Nepatrný ořez svobod našich ku prospěchu lidu všeho
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Nepatrný ořez svobod našich ku prospěchu lidu všeho

Nepatrný ořez svobod našich ku prospěchu lidu všeho | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 12. 2016 03:00 31

Seznam kapitol

1. Bojte se 2. Stát vás ochrání, ale potřebuje k tomu víc... 3. Bez papírů, bos, je náš navždy host 4. Bez předsudků na všechny 5. Víme a známe, nic neděláme, to je náš jediný problém 6. Mít to pod kontrolou

Terorismus je skvělou záminkou pro utáhnutí otěží. O tom nás poučuje nejen George Orwell ve svých dystopiích, Terry Gilliam ve své bizarní komedii Brasil (1985), ale také realita našich dní. Přísnější podmínky pro vlastnění zbraní! Více kamer! Více dohledu nad internetem!

Reklama

Moderní terorismus je jiný, necílí na domnělé strůjce zla, ale na snadno dostupné měkké cíle, které ani pokročilá společnost nedokáže úplně chránit. Dnešní teroristi hrají podivnou hru, kde cílem je zamordovat co nejvíce měkkých cílů, než skončí sami v pekle. Jsou efektivní díky kooperaci s mediálním komplexem, který jejich úspěch vytroubí do světa a činí je děsivějšími, než doopravdy jsou. V podstatě používají stejnou taktiku zastrašování, jako mongolský vládce Čingischán, který nechal vždy utéct část vzdělanců, aby jeho hroznou pověst šířili za něj.

Terorismus ale nemá z pohledu státu jenom negativa. Má i pozitiva – občanům připomíná, proč tu stát a jeho moc vlastně je. Dohoda mezi státem a občanem je jednoduchá a neliší se příliš od konceptu gangu: Vy státu platíte daně a on vám slibuje ochranu. Terorismus je pro občana připomenutí toho, že když vás stát nehlídá dost dobře, stane se vám něco špatného. Je to připomenutí, že občan stát potřebuje.

Tento koncept se razí stále více a více a postupně se to prohlubuje. Občan je nejen odzbrojován, ale také sledován, čímž se stává na státu stále závislejší.

Každému musí být jasné, že omezování legálního držení zbraní je v dobách ohrožení terorismem krok nebetyčně pitomý, ale pro stát výhodný, protože činí občany na státu závislejšími. Velký objem sbíraných dat je obtížné zpracovat, ale o to ani tak nejde, důležité je, že občan ví, že je sledován. Nejistota v tom, kdo a jak data zpracovává, jenom posiluje účinnost kontroly nad správným chováním. Představa je ta, že kamera přinese pořádek už jenom tím, že někde je. Kupříkladu Británie je doslova promořená kamerami – a nejen to, Britové dokonce vyčítají Němcům to, že Němci používají kamerové systémy příliš málo: Útok na berlínské vánoční trhy nezabrala ani jedna kamera!

Nepatrný ořez svobod našich ku prospěchu lidu všeho
i Zdroj: PCTuning.cz


By Adrian PingstoneOwn work, Public Domain, Link

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama