navykove-data-video-projektor-ibm-ilv300
Monitory Článek Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300 | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

6. 1. 2004 00:00 54

Seznam kapitol

1. DLP - čip který hází prasátka... 2. IBM iLV 300 3. Ovládání 4. Obraz 5. Hry, zobrazení videa a závěr

Podle jednoho okřídleného výroku Cimrmana po fázi očekávání vždy následuje fáze zklamání. Asi proto, že jsem od testu videoprojektoru iLV300 nic moc neočekával, byl jsem o to příjemněji překvapen. Co překvapen, byl jsem a stále jsem "pod jeho vlivem". Pokud někdo tvrdí, že domácí kino dělají reproduktory 5.1 asi spadl z višně. Teprve rovný, skutečně velký (např. 2m) ostrý obraz vás přenese do virtuálního kinosálu. Ale pozor, je to velmi návykové! Už po 3-4 filmech vzniká na projekci silný návyk. V tomto testu se budeme věnovat levnému projektoru IBM iLV300 který je vybaven technologii DLP umožňující kontrast až 2000:1

Reklama

Základní ovládání se nachází na horní straně projektoru:

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300
i Zdroj: PCTuning.cz

Horní část se podobá ovládacímu kříži jak jej známe z monitorů. Na obrazovce se objeví menu trochu připomínající Windows 95.

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300
i Zdroj: PCTuning.cz


stín hlavy jsem na obrázku nechal záměrně abych navodil "promítací náladu"

Poznámka: systém menu je poměrně rozsáhlý, najdete v něm většinu položek známých z LCD panelů (elektronika provádí naštěstí známou autokalibraci - není tedy nutné do menu vstupovat příliš často). Specifickými funkcemi je nastavení formátu zobrazení videa (Auto, 4:3, 16:9), zrcadlení a obrácení obrazu (pro zpětnou projekci) a funkce pro programování tlačítek "Blank" a "Effect".

Při troše cviku a trpělivosti lze systémem menu proplouvat bez větších kolizí (je to jako se seřízením 19" monitoru). Výborné je, že si lze uložit několik uživatelských profilů (presets User 1- 3, mimo firemních "Presentation", "Film" a "Video").

K projektoru je dodáván šikovný dálkový ovládač s laserovým ukazovátkem.

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300
i Zdroj: PCTuning.cz

DO obsahuje obdobné funkce jako tlačítka na projektoru + programovatelná tlačítka "Blank" a "Effect " +... virtuální myš ve stylu notebooků IBM. U notebooku IBM se tento šikovný na tlak citlivý "čudlík" nazývá TrackPoint (u nás existuje ještě jedno, docela hanlivé přirovnání) a při troše cviku nahradí klasickou myš. Ovladač se snaší vyjít maximálně vstříc firemním "prezentérům" - pro ně je určené i integrované laserové ukazovátko.

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300
i Zdroj: PCTuning.cz

Malou vychytávkou je "noční" osvětlení tlačítek.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama