navykove-data-video-projektor-ibm-ilv300
Monitory Článek Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300 | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

6. 1. 2004 00:00 54

Seznam kapitol

1. DLP - čip který hází prasátka... 2. IBM iLV 300 3. Ovládání 4. Obraz 5. Hry, zobrazení videa a závěr

Podle jednoho okřídleného výroku Cimrmana po fázi očekávání vždy následuje fáze zklamání. Asi proto, že jsem od testu videoprojektoru iLV300 nic moc neočekával, byl jsem o to příjemněji překvapen. Co překvapen, byl jsem a stále jsem "pod jeho vlivem". Pokud někdo tvrdí, že domácí kino dělají reproduktory 5.1 asi spadl z višně. Teprve rovný, skutečně velký (např. 2m) ostrý obraz vás přenese do virtuálního kinosálu. Ale pozor, je to velmi návykové! Už po 3-4 filmech vzniká na projekci silný návyk. V tomto testu se budeme věnovat levnému projektoru IBM iLV300 který je vybaven technologii DLP umožňující kontrast až 2000:1

Reklama

Seřízení ostrosti obrazu a funkce zoom (120%) je ruční - provádí se otáčením prstenců kolem objektivu. Pokud obraz pečlivě seřídíte odměnou vám bude nečekaně ostrý obraz ve kterém vidíte jednotlivé čtvercové pixely (nikoliv RGB složky) ohraničené nepatrnou vlasovou mřížkou.

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300
i Zdroj: PCTuning.cz

K dispozici je korekce lichoběžníkovosti obrazu (keystone) +/- 20o která přijde vhod při promítání s projektorem skloněným výrazně nahoru nebo dolů. Korekce je digitální - elektronika přepočítává pozice pixelů. V případě videa je výsledek výborný avšak nativní obraz počítače se korekcí trochu zamlží (korekci vypnete nastavením na střední hodnotu 50).

vzdálenost min. zoom
(diagonála obrazu)
max. zoom
(diagonála obrazu)
1,5m 0,9m 1,1m
2,4m 1,4m 1,7m
3,7m 2,2m 2,7m
4,9m 2,9m 3,5m
6,1m 3,5m 4,3m

Trochu jsem se obával, že obraz bez promítání na odpovídající projekční plátno s vysokou odrazivostí nebude stát za moc - k dispozici jsem měl totiž pouze bílou zeď... Výsledek mě mile překvapil - pokud byla místnost nezatemněná byl handicap nízké odrazivosti běžné stěny znát, jakmile jsem zatáhl žaluzie dostal obraz novou dynamiku (obrázky v této kapitole jsou autentické záběry stěny v naši kanceláři :))

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300
i Zdroj: PCTuning.cz

Tím nechci říci, že promítání na stěnu je ideálním řešením, jen to, že to iLV300 zvládl (rozhodně doporučujeme promítací plátno, pak se dočkáte i toho, že vám film osvětlí váš obývací pokoj).

Kvalita obrazu

Byl jsem překvapen tím, že obraz už po mírném zatemnění místnosti snesl srovnání s monitory a TFT panely. Pro to jsem se rozhodl pořídit několik záběrů typických pro naše testy monitorů. Výhodou testovaného projektoru vysoký kontrast 2000:1 - obraz je dostatečně dynamický jak ve světlech tak i stínech, přičemž oblasti které mají být černé, zůstávají černé (nevyskytují se zde nepěkné šedé pruhy typické pro TFT a formát obrazu 16:9).

Důkazem dobré dynamiky obrazu je jak obrazec s odstíny šedi (pozorovatelné jsou klíny od 4%)...

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300
i Zdroj: PCTuning.cz

...tak i testovací obrazec programu "Nokia monitor test":

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozlišení

Původně jsem si myslel, že rozlišení 800x600 bude nízké. Po několika hodinách provozu mohu konstatovat, že toto rozlišení stačí až až. Záhy zjistíte, že při pohledu na projekční plochu příliš nevnímáte nejmenší detaily (zkuste si představit billboard na kterém by byla zobrazena stránka knihy). Fakt že stačí 800x600 abyste si projektoru dosyta užili, spolu s tím, že iLV 300 umí zobrazovat vyšší rozlišení komprimovaně a výsledek není tak špatný, bylo po kvalitě obrazu nejpříjemnějším překvapením testu.

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300
i Zdroj: PCTuning.cz


komprimovaný obraz je trochu neostrý - překvapivě neztrácí příliš mnoho detailů

Režimu 1024x768 můžete využít při prezentaci z notebooků (při souběžném zobrazení projektorem + na displeji notebooku).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama