je jich absolutně nejvíce, konkrétně zde naleznete:

Notebook ASUS W1: displej 16:10 + hliník + TV
i Zdroj: PCTuning.cz

  • napájecí konektor,
  • VGA výstup pro externí monitor,
  • modem,
  • LAN konektor,
  • TV výstup (S-video),
  • zásuvka rozšiřovacích karet PCMCIA (typ II),
  • čtečka paměťových karet SD/ MMC/ MS (MS Pro),
  • konektor pro připojení TV antény (k dispozici jsou i redukce),
  • konektor mini FireWire (IEEE1394),
  • dva porty USB 2.0 (třetí je na pravé stravě NB).

Část konektorů je i vepředu:

Notebook ASUS W1: displej 16:10 + hliník + TV
i Zdroj: PCTuning.cz

Pod mřížkami vepředu po stranách jsou reproduktory (mini subwoofer je vespod), v prostředním bloku pak naleznete čidlo IrDA, audio konektory (analog 4.1 a SPDIF). Perličkou je oranžově žhnoucí displej vpravo zobrazující číslo stopy (při přehrávání DVD/CD/mp3) nebo číslo TV kanálu.

Notebook ASUS W1: displej 16:10 + hliník + TV
i Zdroj: PCTuning.cz


vpravo je mechanika DVD-Dual (záznam na +R/RW i -R/RW) a nesmírně užitečný třetí port USB2.0

ASUSu W1 nejvíce sluší, když není zadrátovaný - v opačném případě může levá část notebooku vypadat jako rozvodná krabice.

Klávesnice

Leštený kov okolo klávesnice, ač vypadá skvěle, není zcela praktickou záležitostí - 2.5mm silná hliníková deska trochu studí na zápěstí, nemluvě o náchylnosti této plochy k zašpinění (jak dlouho zde vydrží ochranná firemní folie). Touchpad se také k ovládaní tohoto notebooku příliš nehodí - displej má tak vysoké rozlišení, že chvíli trvá, než kurzorem dopádlujete k "protějšímu rohu". Pro tento notebook je pravou spásou myška (alespoň ta dodávaná s notebookem).

Notebook ASUS W1: displej 16:10 + hliník + TV
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel, ani tady se ASUS nevyhnul nepříliš šťastnému (pro tuto značku typickému) rozmístění kláves - na některé věci (jako na umístění klávesy Fn tam, kde běžně čekáte Ctrl, a za řadou tlačítek "utopené" tlačítko Enter) si je třeba chvíli zvykat.

Notebook ASUS W1: displej 16:10 + hliník + TV
i Zdroj: PCTuning.cz


tlačítko ON/OFF po přechodu do režimu spánku docela efektně pomalu pulzuje

I na tomto notebooku naleznete speciální funkční tlačítka. U W1000N je jich pět, jsou poměrně malá a nacházejí z pravé strany (i tady se designer "vyřádil").

Power4 Gear

Tlačítko označené symbolem blesku přepíná mezi šetřícími režimy Power4 Gear+. Tento firemní systém optimalizace výkonu a úspory energie jde poněkud dále, než dovolují napájecí profily Windows. Moc se mi líbí možnost rychlé změny režimu - například v situaci kdy docházejí baterie na "Maximální úspora baterie" (Battery Saving)...

Notebook ASUS W1: displej 16:10 + hliník + TV
i Zdroj: PCTuning.cz

Další funkční tlačítka ovládají: E-mail, Internet, zvuk 4.1 a zapínají / vypínají touchpad. Ostatní funkce se ovládají funkčními klávesami (Fn + F1...12) a to včetně změny hlasitosti a zapínání a vypínání WiFi.

Jak vidíte sami, testovaný notebook je tak elegantní, až tím občas trpí ergonomie (i když se nejedná o nic, s čím bychom se nesetkali i u jiných typů). Holt, jak říkávala moje babička: každá paráda něco stojí... Pravdou však je, že věc o kterou se opravdu jedná je zobrazovací panel.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama