Ničí absence levných grafik hraní na PC?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Ničí absence levných grafik hraní na PC?

Ničí absence levných grafik hraní na PC?

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 1. 2023 22:00 202

Seznam kapitol

1. Konec levných grafik 2. Na notebooku? 3. PC už jen pro náročné 4. Co se hraje dnes? 5. Jak vidíte budoucnost hraní?

Zajímavá věc: Levné grafiky nejsou. Tedy: Ony jsou, ale ceny se jaksi posunuly, takže to, co bychom označili za „minimum“, se prodává mezi pěti a deseti tisíci – a to, co jsme kdysi považovali za optimální střed, už stojí dvacet tisíc. Proč nejsou levné karty a jaký dopad to bude mít na hraní na PC?

Reklama

Když si stavíte PC, máte v zásadě několik voleb. Pokud je to stroj víceméně na práci, kde „na práci“ může zahrnovat i občasnou práci s fotkami a videem, smíříte se patrně s integrovanou grafikou. Ty už pár let vůbec nejsou špatné – a i když bych je rozhodně neoznačil jako herní grafiky, něco malého se na tom v nízkém rozlišení hrát dá. Žádná sláva, ale pokud na počítači primárně pracujete, patrně nic lepšího potřebovat nebudete.

Potom tu máme retro peloton, neboli grafiky staré několik generací jako Nvidia GeForce GTX 1630 4GB, kterou recenze Techspotu laskavě označila jako „urážku pro hráče“. Nutno podotknout, že tato „osekaná verze GTX 1650, která už v roce 2019 za moc nestála“, se prodává stále skoro za pět tisíc. Obří problém přitom není jenom v tom, že jde o osekanou kartu, ale že se na 4 GB VRAM moderní hry doslova dusí.

Celé pásmo do deseti tisíc vypadá dost tragicky – a teprve u deseti tisíc narazíme na RX 6700 XT nebo RTX 3060 se 12 GB RAM, což by se dalo prohlásit za první grafiku rozumně použitelnou pro moderní hry, pokud se neženete za rozlišením 4K. Pak nastává další pustina, v níž narazíme na RX 6800 a RTX 3070 až od patnácti tisíc nahoru – a pokud chcete novou 4070 Ti, tak jsme bezpečně mezi dvaceti a pětadvaceti tisíci.

Přiznám se, že mi tyhle ceny přijdou poněkud ujeté – a je otázkou, kdy se objeví něco jako RTX 4060 a o kolik rozumnější ceny nabídne. Ale popravdě – už ani ta RTX 4070 Ti není zrovna trhák, čekal bych, že právě tenhle model bude grafika pro náročnější hráče, kteří ale nesedí na tiskárně na peníze. Něco pro lidi, kteří rádi hrají, ale zároveň hledají kompromis z hlediska pořizovací ceny a provozních nákladů. 

Dnes žijeme v době, kdy by grafik už mělo být dost a neměly by stát majlant. Jednak skončila těžba etherea, jednak je kryptosvět v docela velkém úpadku, do kterého se tak nějak postupně dopracoval sám – a vzhledem k počtu rozvíjejících se kauz se zdá, že se na tom nic měnit nebude. Tak proč stojí grafiky tak strašný flastr a proč je lidi kupují? Ceny RTX 4090 jdou běžně přes padesát tisíc, většina RTX 4080 stojí kolem sedmatřiceti tisíc, i Radeon RX 7900 XT je na šestadvaceti. 

Adam se pídil po tom, proč Nvidia zanedbává segment levnějších grafických karet, v němž ještě před pár lety uváděla karty jako GTX 960, GTX 1050 Ti nebo GTX 1650 Super, které nebyly drahé, ale soudobé hry se na nich v plném HD daly obstojně hrát, a dozvěděl se, že spousta levných grafických čipů končí v noteboocích. Rozumíte – jde o malé moderní čipy typu GA107 u RTX 3050 Mobile nebo nově RTX 4050, které se ocitnou v notebooku za dvacet tisíc – a ty se prodávají jako blázen.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama